Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Já Céčko nikomu nedoporučoval, to byl někdo jiný Já mám ve své skříni Béčko a to z jednoho prostého důvodu: Béčka mám zadara A proto mám 6A. 2A Béčko by mi vylítlo hned při startu. Ale problém v tom nevidím. Za moje zapojení bych dal ruku do ohně a jistič může vylítnout jen kdyby mi do skříně někdo chrstnul kýbl vody, protože vodiče nejsou nikde přístupné dotyku a jsou předimenzované (2,5mm2), takže ani se zkratem, ani s přetížením nepočítám
citace:
Původní příspěvek od shaman1* Tak nevím nedoporučíš na žárovku o 100W jistič 100A aby byla jistotaže při startu nevypne.
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
Ok tak ale stejně počkej si na starovací proud změřím to a řeknu vám kolik tam teče doma to nezměřím protože tento proud je tak rychlý že bych ho ani nepostřehl potřebuju pořádný měřák ale ten mám v práci muj hrub ohad je vzhledem k tomu že se jedná o vysokonapěťový start v řádu přes tisíc voltů tak 60 A tak nevím není ten jistič slabý? Jinak o startech výbojky jsem se učil před 10 lety a myslím že o nich vím podstatně víc než ty ale rád si to od tebe poslechnu prosíííím. Srovnání výbojky a žárovky je na místě výbojka požívá napětového rázu a žárovka proudového rázu. to je pravda ale na výbojce ten napěťový ráz tvoří tlumivka a zčehopak asi z proudu. takže zavěr je že je to to samý
Z elekrického hlediska ano z rozdílem že žárovka používá k zapálení proudu a výbojka napětí jinak jsou to oba el. spotřebiče určené k tomu aby vyvinuly elektomagnetické vlnění o velmi vysokem kmitočtu kterému se říka světlo nebo mi vyjmenuj nějaký el. rozdíl ne konstrukční o tom jsem se nebavil.
Tak asi v prvé řadě se žárovka "nezapaluje" - procházející proud rozžhaví vlákno a to začne svítit (nebo teda po tvém: vydává elektomagnetické vlnění o velmi vysokem kmitočtu kterému se říka světlo)
U výbojky ono vlnění vydává samotný obluk. V žárovce žádný obluk není - podle mě jsou to dva docela odlišné principy...
V konstrukci ale není to jedno klidně si dej jistič i 100A ale nedoporučuj to tady týpkům dej tomu že nějakej začátečník si postaví svoji pěknou skříň a udělá si sám instalaci a bouchne tam jistič 6A blbě něco dotáhne nebo mechanicky namůže vodiče vznikne mu tam přechodový odpor a vyhoří jedna báseň a než jistíč zareaguje bude mít V nejhorším případě 1300W dýchánek ohňový to je výkon kdy by vypnul jistič 6A
Původní příspěvek od shaman1* bouchne tam jistič 6A blbě něco dotáhne nebo mechanicky namůže vodiče vznikne mu tam přechodový odpor a vyhoří jedna báseň a než jistíč zareaguje bude mít V nejhorším případě 1300W dýchánek ohňový to je výkon kdy by vypnul jistič 6A
Ano - odpor tam opravdu vznikne.Žádný jistič ti ale v tomoto případě bohužel nepomůže, protože proud, tekoucí obvodem ještě KLESNE! Ten jistič je tam kvůli zkratu! A u zkratu tečou desítky ampér takže by možná nevpnul tak akorát ten 100A, který jsi tu Hanyzovi doporučoval...
Nature dej tam radši pojisku ať tady pánové mají radost T 1,5 A ale jinak bych dal tak T 1,3 nebo jistič ale ten je zbytečnej protože pomůže jen u přímého zkratu a to ti vypne i ten v rozvodné skříni takže jistit obvod dvěma je zbytečnost jsem pro pojistku
To asi ne ale existují kabelové pojistkové pouzdra je to krabička na kabelu ,nebo skříňové ty nacpeš do každé 8 mm díry o tenkém průměru. Koupíš to v obchodě z el součástkami a dávají se do toho malé skleněné pojistky.
Ještě dotaz: Stačí tepeplná pojistka, kterou dám na tlumivku (TSF121 / tep.pojistka 121°C 10A, nevratné) na 70W-sodík??? A ještě nějakou SMD pojistku do obvodu, ale nevim kterou
Jo to je v klidu provozní teplota tlumivky je cca. 70 stupňů a 121 stupňů je optimum pro vypnůtí akorád nevím co je SMD pojistka když SMD součástky jsou součástky na povrchové osazování tzn. že nejsou osazeny do předem připravených děr jako drátové součastky radiální a axiální.
Původní příspěvek od shaman1* Jo to je v klidu provozní teplota tlumivky je cca. 70 stupňů a 121 stupňů je optimum pro vypnůtí akorád nevím co je SMD pojistka když SMD součástky jsou součástky na povrchové osazování tzn. že nejsou osazeny do předem připravených děr jako drátové součastky radiální a axiální.
No abych se přiznal já tomu moc nerozumim.. Našel sem to na GMku. Myslel sem prostě obyč pojistku na začátek obvodu...
Jasně malá skleněná pojiska bude ok hlavně tam nedávej jistič jak tady doporučovali týpci prý ochrana proti zkratu ale proti zkratu je už obvod jištěný v rozvodné skříni a pojistka ochrání tvou lampu proti jakémukoli poruchovému proudu i proti zkratu je to nejlepší řešení.