Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
jasný, že pojede home box. Ale bavil jsem se o tom, že to nemůže porovnávat podle kluků co mají jeden/dva boxíky. Než když to máš někde ve velkopěstu. Tam se dělají studie a porovnávají parametry světel.
A neříkám že LEDkaři lžou a HPSka jsou poctivý, taky mám oboje a fandím HPS i LEDce, ve finále, je to můj pěst takže chci aby obojí bylo super Ale sám víš, kolik tu je profíků co řikají kolik dělají a ve finále svítí 2x takovou wattáží než přiznávají v threadech. Já to nemyslel, zle
jasně chápu... lidi maj tendence si oblíbit jedno a to pak nekriticky prosazovat aniž by se zamysleli nad souvislostma.
Jsou situace kam bude vhodnější HPS a jiný kam se víc hodí ledky. Já to třeba teď mam tak že přes zimu jede HPS a v létě ledky ikdyž letošní zimu HPS teprve čeká na zážeh Nebo někomu třeba může i stavba kytek vyhovovat víc pod tím nebo tím (kolikrát si říkám pod těma ledkama že by se to přecejen mohlo táhnout nahoru malinko víc u sody zase naopak ) Prostě každý má něco do sebe...
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
Opet clovek co plete hrusky s jabkama. Zde neresime haly, to z jakeho duvodu pouzivaji ve velkopestirnach sody, se muzu jen domyslet, nikdy jsem se o to nezajimal. Tak jak jsem psal, dle meho bude jeden z hlavnich duvodu porizovaci cena, tam se nehraje na nejakou ucinnost a nebo nejaky watty navic. Urcite je tech duvodu vic, ale vse bude spojene s nakladama nez s tim, ze by byla HPS lepsi. Zrovna u tech tri jmenovanych tem vysledkum verim, KCB pouziva HPS kvuli teplote, mam dojem, ze to i nekde ve vlakne zminoval. Podarilo se ti tady ted urazit celkem dost lidi a ze sebe udelat blbce, asi jen pod tim svetlem neumis pestovat, to ale neznamena, ze tady budes zpochybnovat pesty ostatnich lidi. Stejne jako pod HPS i pod LEDkou jsou nepovedene pesty a samozrejme neni ledka jako ledka, hps je hps a rozdily mezi znackama jsou minimalni, u ledky je potreba zvolit kvalitni svetlo a muzeme byt vdecni, ze se zde najdou lide, kteri nam jsou svetla ochotni postavit za polovicni cenu nez co nabizeji GS.
Magic, prosímtě nauč se číst, než z tebe něco zas vypadne.
Pod LEDkama mi to jede skvěle, mám je na matky a klony. Na květ je nemám potřebu dávat, teplota mi problém nedělá.
Napsal jsem, že hodně lidí lže o výsledku a že zrovna KCB nemyslím, že je v tomto ohledu mistr (Myslím tím, že je mistr v ohledu toho, že jeho pěsty jsou vážně suprový jak pod HPS tak pod LED). Nikoho to neurážím, jen se bavím.
Ne opravdu tam nemají LED kvůli pořizovací cenně ale kvůli efektivitě. Respektive, oni ty LED tam mají, svítí stím do uliček a na okraje kytek . A já taky neřeším z jakého důvodu se kde co používá, ale v jakých prostorech můžeš dělat studie nebo porovnávat účinnost . Protože tvůj argument byl "Koukni na pěsty pod LED tady na groweru" , no, jestli chceš hodnotit světlo podle pěstů na groweru , tak to potěš
Chápu, že jsem teď rýpnul do hodně LEDkařů Je to téma , při kterým vždy vzikne krutý boj mezi HPSkářema a LEDkařema Jenže ja to nemyslím zle ani vůči LED ani vůči HPS. Jak píše Crazy, obojí má svě + a -
Tvl a podle ceho chces jako ty svetla hodnotit, kdyz ne dle zdokumentovanych pestu. Podle nejakych papiru, certifikatu a sracek. Papir snese vsechno a znam jednoho cloveka co ti udela certifikat na cokoliv za par vterin . Meles hlouposti a ten kdo pouzil kvalitni LED na pest, mi da jiste za pravdu. Hodnotit ledku dle mamin a rezu je trosku mimo, nekomu to roste i pri svicce. Prim hraje vysledny produkt, kvalita ruku v ruce s kvantitou a zde v nasich podminkach, LED valcuje HPS.
Nemáš pravdu ale myslí si to dál 😊😉 . Víš jak jde vidět že nevíš jak to testování funguje a probíhá a když nevíš jakou práci dá udělat certifikát na světla , tak se nedivím že slepé věříš jak jsou LED boží a určitě uděláš nad 600w led panelem co žere 20wattu tak kilo a půl , přeju ti to 😂
Zajeď si na ČZU tady v Praze kde teď pestujou a zeptej se jich jaký výsledek udělali pod led a jaký pod hps
Broot, ve všech státech co legalizovali konopi s vyšším obsahem thc, tak všichni velcí výrobci přecházejí na kvalitní ledky.
CZU nemůžou pěstovat konopi s obsahem vyšší než 0,3%. Jedinou licenci co SUKL dal, tak to je firma Elkoplast co může pěstovat konopi s vyšším obsahem thc.
Otevři YouTube a najed si na kanadské výrobce. Hps je technologie minulosti, stim se musíme všichni smířit.
Jel jsem hps přes 15 let a ledky teď jedu osmý rok. Nebudu se tady hádat, ale pokud máš ledky co mají účinnost přes 200 lm/watt a k tomu správné barevné spectrum, tak hps co má max účinnost 130 lm/watt, tak každý asi pochopí co je účinnější. Pořizovací cena už šla dolů a pokud budeš srovnávat kvalitní hps ku a kvalitní ledku, tak cena je větší o 1/2. Navíc výdrž hps ky je někde kolem 2-5000 hodin. U kvalitních led panelu je životnost okolo 50.000-80.000 hodin než klesne svítivost o 10-12 %.
Já jsem za ty roky dal max půl kila pod 660 watt hps. Teď dělám pokaždé 900-1100 g pod verzi spider Vero 29 650watt.
Kazdy ať si udělá obrázek co je lepší.
Tak prvni vec, karma se jmenuje pestitelska a ma hodnotit pesty a tak by s ni melo byt nakladano, proto necekej, ze ji budu opetovat. Dale mam panely od Frynka ne cinu, kde se neda parametrum verit a panel zere to co Frynk deklaruje, samozrejme je treba pocitat nejake ztraty v ramci par procent. Prikon svetel jsem meril, takze wataz co uvadim ve vlaknech je skutecna. A vysledek jsem videl, strihal a vazil, 550g na m2 pod 450w. Takze at pocitam jak pocitam je to 1.2g/w, kolikrat jsi to udelal pod HPS? Vysledek byl ovlivnen hlavne prostorem, 450w by chtelo idealne 120x120cm, proto jsem nyni ubral na 370w, jak to dopadne se dozvim za mesic a pul. I pres ubrani vykonu verim, ze vysledek bude hodne podobnej, pokud neco neposeru. Toto jsou fakta, ne nejaky mereni v laborce. Pro me je dulezitej vysledek a ne nejaky texty, kterym stejne prd rozumim a tak i vetsina lidi zde. Jed si pod sodou, neberu ti to, ma to sve pro, ale pokud nepotrebujes svetlem topit, je lepsi varianta ledka. Pravdepodobne jsi pod led nekvetl, zkus to a zmenis nazor, tim si jsem 100pro jistej.
Původní příspěvek od BRooT tak se nedivím že slepé věříš jak jsou LED boží a určitě uděláš nad 600w led panelem co žere 20wattu tak kilo a půl , přeju ti to 😂
To tvrdil kdo? Ikdyž pravda byl tu i takovej co tvrdil že s pyramidou a 11w led vypěstí stovky, pak postoval fotky zpod šestikoule
Mrkni se na pesty toho KCB (toho si sam zmiňoval). 2x500w ala frynk... sam psal ze smele se muze rovnat s 2x600w HPS a s novejsimi cipy ktery jeste nemel (vero29C) ocekava ze by stacilo i 2x400w. Kdyz neveris jinejm, treba z jeho slov ti bude jasny o cem se bavime...
muzem tu prepocitavat naklady celkove, porizovaci, provozni, spolehlivost atp. ale to je na me uz moc matiky Je to konicek, neserou me utraceny prachy navic, ale ze se neprotaci elektromer pro me dulezity docela je, nemuzu palit zrovna kilowatty v malym byte.
Je hezky ze argumentujes velkopestirnama a vyzkumakama, ale to jsou pro nas uplne nerealny podminky. Nas zajima prave jak to roste v domacich podminkach, ve stanu pod jednou, dvema lampama. Az budu chtit postavit halu kde pojedu 2m stromy, pujdu se zeptat jak co vali ve velkopestirnach a co se jim vyplati. Kdyz me ale zajima jak co vali doma, budu koukat prave jak to vali klukum co maj doma jeden dva boxiky, ne na to co se vyplati ve velkopestirne.
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
ČZU může pěstovat i s více než THC 0,3 . Mají totiž licenci vyzkneho ústavu . Můžou to vypěstovat , a skladovat kratší dobu než jedné rok a potom to musí pod dohledem zlikvidovat , nebo oddělit CBD na věci jako CBD oleje atak . Nicméně jako výzkumný ústav můžeš growit ale nesmíš stím pak manipulovat .
Co píšeš Crazy to má logiku , uznávám . Jde ó kluky co tu jedou ve stanu a ne haly to je pravda . Ale kdyz napíše jen tak že led válcují hps celkové tak se musím ozvat protože na velkých plochách ty HPSka prostě stále vyhrávají . Věřím tomu , že za 10 let pojedeme led už všichni a HPSkum se budeme smát jako to bylo s elektromagnetickými a digitálními předřadníky , ale technologie led potřebuje ještě nějaký čas aby se dalo s jistotou říct že LED vs HPS vyhrává ve všech případech led. Další věc , elektroměru je přeci jedno jestli jedeš 600w HPS a nebo 600W led ten reálný příkon je stejný +-30w . Pokud teda máš kvalitní předřadník a dobré zapojení
Karmu rozdávám jak chci já , dal jsem ti ji za názor , jsem rád za každýho kdo se vyjádří když je to k veci .
Jo elektroměru je jedno jestli led nebo HPS pokud jde pořád o 600w
ale těch 400w led co dokáže podobnej výsledek jako 600wHPS? V tech nasich podminkach...
denně o 2,4 kw měně pri 12h periode Usetrenejch 144KW to je pak za 60dni (doba kvetu u rychlyho modelu) + dalsi usetreny na rustu. Zrovna malo to neni a kdyz budou komponenty kvalitni a panel drzet, muze bejt klidne i levnejsi ve finale (porizovaci x provozni x vydrz), ale spolehlivost proveri az cas a hlavne myslim ze kvalita dost bude kolisat od jednotlivejch vyrobcu, takze to by vubec nebylo jednoduchy pocitani.
se smejes elmag predradnikum? No krome toho ze je k lampe setrnejsi, bezi na vyssich frekvencich a muze bejt regulovatelnej sem zadnej posun nevidel. Kupoval sem digital hlavne kvuli regulaci jinak bych frcel na elmag uplne v pohode doted ikdyz si rekne o par w vic. To ty ledky jsou jinej posun
Tak předřádníky byly taky technologie. O digitální nejdřív jen spekulovali, pak začli jet ve velkým. Právě, že digitální jsou šetřnější k lampě, akorát nesmíš užívat ten "Super Power" protože to samozřejmě ničí výbojku a hlavně to tam je daný z jiných důvodů.
Elektromagnetický držel střídavou frekvenci, takže napjetí ve výbojce neustále kolísalo , hlavní výhodou digitálních předřadníků je, že drží frekvenci stálou, tudíž nespotřebují tolik energie při rozsvícení, dokážou z lampy dostat tolik svítivosti na kolik je dělaná , a "měly" by být bezpečnější Ale to je otázka toho kdo si to staví
Není to nejlepší, ale momentálně jsou stále HPS na květ lepší než LED. Hlavně kvůli tomu, že LED chybí UV spektrum (v malé míře), který nutí kytku produkovat více pryskyřice. Neříkám že LED je špatný, LEDky poměrně zastávám a i pro mě je to budoucnoust. Ale nad LED pravidelně nebudeš dělat to co pod HPS v dlouhodobým období. Proto všude ve velkopěstírnách jak v Californii, tak v Kanade, tak v Netherlands používají většinou 1000W HPS a LED pouze přidávají na dosvícení, nebo místo LED dávají CMH ... Tudíž dávají třeba 1000W HPS - 600W LED Panel - 1000W HPS.
Jejda no nevim odkud mas tyhle informace, pokud chces AKTUALNI informace tak si prohlidni youtube kanal growing exposed mozna pak zmenis nazor.
Samozrejme existuje spousta lidi co prad tvrdi ze hps je nejlepsi.
Zajimalo by mne jestli ti lide taky pouzivaji stare alcatel telefony a jezdi starymi auty, sviti si doma svickami pouzivaji starocestinu ci bydli v jeskynich....
ne to je trochu extrem, ale proste vyvoj jde dopredu.
ProsimTe ze by LED svetla nemeli UV slozku? tuto informaci mas odkud ?
Moje byvala pritelkyne si rada delala manikuru sama a na vytvrzovani laku na nehty potrebujes UV lampicku, myslis si ze dnes kupois nejakou jinou nez LED ?
Sam mam tri svetla s michanym svetlem a mam v nich i UV slozku.
Neber to spatne, ale nemam rad kdyz lide siri mylne informace.
Muj posledni uspech bylo prez 2.1g/W pouze led nic jineho. jo a kdybych to mel rozpocitat prumernou wataz tak to cislo je jeste vyssi protoze v rustu jsem pouzival cca polovinu vykonu.
Původní příspěvek od BRooT Nemáš pravdu ale myslí si to dál 😊😉 . Víš jak jde vidět že nevíš jak to testování funguje a probíhá a když nevíš jakou práci dá udělat certifikát na světla , tak se nedivím že slepé věříš jak jsou LED boží a určitě uděláš nad 600w led panelem co žere 20wattu tak kilo a půl , přeju ti to 😂
Zajeď si na ČZU tady v Praze kde teď pestujou a zeptej se jich jaký výsledek udělali pod led a jaký pod hps
Ach tak ted mi uz je jasne proc ta skepse vuci LED svetlum.
Pokud hazis do kupy kvalitni svetla s temi o kterych tady pises tak se ani nedivim...
600W svetlo musi byt 600W svetlo.
Pokud se bavis o svetlech co maji udavano 600W a odber maji 20W zrejme mas na mysli nejake cinske bluprpl epistary ktere pisou totalni maximalni vykon diod v souctu, avsak drivery je jedou na nejakych 50% maximalne protoze nemaji kvalitne udelane chladice.
Tady o tech svetlech se nikdo rozumny nebavi.
Sam jsem vlastnikem nekolika kvalitnich svetel a muzu hrde napsat ze nejvykonejsi svetlo je 75W HS1 od GrowNorthern. Ano mozna se budes smat ze 75W je slabe svetlo. Ale jsem si jisty ze toto svetlo smele strci do kapsy 250W HPS svetlo pri ctvrtinovem odberu.
zkusim ti to vysvetlit jednoduse:
HPS 1000W - ze zasuvky si vezme dejem tomu 1000W
z toho nejakych 300W jde na ztepelne ztraty takze zustavas s 700W vykonu co jde na svetlo.
tech 300W tepla musis nejak uchladit cili vetrak dejme tomu 50W dalsiho odberu
takze dovnitr 1050W a ven 700W.
myslis ze kytka celych 700W spotrebuje, vyuzije? ani nahodou.
Z onech 700W ( osobne si myslim ze je to daleko mene z ztraty na teple jsou vyssi ) kytka pouzije mozna tak 70% protoze spektrum svetla je hodne zesiroka , navic HPS degraduje v podstate hned, po dvou mesicich pouzivani uz je ucinnost o mnoho mensi , cili v moment kdyz chces vykon maximalni uz mas zivotnost svetla v haji.
JEdnoduchou rovnici se pak dostavas na dejme tomu 50% ucinnost a to jsem to jeste prehnal.
U Led svetel je tomu jinak, ztraty na vykonu na teple nejsou tak velike ale co je hlavni, je ze spektrum svetla je primo takove jake chces aby bylo cili kdyz si koupis / sestrojis kvalitni svetlo s dobrym spektrem svetla je to jako by jsi daval auto kerosin namisto stareho specialu.
To vubec nemluvim a moznostech simulovat ranni rozbresk, stmivani emersonovo efektu a podobne ktere celkovy efekt pouze umocni.
Pokud si myslis ze technologie stara 40 let se muze srovnavat s nejnovejsi technologii jsi na omylu.
A vubec neni pravda ze by velkopestirny pouzivaly HPS svetla.
To mozna tak cesko/vietnamske ''velkopestirny'' nekde na karlovarsku.
Pokud se bavime o velkopestirnach v kanade ci USA pak pouze led. ano jsou i vyjimky, ale prechazeji
Z onech 700W ( osobne si myslim ze je to daleko mene z ztraty na teple jsou vyssi ) kytka pouzije mozna tak 70% protoze spektrum svetla je hodne zesiroka , navic HPS degraduje v podstate hned, po dvou mesicich pouzivani uz je ucinnost o mnoho mensi , cili v moment kdyz chces vykon maximalni uz mas zivotnost svetla v haji.
JEdnoduchou rovnici se pak dostavas na dejme tomu 50% ucinnost a to jsem to jeste prehnal.
U Led svetel je tomu jinak, ztraty na vykonu na teple nejsou tak velike ale co je hlavni, je ze spektrum svetla je primo takove jake chces aby bylo cili kdyz si koupis / sestrojis kvalitni svetlo s dobrym spektrem svetla je to jako by jsi daval auto kerosin namisto stareho specialu.
To vubec nemluvim a moznostech simulovat ranni rozbresk, stmivani emersonovo efektu a podobne ktere celkovy efekt pouze umocni.
Pokud si myslis ze technologie stara 40 let se muze srovnavat s nejnovejsi technologii jsi na omylu.
A vubec neni pravda ze by velkopestirny pouzivaly HPS svetla.
To mozna tak cesko/vietnamske ''velkopestirny'' nekde na karlovarsku.
Pokud se bavime o velkopestirnach v kanade ci USA pak pouze led. ano jsou i vyjimky, ale prechazeji
Kdyby si z 1000W HPS dostal jenom 700W, tak v tom případě kluci co dělají 1,2g jsou asi fakt borci
Oka, HPS výbojka se opotřebuje, všeobecně známa věc. Víš o o kolik ? Třeba u GIB a OSRAM výbojek je to 3-5% za rok Proto je na předřadníkách super power, kdy po roce tam hodíš ten "super power/super lumen" a vytáhneš z ní těch 5% co jsi ztratil opotřebení. Proto to na předřadníkách je, přišli na to v nizozemí, že můžou jet na lampách 1,5-2 roky .
LED nemá menší tepelné ztráty, tedy má ale ne tolik kolik řikáš, jen méně topí celkově, logicky, když hoří plyn tak bude dělat větší teploto, než čip napájený čistě elektřinou
Pokud se bavíme o velkopěstírnách v Kanadě a USA tak tam jedou hlavně HPS + CMH a to nejvíce značky GAVITA a DIMLUX, zkus se tam zajet podívat než mi to tu budeš psát. Je to dva měsíce co jsem tam byl, a LEDkama tam nesvítí skoro vůbec. Jenom na prcky a pochybuji, že to za dva měsíce celé změnili
Vzhledem k tomu, že se tam osobně asi nikdy nepodíváš, tak se mrkni například na instagram "SeatownGabriel", který jede právě Dimluxy.
A když jsme u toho DIMLUX complete fixture, které dělají 1000W HPS nebo 630W CMH mají stimulaci rozbřesku a stmívání v sobě, můžeš to dokoupit i ke gavitám, dokonce u nás v ČR to dělá i Sunpro