Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Chladiče jsem sehnal levně na německym eBayi, ale když poptáš firmy co stavěj herní PC, určitě jich budou mít po šupletech bez využití hafo.
Cu jádro lehoulince vystupuje (asi by to případně šlo i sleštit), ale chladící ploška na rubu LEDky taky není přes celou plochu, osobně si s tím nedělám vrásky, alespoň u Vero 18, ne, pořád je jádro větší než plocha osazená LED čipama. Pravda, u V29 má koukám osazená plocha průměr 29,2, tak tam už to úplně ideální není.
Datasheet těžko, já se snažil najít srovnání několika různejch typů pro jeden socket (alespoň kterej je evolučně nejmladší), Intel totiž v průběhu času měnil tvar žeber, motorky a kdo ví co ještě, ale ani s tím jsem neuspěl. Na nálepce je taky prd, jedinej smysluplnej údaj 12V 0.6A
Chování větráčku na změnu napětí jsem ještě nezkusil, mám KO lab. zdroj, zkusím až dorazej ty měniče (měli by tu každým dnem bejt). Nejlepší by bylo samozřejmě řízení PŠM (PWM) kterym jsou řízený z desky, ale to už by byla extra rozcapenost (i když by se modulátor taky jistě našel v PRC za pár). Já opravdu pevně věřím, že si hravě poraděj pasivně a větráčky že skončej v šupleti.
Já jsem neuvažoval tak daleko
Spíš jsem chtěl zjistit na jaký nejmenší napětí se rozjedou a kolik při tom sežerou. On stačí opravdu minimální vánek (což by měl být stejně v pěstebním prostoru standart). Chtěl jsem si pak spočítat, kolik "seberou šťávy" tomu Vero a jak účinný ten zdroj bude.
citace:
Původní příspěvek od IronMED Děkuju. Ještě drobnost... to měděné jádro je v rovině s tím hliníkovým nebo je tam odskok? Předpokládám ale, že se i ty se svými V18kami (d = 36,2mm) nevejdeš na to měděné a přesahuješ na hliník. Jde mi o to, jestli tam nebude mezírka, která by bránila v přenosu tepla. Kupoval jsi je v nějakém eshopu nebo si je prostě někde sehnal?
Ten bílý kruh (d = 36,2mm) je jen plastový kryt, samotný čipy jsou na hliníkovým čtverčku o něco menším než ten kruh - viz obrázek. Bohužel ti nemůžu změřit, kolik mají.
Zdravim vsechny.Po delsi dobe jsem se rozhodl take prispet nejakymi poznatky.
Na zacatek.
skrin 70x60x170 (preklizka)
svetla
zarovka ledlumen corn 23xsmd5050 E14 3W - 8xcoolwhite 6000-6500K 420lm
12xwarmwhite 2700-3000k 400lm
pozdeji jsem pridal 3x0.7m cerveny led pasek 60ks/m smd5050
poridil jsem jeste jednu skrin na rust (latkova satni skrin 70x50x160 300kc asko)
v ni mam led reflektory 4x10W coolwhite 6500k 950lm 2x10W warmwhite 3000k 900lm
substrat hlina s kokosem a perlitem
hnojim plagron coco a+b a kvet canna pk13/14
vylovim foto a ukazu
Původní příspěvek od alesh
Ten bílý kruh (d = 36,2mm) je jen plastový kryt, samotný čipy jsou na hliníkovým čtverčku o něco menším než ten kruh - viz obrázek. Bohužel ti nemůžu změřit, kolik mají.
já jsem kupoval z aukra- kus za 30kč , mám jen Vero10 takže pohoda. 3 maj měděný jádro a 3 jsou jen hliník...... Asi by šlo domluvit se s prodejcem jen na chladiče s měděným jádrem. měděné jádro lehce "vylejzá" nad hliníkovou část - odhadem 0,5-1mm,takže na větší led to bude chtít zabrousit. Mám typ E97378-001. Výška vyvýšené středové části cca 18mm a širší části 14mm.
Tak jsem sun dal ventilátor a měděná vložka není plný válec. Měděná vložka je jen asi 1,5mm silnej plech z mědi. Když se sundá ventilátor,tak zezadu je "díra", ale psanej je na 95W aktivn,tak by to mělo bejt v pohodě.
Zdrvím, chtěl jsem se zeptat jestli někdo nemá v plánu
objednat multi-chip VERO s digi-key a chce ušetřit na přepravě,
původně jsem chtěl nějaký panel už složený, ale když jsem viděl co
vyroste pod mazarem 120W a co pod VEREM, panel za ty love ani omylem.
Chtěl bych 6 kousků tak stačí když někdo bude chtít jen 2 kusy a
přeprava je skoro zdarma(clo atd..).
Původní příspěvek od Mr.Aladin len mala otazocka,vero 18 mi teda poskytne kvalitne spektrum aj v rastovej aj v kvetovej faze? keby chcem pod nim tahat matku ?
3000K nebo 3500K 80CRI verze je dobré "univerzální světlo", čitě na vegetaci bych vzal 5000K 70CRI verzi.
Původní příspěvek od Hajzl já jsem kupoval z aukra- kus za 30kč , mám jen Vero10 takže pohoda. 3 maj měděný jádro a 3 jsou jen hliník...... Asi by šlo domluvit se s prodejcem jen na chladiče s měděným jádrem. měděné jádro lehce "vylejzá" nad hliníkovou část - odhadem 0,5-1mm,takže na větší led to bude chtít zabrousit. Mám typ E97378-001. Výška vyvýšené středové části cca 18mm a širší části 14mm.
Tak jsem sun dal ventilátor a měděná vložka není plný válec. Měděná vložka je jen asi 1,5mm silnej plech z mědi. Když se sundá ventilátor,tak zezadu je "díra", ale psanej je na 95W aktivn,tak by to mělo bejt v pohodě.
To je pěkná cena. Mě se podařilo sehnat pár kouků ve sběrně kovů. Kupuju to tam za 30Kč/kg nebo výměnou za kilo hliníku. Dokonce jsem se tam chlápkem za cigárka domluvil ať mi tam schovává hezký kousky.
Můj plán čím krmit V29 je toroid o výkony 2x40V 2x300W-
usměrňovače 2x - 2x PWM regulace, zapojeni V29 paralelně
regulace napětí tudíž není problém regulovat nakolik budou svítit(UxI=W)
předpoklad že trato utáhne 10x V29 a 10x větráku
na plné napětí(40V) při proudu 1100mA na 1xV29.
Kdo chce jen dva kousky tato volba je zbytečná, výhodnější je modulovaný
zdroj pro dany výkon na jeden chip.
3 V29 na 1xsekundár pří 7.5A =40V +/- 2500mA na jedno V29=100W ale to vse
zaleží kolik ve skutečnosti budou odebírat a podle toho se nastaví výstupní
napětí abych dosáhl potřebného výkonu diod
Můj plán čím krmit V29 je toroid o výkony 2x40V 2x300W-
Původní příspěvek od zbynek666 Můj plán čím krmit V29 je toroid o výkony 2x40V 2x300W-
LEDky není dobrý napájet napěťove, ale proudově. Skoro bych řekl nevymejšlej a kup si driver.
Je to jen spotřebič na určíte napětí a proud, dioda si víme jen určitý proud při určitém napětí je jasny že jednoduší je zakoupit zdroj o napětí 40V aby jeli na 50% což je 1050mA z daným proudem kdybych to chtěl mít i regulovatelný bude to hodne drahý(cca1500 za zdroj x 6) takhle mě přijde zdroj na všechny diody i do budoucna na 3-3.5t když koupím neregulovatelný zdroje na každou zvlášť cena bude asi stejna dle výkonu 1050mA asi 500kč x 6,vyjde to asi nastejno ale nebude to regulovatelný , je lepší PWM regulace na výkony toroid kde si výkon vyreguluju na potřebný výkon jedním poťákem, pro někoho je to složitý nevyzná se v elektro tak rači zdroje které jsou daný a nemusí se zatěžovat stavbou zdroje vlastního, pokud bych to teda chtěl na 6 diod aby to jelo na maximální napětí 40V tak zdroj musí mít maximální proud 6.3A po paralelní zapojeni diod.
Určitě jsi zkušený radíš tu všem co si maj koupit atd.. =smekám.
Zaslal jsem ti soukromou zprávu ohledně výběru diod-kombinace V29.
Napěťově to prostě jednoduše neureguluješ, stačí droboučká změna napětí a okamžitě ti dramaticky vyletí proud - a máš po diodě. Nemluvě o tom, jak ti s tím bude hejbat jen třeba teplota diody (její pracovní bod je ÚPLNĚ jinde za studena a po zahřátí), nebo o výrobních rozdílech mezi jednotlivejma Věrkama (při 2100mA katalogovej rozsah napětí 34,7 až 42,5V @25°C). Mimoto to bude mít moooc špatnou ÚČINNOST, rozměr, váhu ...
Musel bys to alespoň velmi hrubě dobalancovat sériovejma odporama, což možná jde u kontrolek, ale u takto výkonový aplikace by to byl pořádnej úlet. Chceš-li mermomocí stavět, zaměř se na zdroj konstantního proudu.