Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Dík za osvětlení záležitosti. Teď aspoň vim, proč a nač se to dělá. Letos jsem jen primitivně nacpal lehce zaschlý matroš do pytlíčků s manžetou, vysál vzduch a nechal pracovat při pokojové teplotě. Výsledek celkem ujde. Příští rok zkusim vakuum - přístup k technice mam. Ten fór s vanilkou je taky mazanej.
Uplne mokre do mrazaku neeeee! Myslim take jemne vlhke, nie mokre, no zas ani uplne presusene. Uplne presusene to nema pre mna tu pravnu chut a hlavne aromu. Fermentovany marasik je fayn, no ja uprednostnujem klasicku chut neskoleneho marasu. Preto davam do mrazaku, ked je este mierne (velmi mierne) vlhky. Ked je este zivica trosku lepkava, no uz nie je palda mokra. Vtedy je OK. Na kvalite to nezanechava ZIADNE mozgovymi receptormi pozorovatelne zhorsenie kvality )) Zato chut!!!! Ked v lete vyhrabes s chladnicky maras, ktory vonia ako cerstvy a lepi este trosku zivicou je to bomba! BTW, skusali ste nekdo vaporizer?
PS: ach, predstava tych velkych fermentacnych vezi kde sa napakuje tona marasu... nadhera! )) skoda ze tam ty JZDaci tlacia jetel...
Ja sem taky cet tu knizku-marihuana-a tam pan dolezal psal ze se to da zavrit do sklenice a zakopat do zeme.Ze se tam nedostane vzduch.ale ja si myslim ze tam neni moc tepla.no mozna este v lete...
Aby prebehla fermentacia musi byt maras vlhky a teplota vysoka. S tym zakopanim to JXD asi nemyslel fermentaciu... ak ano, bol asi moc zhuleny. Myslel asi len uskladnenie... Pri fermentacii treba davat setsakramentsky bacha aby to nezacalo hnit a plesniviet a cele to trva len par tyzdnov. Ak to tam nechas dlhsie, zhnije ti to. Tak bacha! Ak zakopes vlhky alebo mokry matros budes mat z neho kompost. Zakopaval by som len dobre presuseny matros.
Ak chces vyskusat fermentaciu v malom, zabal vlhky matros (kludne staci aj 2-3 g) do vzruchotesnej folie, predtym pridaj skoricu, vanilku citronovu koru a pod. Cele to treba dobre utesnit aby tam nebol pristup vzduchu a zabalit najlepsie do alobalu aby neprenikol ani malilinky luc svetla. Pri takomto malom nmozstve fermentacia neprebehne samovolne, takze to musis dat do tepla. Ja som to cez zimu strcil za radiator a po 2 tyzdnoch pohoda. Sladucka jemna chut. Matros bol cokoladovo hnedy a krasne vonavucky. Za pokus to urcite stoji. Precitaj si tento thread cely, je tu dost vychytavok.
Takže podľa nápadov a rád, ktoré som tu našiel som vyskúšal nedávno fermentáciu pár gramov matrošu. Bolo toho máličko ani nie za hrsť. Na prvý pokus som nexcel riskovať veľa matrošu. Trošku som sa bál plesnivenia, no dopadlo to dobre. Maras som vyhrabal z mrazáku - bol už fajn presušený, tak som ho zvlhčil čistou vodou, pridal dva klinčeky, kúsok celej škorice a celé to pekne natlačil do kúska igelitu a zabalil do alobalu, aby tam nepreniklo svetlo. Keďže bolo marasu málo na to aby prebehla fermentácia samovoľne (vnútorným samoohrevom bez vonkajšieho zahrievania), napchal som to do radiatoru - kúrenie išlo nonstop. Asi za 4 dni som to vytiahol a skontroloval, či to nehnije. Bolo to OK, trošku to preschlo, tak som to ešte mierne orosil vodou a pošťavil som to tam ďalších 10 dní. Keď som to vybral zostal som milo prekvapený. Bol som pripravený na čokoľvek... no toto bolo fakt milé prekvápko. Ten maras nááádherne vonia, skoro ako čokoláda. Klinčeky a škorica to cele pekne zušľachtili, prevoňali. Konzistencia toho výsledného „hovienka“ bola taká... mierne drolivá mekučká vlhká hmota. Po dosušení pri izbovej teplote to preschlo a teraz sa to dobre balí. Výsledok = výborné, jemnučké hulčo bez chlorofilovej pachuti. Na fotke vidno rozdiel pred a po fermentácii. Škoda že sa nedá odfotiť tá vôňa a chuť. Skúste si to, je to EASY.
b3tL:
Presne tak, vlastné skúsenosti sú k nezaplateniu
Chcita:
Dik za ten link, je super že je to aj na webe! Ja som ju dlho bezvýsledne zháňal. Nakoniec sa mi ju aj podarilo zohnať, požičal mi ju známy. Škoda, že som vtedy ešte nepoznal grower. Tu sa človek dozvie najviac.
all:
Tá kniha od p.Dupala je good, hlavne časť Školenie, Fermentácia je inspirujúca. Doporučujem. Pozor však na nepresnosti! V časti o osvetlení napr. píše, že najlepšie supersvetlo pre rast aj kvet je HALOGÉN! Blbosť! Má to byť samozrejme HALOGENID. Kto pozorne číta grower.cz, ten sa nenechá pomýliť.
Původní příspěvek od Schinus Můžu se zetat jak v ty nadobe kde udelam temer ABSOLUTNI vakuum muze bejt nejaka VZDUSNA vlhkost??? prece nemuze bejt voda ve vzduchu kterej tam neni!
To myslís vážne ten dotaz? OK, dobre. Teda podstatna je vlhkost a teplota materialu. Ked to napchas do nejakej nadoby tak vzduch nepotrebujes, no aj tak sa ti to bude naduvat tvorbou smradlavych dusikatých plynov
Ked sa fermetnuje vacsie mnozstvo, napr. do miestnosti napakujes maras kolko ti tam vojde , tak musis zabezpecit vetranie. Tam uz ide aj o vzdusnu vlhkost a teplotu, pretoze ked je toho vela tak to vydava teplo. Treba tiez material sledovat aby ti nezacal plesniviet. Pri prvych priznakoch plesne okamzite dosusit pri vzysenej teplote a vetrani
Pri nasich growerskych nevelkych mnozstvach (radovo stovky g) ta vzdusna vlhkost netrapi, vid predchadzajuce prispevky.
S FERMENTOVANIM POZOR ja si takhle zkazil 1/3 úrody. Po fermentaci to štípe až se to nedá hulit, ale voní to zajímevě po skořici a taky to skoro nevoní jak tráva, ale vanilka je fajn nápad
Takže to musí bejt upěchovaný? Dal sem to do 3litrovy zavarovacky a je plna asi z 70%, pak je tam toaleťák aby nasál to vlhkost a palice sou jen trochu povadly, ale porad dost mokry. Eště sem tam dal celou skořici, asi 7 těch tyčinek. Prosím někoho zkušeného aby se k tomu vyjádřil. Díky
Sorry za neaktuálnost mého příspěvku, nekoukal sem na datum. Škoda že toto téma spí... Nastává sklizeň outdooru tak by se tu mohli objevit další postřehy
Mam mensi dotaz. Co kdyby se k fermentovanymu materialu pridal misto vanilky kousek naky sunky nebo neco uzenyho?? Chytlo by to tu chut a vuni? Mit huleni s prichuti naky vyuzeny klobasy ! Co vy na to?
Iným a náročnejším spôsobom úpravy chuti a arómy je fermentácia. Je to kvasný proces, ktorý prebieha v natlačenej vňati bez prístupu vzduchu, vyvolaný buď samovolne alebo vynútene. Dochádza k rozkladu zložitých škrobov, cukrov a chlorofilu (strata zelenej farby) na jednoduchšie formy. Keď je včas zastavená, tráva je vláčna, z hnedým nádychom a sladkou chuťou. Dochádza k minimálnej resp. k žiadnej degradácii psychoaktívnych látok. Je tým rýchlejšia, čím je materiál viac natlačený a čím viac dusíku obsahuje. Ak prebieha príliš rýchlo, materiál zhnije a môžeme ho vyhodiť. Ak prebieha príliš pomaly (nízka teplota), materiálu je málo, je príliš suchý (treba ho zvlhčiť), alebo je slabo natlačený. Každú várku je nutné sledovať osobitne.
Samovoľne k nej dochádza pri vlhkosti približne 75% a teplote nad 15oC. Dostatočne veľký objem vňati sa natlačí do vzduchotesnej nádoby alebo sa uloží na zem a zakryje sa nepremokavou plachtou. Môžeme pridať vrecúško s aromatickým korením (napríklad škorica, klinček, vanilka, zázvor, šalvia, muškátový oriešok, pomarančová alebo citrónová šupka). Niekoľko dní sa nechá materiál pracovať, čo sa prejavý zvýšením teploty. Po ukončení fermentácie sa materiál rozmiestni do tmavej vetranej suchej a chladnej miestnosti a necháme ho dosušiť aby bol suchý a vláčny, teda aby sa nám nelámal medzi prstami. Potom trávu starostlivo uskladníme.
Vynútená fermentácia sa používa pre menší objem trávy. Vňať sa natlačí a uzavrie do vzduchotesnej nádoby a teplota sa zvýši na 50-60oC, vlhkosť sa udržuje na 75%. Proces sa pravidelne kontroluje. Fermentácia je ukončená približne za sedem dní. Môže dojsť k uvolneniu zapáchajúcich dusíkatých látok, ale po dosušení je chuť a vôňa trávy jemná a sladká.
souhlas s psilosem a podle mě se o fermentaci nemá ani cenu pokoušet, pokud toho nemáte pořádnou hromadu.
jde o to, že při menším množství (igelitka atd..), když už se vám podaří proces fermentace vůbec nakopnout, takto vyškolíte jen pár procent materiálu. pracovat totiž začne materiál v samém "srdci" igelitky, kde se nejrychleji zapaří a vlivem uvolněného tepla se proces trochu rozepne do stran. tím ale veškerá fermentace končí, neboť slabá vrstva materiálu neudrží vzniklou energii a teplo uniká skrze stěny igelitky. výsledkem pak bude trocha jakžtakž vyškoleného matroše a hromada štiplavého zelí bez vůně a chuti.
kdo by chtěl namítnout, že přece stačí materiál v igelitce občas promíchat, nechť zví, že tím vždy připraví rozběhlou reakci o energii (teplo) a může čekat znovu. navíc se ve "fermentárně" vymění vzduch, což zvyšuje šance pro plísně a jiné degradace. netvrdím, že by se pěstitel nakonec nemohl dobrat uspokojivému výsledku... tak po čtyřech měsícich piplačky