Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Pokročilé Techniky a Experimenty » Zpracování sklizně - Fermentace
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2 3
Autor
Téma 
Mista PM
Nový Člen

Karma uživatele Mista PM - 5% PěstitelskáKarma uživatele Mista PM - 5% Pěstitelská

Registrován: Jan 2003
Příspěvků: 17  

Příspěvek č. 17

Dík za osvětlení záležitosti. Teď aspoň vim, proč a nač se to dělá. Letos jsem jen primitivně nacpal lehce zaschlý matroš do pytlíčků s manžetou, vysál vzduch a nechal pracovat při pokojové teplotě. Výsledek celkem ujde. Příští rok zkusim vakuum - přístup k technice mam. Ten fór s vanilkou je taky mazanej.

Viva la Wrettania Grande.

Old Post 14-01-2003 v 11:11 AM
Mista PM je offline   Profil uživatele Mista PM   Find more posts by Mista PM   Foto galerie člena Mista PM   Click here to Send Mista PM a Private Message   Add Mista PM to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
satori
Stálý Člen

Karma uživatele satori - 42% Pěstitelská

Registrován: Oct 2002
Příspěvků: 50 

AD: vlhkey maras do mrazaku... nie! Příspěvek č. 18

4 PSILOS:
4 MR.VOSLIK:

Uplne mokre do mrazaku neeeee! Myslim take jemne vlhke, nie mokre, no zas ani uplne presusene. Uplne presusene to nema pre mna tu pravnu chut a hlavne aromu. Fermentovany marasik je fayn, no ja uprednostnujem klasicku chut neskoleneho marasu. Preto davam do mrazaku, ked je este mierne (velmi mierne) vlhky. Ked je este zivica trosku lepkava, no uz nie je palda mokra. Vtedy je OK. Na kvalite to nezanechava ZIADNE mozgovymi receptormi pozorovatelne zhorsenie kvality )) Zato chut!!!! Ked v lete vyhrabes s chladnicky maras, ktory vonia ako cerstvy a lepi este trosku zivicou je to bomba! BTW, skusali ste nekdo vaporizer?

PS: ach, predstava tych velkych fermentacnych vezi kde sa napakuje tona marasu... nadhera! )) skoda ze tam ty JZDaci tlacia jetel...

Old Post 18-06-2003 v 09:23 AM
satori je offline   Profil uživatele satori   Find more posts by satori   Foto galerie člena satori   Click here to Send satori a Private Message   Add satori to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Death
Nový Člen

Karma uživatele Death - 0% Pěstitelská

Registrován: Jun 2003
Příspěvků: 21  

Příspěvek č. 19

Ja sem taky cet tu knizku-marihuana-a tam pan dolezal psal ze se to da zavrit do sklenice a zakopat do zeme.Ze se tam nedostane vzduch.ale ja si myslim ze tam neni moc tepla.no mozna este v lete...

Old Post 18-06-2003 v 10:21 AM
Death je offline   Profil uživatele Death   Find more posts by Death   Foto galerie člena Death   Click here to Send Death a Private Message   Add Death to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
satori
Stálý Člen

Karma uživatele satori - 42% Pěstitelská

Registrován: Oct 2002
Příspěvků: 50 

zakopat do zeme... Příspěvek č. 20

Aby prebehla fermentacia musi byt maras vlhky a teplota vysoka. S tym zakopanim to JXD asi nemyslel fermentaciu... ak ano, bol asi moc zhuleny. Myslel asi len uskladnenie... Pri fermentacii treba davat setsakramentsky bacha aby to nezacalo hnit a plesniviet a cele to trva len par tyzdnov. Ak to tam nechas dlhsie, zhnije ti to. Tak bacha! Ak zakopes vlhky alebo mokry matros budes mat z neho kompost. Zakopaval by som len dobre presuseny matros.
Ak chces vyskusat fermentaciu v malom, zabal vlhky matros (kludne staci aj 2-3 g) do vzruchotesnej folie, predtym pridaj skoricu, vanilku citronovu koru a pod. Cele to treba dobre utesnit aby tam nebol pristup vzduchu a zabalit najlepsie do alobalu aby neprenikol ani malilinky luc svetla. Pri takomto malom nmozstve fermentacia neprebehne samovolne, takze to musis dat do tepla. Ja som to cez zimu strcil za radiator a po 2 tyzdnoch pohoda. Sladucka jemna chut. Matros bol cokoladovo hnedy a krasne vonavucky. Za pokus to urcite stoji. Precitaj si tento thread cely, je tu dost vychytavok.

Old Post 18-06-2003 v 10:42 AM
satori je offline   Profil uživatele satori   Find more posts by satori   Foto galerie člena satori   Click here to Send satori a Private Message   Add satori to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Death
Nový Člen

Karma uživatele Death - 0% Pěstitelská

Registrován: Jun 2003
Příspěvků: 21  

Příspěvek č. 21

Jo mas pravdu to bylo uskladnění!!! Ja sem ale nešika !!!

Old Post 19-06-2003 v 07:56 AM
Death je offline   Profil uživatele Death   Find more posts by Death   Foto galerie člena Death   Click here to Send Death a Private Message   Add Death to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
satori
Stálý Člen

Karma uživatele satori - 42% Pěstitelská

Registrován: Oct 2002
Příspěvků: 50 

Fermentace menšího než malého množství Příspěvek č. 22


Takže podľa nápadov a rád, ktoré som tu našiel som vyskúšal nedávno fermentáciu pár gramov matrošu. Bolo toho máličko ani nie za hrsť. Na prvý pokus som nexcel riskovať veľa matrošu. Trošku som sa bál plesnivenia, no dopadlo to dobre. Maras som vyhrabal z mrazáku - bol už fajn presušený, tak som ho zvlhčil čistou vodou, pridal dva klinčeky, kúsok celej škorice a celé to pekne natlačil do kúska igelitu a zabalil do alobalu, aby tam nepreniklo svetlo. Keďže bolo marasu málo na to aby prebehla fermentácia samovoľne (vnútorným samoohrevom bez vonkajšieho zahrievania), napchal som to do radiatoru - kúrenie išlo nonstop. Asi za 4 dni som to vytiahol a skontroloval, či to nehnije. Bolo to OK, trošku to preschlo, tak som to ešte mierne orosil vodou a pošťavil som to tam ďalších 10 dní. Keď som to vybral zostal som milo prekvapený. Bol som pripravený na čokoľvek... no toto bolo fakt milé prekvápko. Ten maras nááádherne vonia, skoro ako čokoláda. Klinčeky a škorica to cele pekne zušľachtili, prevoňali. Konzistencia toho výsledného „hovienka“ bola taká... mierne drolivá mekučká vlhká hmota. Po dosušení pri izbovej teplote to preschlo a teraz sa to dobre balí. Výsledok = výborné, jemnučké hulčo bez chlorofilovej pachuti. Na fotke vidno rozdiel pred a po fermentácii. Škoda že sa nedá odfotiť tá vôňa a chuť. Skúste si to, je to EASY.

Old Post 19-06-2003 v 09:11 AM
satori je offline   Profil uživatele satori   Find more posts by satori   Foto galerie člena satori   Click here to Send satori a Private Message   Add satori to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
satori
Stálý Člen

Karma uživatele satori - 42% Pěstitelská

Registrován: Oct 2002
Příspěvků: 50 

Re: fermentace a jine Příspěvek č. 23

b3tL:
Presne tak, vlastné skúsenosti sú k nezaplateniu

Chcita:
Dik za ten link, je super že je to aj na webe! Ja som ju dlho bezvýsledne zháňal. Nakoniec sa mi ju aj podarilo zohnať, požičal mi ju známy. Škoda, že som vtedy ešte nepoznal grower. Tu sa človek dozvie najviac.

all:
Tá kniha od p.Dupala je good, hlavne časť Školenie, Fermentácia je inspirujúca. Doporučujem. Pozor však na nepresnosti! V časti o osvetlení napr. píše, že najlepšie supersvetlo pre rast aj kvet je HALOGÉN! Blbosť! Má to byť samozrejme HALOGENID. Kto pozorne číta grower.cz, ten sa nenechá pomýliť.

Naposledy upravil satori 27-06-2003 v 10:56 AM

Old Post 27-06-2003 v 10:38 AM
satori je offline   Profil uživatele satori   Find more posts by satori   Foto galerie člena satori   Click here to Send satori a Private Message   Add satori to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Schinus
Stálý Člen

Karma uživatele Schinus - 86% PěstitelskáKarma uživatele Schinus - 86% Pěstitelská

Registrován: Nov 2002
Příspěvků: 211  

Příspěvek č. 24

Můžu se zetat jak v ty nadobe kde udelam temer ABSOLUTNI vakuum muze bejt nejaka VZDUSNA vlhkost??? prece nemuze bejt voda ve vzduchu kterej tam neni!

Old Post 25-09-2003 v 13:51 PM
Schinus je offline   Profil uživatele Schinus   Find more posts by Schinus   Foto galerie člena Schinus   Click here to Send Schinus a Private Message   Add Schinus to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
satori
Stálý Člen

Karma uživatele satori - 42% Pěstitelská

Registrován: Oct 2002
Příspěvků: 50 

fermentace a vlhkost Příspěvek č. 25

citace:
Původní příspěvek od Schinus
Můžu se zetat jak v ty nadobe kde udelam temer ABSOLUTNI vakuum muze bejt nejaka VZDUSNA vlhkost??? prece nemuze bejt voda ve vzduchu kterej tam neni!

To myslís vážne ten dotaz? OK, dobre. Teda podstatna je vlhkost a teplota materialu. Ked to napchas do nejakej nadoby tak vzduch nepotrebujes, no aj tak sa ti to bude naduvat tvorbou smradlavych dusikatých plynov
Ked sa fermetnuje vacsie mnozstvo, napr. do miestnosti napakujes maras kolko ti tam vojde , tak musis zabezpecit vetranie. Tam uz ide aj o vzdusnu vlhkost a teplotu, pretoze ked je toho vela tak to vydava teplo. Treba tiez material sledovat aby ti nezacal plesniviet. Pri prvych priznakoch plesne okamzite dosusit pri vzysenej teplote a vetrani
Pri nasich growerskych nevelkych mnozstvach (radovo stovky g) ta vzdusna vlhkost netrapi, vid predchadzajuce prispevky.

Old Post 02-10-2003 v 08:04 AM
satori je offline   Profil uživatele satori   Find more posts by satori   Foto galerie člena satori   Click here to Send satori a Private Message   Add satori to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Karamel
Nový Člen

Karma uživatele Karamel - 0% Pěstitelská

Registrován: Nov 2003
Příspěvků: 5  

Příspěvek č. 26

S FERMENTOVANIM POZOR ja si takhle zkazil 1/3 úrody. Po fermentaci to štípe až se to nedá hulit, ale voní to zajímevě po skořici a taky to skoro nevoní jak tráva, ale vanilka je fajn nápad

Old Post 08-12-2003 v 21:29 PM
Karamel je offline   Profil uživatele Karamel   Find more posts by Karamel   Foto galerie člena Karamel   Click here to Send Karamel a Private Message   Add Karamel to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Mr. Knorr
Stálý Člen

Karma uživatele Mr. Knorr - 94% PěstitelskáKarma uživatele Mr. Knorr - 94% PěstitelskáKarma uživatele Mr. Knorr - 94% PěstitelskáKarma uživatele Mr. Knorr - 94% PěstitelskáKarma uživatele Mr. Knorr - 94% PěstitelskáKarma uživatele Mr. Knorr - 94% PěstitelskáKarma uživatele Mr. Knorr - 94% PěstitelskáKarma uživatele Mr. Knorr - 94% Pěstitelská

Registrován: Sep 2004
Příspěvků: 302  

Příspěvek č. 27

Takže to musí bejt upěchovaný? Dal sem to do 3litrovy zavarovacky a je plna asi z 70%, pak je tam toaleťák aby nasál to vlhkost a palice sou jen trochu povadly, ale porad dost mokry. Eště sem tam dal celou skořici, asi 7 těch tyčinek. Prosím někoho zkušeného aby se k tomu vyjádřil. Díky

Sorry za neaktuálnost mého příspěvku, nekoukal sem na datum. Škoda že toto téma spí... Nastává sklizeň outdooru tak by se tu mohli objevit další postřehy

Old Post 29-08-2005 v 11:32 AM
Mr. Knorr je offline   Profil uživatele Mr. Knorr   Find more posts by Mr. Knorr   Foto galerie člena Mr. Knorr   Click here to Send Mr. Knorr a Private Message   Add Mr. Knorr to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Real-Shit
Stálý Člen

Karma uživatele Real-Shit - 2% Pěstitelská

Registrován: Sep 2004
Příspěvků: 43  

Příspěvek č. 28

Mam mensi dotaz. Co kdyby se k fermentovanymu materialu pridal misto vanilky kousek naky sunky nebo neco uzenyho?? Chytlo by to tu chut a vuni? Mit huleni s prichuti naky vyuzeny klobasy ! Co vy na to?

Old Post 04-09-2005 v 22:41 PM
Real-Shit je offline   Profil uživatele Real-Shit   Find more posts by Real-Shit   Foto galerie člena Real-Shit   Click here to Send Real-Shit a Private Message   Add Real-Shit to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ZetX
Nový Člen

Karma uživatele ZetX - 0% Pěstitelská

Registrován: Aug 2004
Příspěvků: 6  

Příspěvek č. 29

po všetkom čo som tu prečítal skušam fermentáciu vo filmovkách pichnuté to je v kompe pretaktované a vypnuté vetranie nech to hreje

Old Post 17-09-2005 v 20:40 PM
ZetX je offline   Profil uživatele ZetX   Find more posts by ZetX   Foto galerie člena ZetX   Click here to Send ZetX a Private Message   Add ZetX to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Typek23
Stálý Člen

Karma uživatele Typek23 - 95% PěstitelskáKarma uživatele Typek23 - 95% Pěstitelská

Registrován: Dec 2006
Příspěvků: 132  

Příspěvek č. 30

Fermentácia:

Iným a náročnejším spôsobom úpravy chuti a arómy je fermentácia. Je to kvasný proces, ktorý prebieha v natlačenej vňati bez prístupu vzduchu, vyvolaný buď samovolne alebo vynútene. Dochádza k rozkladu zložitých škrobov, cukrov a chlorofilu (strata zelenej farby) na jednoduchšie formy. Keď je včas zastavená, tráva je vláčna, z hnedým nádychom a sladkou chuťou. Dochádza k minimálnej resp. k žiadnej degradácii psychoaktívnych látok. Je tým rýchlejšia, čím je materiál viac natlačený a čím viac dusíku obsahuje. Ak prebieha príliš rýchlo, materiál zhnije a môžeme ho vyhodiť. Ak prebieha príliš pomaly (nízka teplota), materiálu je málo, je príliš suchý (treba ho zvlhčiť), alebo je slabo natlačený. Každú várku je nutné sledovať osobitne.

Samovoľne k nej dochádza pri vlhkosti približne 75% a teplote nad 15oC. Dostatočne veľký objem vňati sa natlačí do vzduchotesnej nádoby alebo sa uloží na zem a zakryje sa nepremokavou plachtou. Môžeme pridať vrecúško s aromatickým korením (napríklad škorica, klinček, vanilka, zázvor, šalvia, muškátový oriešok, pomarančová alebo citrónová šupka). Niekoľko dní sa nechá materiál pracovať, čo sa prejavý zvýšením teploty. Po ukončení fermentácie sa materiál rozmiestni do tmavej vetranej suchej a chladnej miestnosti a necháme ho dosušiť aby bol suchý a vláčny, teda aby sa nám nelámal medzi prstami. Potom trávu starostlivo uskladníme.

Vynútená fermentácia sa používa pre menší objem trávy. Vňať sa natlačí a uzavrie do vzduchotesnej nádoby a teplota sa zvýši na 50-60oC, vlhkosť sa udržuje na 75%. Proces sa pravidelne kontroluje. Fermentácia je ukončená približne za sedem dní. Môže dojsť k uvolneniu zapáchajúcich dusíkatých látok, ale po dosušení je chuť a vôňa trávy jemná a sladká.

Old Post 31-01-2007 v 12:25 PM
Typek23 je offline   Profil uživatele Typek23   Find more posts by Typek23   Foto galerie člena Typek23   Click here to Send Typek23 a Private Message   Add Typek23 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
FMP!
Nový Člen

Karma uživatele FMP! - 0% Pěstitelská

Registrován: Feb 2007
Příspěvků: 15  

Příspěvek č. 31

Takovy blby dotaz: Probehne fermenatace i ve vakuu? Nebo tam musi byt kyslik??

Old Post 08-02-2007 v 15:56 PM
FMP! je offline   Profil uživatele FMP!   Find more posts by FMP!   Foto galerie člena FMP!   Click here to Send FMP! a Private Message   Add FMP! to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
dlouhán
deathrace king

Karma uživatele dlouhán - 97% Pěstitelská

Registrován: Jul 2003
Příspěvků: 381  

Příspěvek č. 32

souhlas s psilosem a podle mě se o fermentaci nemá ani cenu pokoušet, pokud toho nemáte pořádnou hromadu.
jde o to, že při menším množství (igelitka atd..), když už se vám podaří proces fermentace vůbec nakopnout, takto vyškolíte jen pár procent materiálu. pracovat totiž začne materiál v samém "srdci" igelitky, kde se nejrychleji zapaří a vlivem uvolněného tepla se proces trochu rozepne do stran. tím ale veškerá fermentace končí, neboť slabá vrstva materiálu neudrží vzniklou energii a teplo uniká skrze stěny igelitky. výsledkem pak bude trocha jakžtakž vyškoleného matroše a hromada štiplavého zelí bez vůně a chuti.
kdo by chtěl namítnout, že přece stačí materiál v igelitce občas promíchat, nechť zví, že tím vždy připraví rozběhlou reakci o energii (teplo) a může čekat znovu. navíc se ve "fermentárně" vymění vzduch, což zvyšuje šance pro plísně a jiné degradace. netvrdím, že by se pěstitel nakonec nemohl dobrat uspokojivému výsledku... tak po čtyřech měsícich piplačky

Old Post 17-02-2007 v 10:37 AM
dlouhán je offline   Profil uživatele dlouhán   Find more posts by dlouhán   Foto galerie člena dlouhán   Click here to Send dlouhán a Private Message   Add dlouhán to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 20:11 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2 3  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.5469730 seconds with 27 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív