fernetman
Stálý Člen
|
Tak a jsem tu zas a znova, prinasim info o svych pokusech, takze jsme si napsal takovou malou blbustku na ovladani serioveho portu a pomoci nizkofrekvensniho tranzistoru spinam jednu led v case 1 ms ON/240 ms OFF, velice zapeklitym zpusobem sem pripevnil na led odporove teplotni cidlo, chtel sem to jeste zapatlat tepelnou vodivou pastou co je na procesory, ale nejak sem ji rano nemohl sehnat, takze mereni muze byt trochu zavadejici, ale stojim za temiti hodnotami, pri kazdem mereni teploty jsem pockal hodne dlouho (10-15 minut). Zkutecna teplota muze byt jina, ale kdyz nekde napisu 25 stupnu a jinde taky 25 stupnu, tak byly namereny stejne hodnoty. Teplota v mistnosti, byla 23 stupnu, na te se shodli cidlo i teplomer, takze led ve vypnutem stavu mela 23 stupnu (necekane, ze ?), tak jsem ji pripojil na kontinualni napeti 2 V a pockal az se teplota(odpor) na cidle srovnal, a po prepoctu mi vyslo nejakych 25 stupnu, pote jsem zapojil led na pulzni napajeni, nejdriv na 9V, pak na 12V, proud byl tedy 100mA a 130 mA, a zmeril jsem teplotu pri obou techto napajeni a vysla mi podobna - 24 stupnu, takze bych zivotnost zase az tak moc neresil, myslim, ze vydrzi dlouho a dlouho (jeste dele nez baterky energizer ).
Ted bych chtel jeste podotknout, ze zminovany posun v barevnem spektru nezpusobuje, zvysene napeti a tim i proud, ale teplota cipu - pn prechodu. pokud ma cip svou pracovni teplotu, tak posun muze byt pouze jen nekolik nanometru, ale pokud se pracovni teplota zvysi, tak teprve se zacne menit spektrum uz i o desitky nm, tohle me tvrzeni bych podlozil tim, ze kdyz na pulzni napajeni 9V date oranzovou led, tak je stale barva vyzarovani oranzova, ale kdyz ji date na stalych 9 V, tak sice sviti kratce ale to v skoro cervenem spektru.
Tak vse co zde uvadim, tak bylo vyzkouseno a namereno na uplne obycejnych LED diodach. Az se dostanu do vhodneo obchodu nakoupim zasobu supersvitivych a vyzkousim vse na nich, protoze maji pn prechody vyrobene jinou technologii a nemusely by vse snaset uplne stejne. Chce to jenom testovat testovat a testovat a jednou se dockame ocekaveneho vysledku a jak zde nekdo rika LEDKY RULEZ !!!
|
..:: Neuč se, život tě naučí ::..
|