Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Původní příspěvek od wonis : 2 Alesh ..Díky za odpověď ohledně Tj,Tc.. něco,teda spíše dost, jsem k tomu mezitím nastudoval..a stále není v mé mysli jasno :-) pokud bych měl porovnávat a mohl se jen
opřít o data z datasheetu a kalkulátorů..tak nejlepší mi beztak vychází pro porovnání mezi výrobci Tj 85°C ..pač TJ25°C je mimo realitu a reálný provozní střed na 50,60°C nikdo neuvádí(kromě kalkulátoru od Citizen) ... je tomu tak ?
Asi jo. Termálně ty pouzdra budou na +- stejný úrovni, takže co platí při 85°C bude platit i při 50-60°C.
Jinak pro Cree to můžeš zjistit tady: pct.cree.com
Super , tak kdyby jste staveli panel , který by se skládal o 8 čipech Vero 29 gen7 3500K a mělo by to dohromady brát kolem tech 500/600W .
Jaky přesně typ vero 29 gen7 3500k by jste doporucili ohledne CRI a podobně.... a jaký driver k tomu ???
Poradíte někdo kdo tomu rozumí ,třeba Alesh vypadá na zdatného chlapce :P
Byli by super přímo odkazy ... díky myslím ,že to bude zajímat více lidí
VERO29 se dnes spatne shani, za rozumne penize. Pokud bych osobne ted chtel neco stavet, asi bych uz rovnou sel do Cree CXB3590. Pokud bude svetlo pouze na kvet, je tech 3500K zbytecne moc 'studenych', radeji 3000K.
To cele dat na poctivy kus hliniku (treba ehlinik.cz) a pripadne jeste nahore chladit nejakym 1000ot. ventilatory, jsou temer neslysitelne.
Pripadne tyhle sady jsou take zajimave: http://www.cutter.com.au/search.php?pg=1&stext=MAU5
Pasivni chladice maji uz pripravene otvory na srouby pro holdery, je tam i video, jak to cene smontovat. Pripadne k tomu jeste kod na slevu: CUTANDROLL :]
2 Spachal: Mas pravdu, ceny na cutter vychazi asi uplne nejlepe , co se tyka pořizeni CoB Cree..nicméně uchladit pasivne 500/600W v počtu 8Vero 29 nebo 8xCXB3590 dá celkem práci a cena pasivniho chladiče bude docela vysoká..asi bych sel do něčeho z aliexpressu nebo allibaba např. toto http://www.alibaba.com/product-deta...4838.0.0.pNmOup
To Vondrej: Nejlepší by bylo,kdybys uvedl co je pro tebe priorita,jestli porizovaci naklady nebo uspora a dle toho bych vybíral..mas nejaky limit nebo jake jsou duvody jet jen s 8 CoB ?..Pripravis se pri takovem behu o zajimavy pomer úcinnosti ku vykonu..Napis rozmery plochy,kterou potřebuješ osvětlit a tim bych vlastne zacal..nebo mi posli PM a tam vse ostatni doladime a uvidime,jestli je potreba vlastne tak vysoka wattáž nebo jestli ušetřis .. Osobne bych volil nejaky setup pomocí diod CITIZEN, v nejblizsi dobe budu objednavat,tak se muze spolecne domluvit;-) ..Vero gen7 je momentalne stale problematicke ohledne dostupnosti..takze i zalezi jak moc na to spechas..
tie komplet stavebnice na Cutteri sa mi páčia, ale 70 Euro za doručenie? Plus este asi ďalšie náklady.... Čo znamena BD Mini 90, BD Bin, CB Bin, CD Bin??? Asi som bol nepozorný pri čítani tohoto vlákna?! Ďakujem!
Cree používá pro označení čipu bin. Pokud se podíváš do tabulky 3590, tak pochopíš. Různé biny mají různou efektivitu lm/watt. Teď to nevím s hlavy, ale myslím že top je dB nebo dd bin.
Kvakos,přečti si pár řádku nazpátek.Alesh to tady postoval zhruba před 3 měsící.141 lm na watt při 3000Kelvinech není žádná sláva.3590 má lepší efektivitu a i Vero 29.
Výrobci HPS uvádějí na obalech 150lm/w a realita?max 120 a to jsem jim ještě přidal
psal si vero 29,cili stary...to je kdesi vzaaadu ( ale stoji stejne jak citizen ), novy vero je v Dckovym binu o chlup lepsi cca 10lm/w , v jinych binech je na tom lip. Otazka je za kolik se budou prodavat a jak budou dostupne. Myslim ze to bude ze startu dost problematicke.
50w na cip je dle me optimum,pak se ztraci efektivita i dobra distribuce z vice svetelnych zdroju
je jeste treba uvazovat, ze VERO pocita efektivitu pri 25C, CXB v tabulce je k 50C , ale citizen uvadi efektivitu pri 85C
myslim ze je to vyborna kvetova alternativa k vero a cree za skvelej peniz.
Otevřete si oficiální datashety a podívejte se na ty citizeny. Tyto grafy jsem viděl na cannafestu u firmy budmaster. Chtěli mi natlacit ten jejich panel za 30 tisíc.
Objednejte si citizeny, nebo si kupte panel od budmaster a pak tady házejte grafy od no name uživatelů.
Prostě pro mě je top cree 3590 a Vero 29 všechno jiné je pro mě pase. Můj osobní názor.
Kdyby ten citizen byl takový top tak by už dávno byly na rolitup.org nebo na jiných stránkách udělaný srovnavacky.
Ať to roste, stejně nejlepší světlo je slunce, tak proto si udělám světlík
vero29 gen 7 - 79W 11337lm typickych pri 85C, cili efektivita 143,5 pri lehce mensi wattazi coz neni pro novou generaci COB moc velky progress oproti starsi konkurenci.
cree 3590 - 80W 11 270lm realnych pri 50C , efektivita 140, pri 85C by to bylo jeste min
Osobne sem nevidel pest pod timto citizenem...asi proto, ze se kazdy zamiloval a honi u cree a vera Ale nemyslim si,ze to co neni zname ci rozsirene musi byt spatne,prikladu je spousta.
Navic i prezentace pestem neni klicova,muze to byt stejne jako u HPS.
Nekdo dava pod 600w 450g i po deseti letech, nekdo 850. Vse chce brat s nakou rezervou
Pravdou je, ze cree pri 3500k si vyborne vede s efektivitou pri nizke wattazi,ale k cemu je neco co si vetsina lidi nemuze dovolit
Proto si myslim,ze neni vubec spatne myslet out of box ( out of cree ) a ekonomicteji v porovnani naklady/vysledek
480w 3500k panel cree vyjde na cca 24k bez dane
540w 3500k panel citizen ( stejny pocet COB i lumenu +-) vyjde na cca 15k bez postovneho a dane.
Jak dlouho bude asi trvat nez se zaplati zvysena efektivita u cree za danou cenu ? hlavolamka pro zdejsi
2:Fikus37
Nezlob se na me,ale tomu co jsi napsal se musim smat..rozhodne to neni zadny reklamni trik a nebylo to urcene k marketingovym ucelum..A pletes se vlastne ve vsem..jsou to grafy prave z RIU a jde videt,ze tvuj zajem,nebo spis nezajem zapricinil,ze nemas o Citizen to spravne mínění..CLU058-1825 je pri srovnatelne cene lepsi nez Cree CXB3590 3500k CD..Pokud veris informacim z datasheetu,tak si tomu ver,ale to bys doted porovnaval svetelne zdroje pomoci lumenu a vedel kulovy o PAR energii ruznych COB,ruznych vyrobcu..Ja jsem naopak velice vděčný za informace,grafy,prorovnani a vsechnu tu snahu a praci,kterou borci z RIU a alesh odsud odvadeji..a ano nejsou to officialni informace od vyrobcu,ale pro mne mnohem cennější a hodnotnější..Z datasheetu vyctes leda tak hovno..Prozradis nam,kde jsi vzal podklady a informovannost na tve DIY svetla,ktera prodavas, jestli z techto neoficialnich dat treba na RIU atd..nebo ses ridil tim,cos vycetl z datasheetu?..To snad radeji ani ne..A vis proc je pro tebe CXB3590 top?..protoze v dobe tveho zajmu se o Citizen gen5 nevedelo,byla mene ucinna verze 4 a nebylo v te dobe porovnani..stejne tak je to se vsim a pokrok nezastavis..Cree CXB3590 neni dnes nejlepsi COB a informaci o Citizen COB mas celou hromadu zrovna na RIU
PAR energie. Super reklamní tah výrobců!!!!
Nebudu se tady dohadovat.
wonis, taky jsem kdysi věřil těmto reklamním trikům prodejců. Dokonce mi firma budmaster minulý rok půjčila ten zázračný přístroj na měření PAR. A ejhle čím víc červené, tím byli hodnoty vyšší. Teoreticky je tady hodně chytrých lidí, ale chybí praxe. Tak si poskladej světlo s citizenu a hoď tady report.
Já už pod Verem mám odjetých par kol a kolega co má CXB 3590 taky. Neplacam tady žádné nesmyslné PAR a různé sračky co produkujou výrobci osvětlení, ale to co funguje mám odzkoušeno. Neříkám že to pod citizen nepojede, nemám vyzkoušeno, ale na co budu kupovat nový panel, když jsem s tím mim Verem spokojený.
Kup ty zázračné citizeny, které mají podle datashetu ještě menší efektivitu a vyzkusaj. Však uvidíš, že to pod nima taky pojede.
Aha..a muzes mi prozradit v jakem rozsahu dava mereni smysl kdyz ne v PAR ? PAR neni jednotka,ale photosynteticka oblast měření 400-700nm narozdil od QER a je jedno jestli použijes jednotku u.mol.s-1 v teto oblasti nebo jiz prepoctenou PPF..pro porovnani opravdu ucinne energie svetla, pro photosynteticke a biochemicke procesy v rostlinach nemuzes merit v lumenech..A to ze cervene svetlo bude vykazovat vice energie v PAR je logicke,kdyz ma oproti modremu o2/3 vice energie..asi jsi chtel rict,ze je dulezite vyrovnane slozeni spektra vsech barev,vcetne zelene..A nevim,proc porad zminujes nejaky Budmaster?..co ma s touhle diskusi spolecneho?..Ale jak rikas,at si kazdy stavi z ceho chce,ale netvrdil bych, ze to moje je nej a ostatni je sracka a zaroven prehlizel fakta..To asi tak;-)
..Nikdo te tu nepresvedcuje,aby jsi vymenil sve stavajici svetlo Vero nebo Cree za Citizen..to by bylo krajne neekonomicke,kdyz uz ho vlastnis,tak at ti to sviti..Ale netvrd tu nesmysle a nepopirej fakta,tahle diskuse ma slouzit vsem,kdo by se radi neco dozvedeli a mohli se diky tomu rozhodnout pro urcity zdroj LED svetla..A ano opet se pletes..PAR neni zadny reklamni trik ..A pozor,znovu se pletes Cree neni nejlepsi Citizen CLU058-1825 je lepsi nez Cree CXB3590 a je to potvrzeno fakticky i teoreticky z mnoha nezavislych zdroju a mereni..takze tak..Hlavne at to roste..Nehled na to tak,ze se hadam,jen bych rad uvadel fakta
Proč zmiňují budmaster, protože jedině oni dávají do svých světel citizeny. Netvrdím že moje světlo je nejlepší, ale že čipy Vero 29 a Cxb 3590 jsou pro účely pěstování canabisu nejlepší. Vyzkoušeno osobně!!!!!
Nech teoretiků na půdě a raději si vyzkoušej praxi ve sklepě.
Nevim no..ted jsem se na ty Budmastery dival a vidim,ze pouzivaji cipy od Bridgelux a Osram..Citizen led jsem nikde v jejich panelu nevidel,prodavaji pouze samostatne COB ver.4 nikde zminku o Citizen ver.5..Ano a jsou predrazene a to fest! To ze jsou COB Vero29 a Cree CXB3590 nejlepsi led svetla jsou hodne prehnana tvrzeni..souhlasil bych s tim,kdybys tvrdil,ze jsou nejlepsi v pomeru cena/vykon/ucinnost a to stale dokola nepripoustis fakt,ze Citizen CLu058 je lepsi,ale ani tyhle vsechny nejsou nejlepsi LED pro canna..Ano COB jsou nejsnadnejsi pro stavbu DIY panelu..A jak bys chtel podle tebe a tvych predstav idealne,nejjednoduseji a nejpresneji porovnavat ruzne zdroje a znacky LED, kdyz ne merenim? jak pise ,,Kvakos,, schopnosti kazdeho zahradnika jsou individualni a jeden udela pod 400W 400g a druhy by to nesvedl ani pod 600W..Kolik jsi delal s kazdym svetlem identickych testu,pri zachovani naprosto shodnych podminek?..
Podle mě je světlo jen 40% úspěchu.Alespoň že v tom se shodnem.
X kol pod HPS a nikdy jsem se nedostal nad 1g/w.Hned první kolo pod Vero 1,2g/w.Pod Mars hydro 0,6g/w(uváděli spotřebu 600 a real byl poloviční).Měl jsem dva panely Mars 300W (real spotřeba 170W) a s bídou bylo 200g.Ted pod tím Spiderem jsem dal 1,3g/w a to jsem si stím nehrál jak kvakos(ohýbaní,zaštipováni,sit) a klony byly no name.
Můj názor je ,že se dá udělat pod tím světlem magických 2g/watt.
Nechat to tak 3 týdny na růstu a pohrát si ze zaštipováním a kolinkama do toho dobre geny a není možné ,že to nepůjde.
Mars v tech infech lze, uvadeji vykon 300 nebo 600W ale prikon je polovicni..to uz dokonce prekonava perpetum mobile..nehlede na to,ze svetelny vykon se bude pohybovat tak kolem 30% z toho..Ale nekde jsem videl pod nim snad pěst o 1,2GPW,tusim nekdo na ICmagu..Tech 2g/W bude urcite mozne dosahnout a cim ucinneji budes LED diody provozovat,tim to bude snazsi,pokud beru v uvahu jen schopnosti svetla..Ale ve finale bude jedno jestli toho docilis pomoci VERA,CXB, nebo CLU..hlavne to bude o celkovych schopnostech..ale ta teoreticka,papirova ucinnost predurcuje vyhodnost a ucinnost konkretniho setupu..V praxi te zrejme rozdil ve spotrebe 10-50W nebude moc trápit,vzhledem k tomu jaky bude cenový rozdil za elektrinu..par set kč..Ale kdo se honi za gpw,pro toho to mit vyznam bude
Příklad jo:-) navratnost porizovacich a provoznich nakladu bude u kazdeho individualni..nekdo bude radeji honit gpw a bude provozovat 240W panel s ucinnosti 50%@ 1,5.gpw a nekdo pojede 300W@45%@ 1,2.gpw..vysledek je stejny,ale v druhem pripade bude o neco drazsi provoz,ale nizsi porizovaci naklady..Ale nikdo nemuze dopredu vedet,jestli s timhle setupem neudelas taky 1,5.gpw a to uz je pak prijemnejsi matematika..Proste je v tom porad hromada teorie a hrozne individualni
Mě dnes přišel spider vero 29 dvojčip s regulací svitu, tak jsem na to zvědavej regulovat se to dá 55-140w...zkusim ho v boxíku 60x60x120 jak to pojede...
Naposledy upravil Paranormal Grow 16-08-2016 v 17:05 PM
Podle data sheetu nejlepší co jsem viděl.Cree 3590 ani Citizen nedosahují takových výsledků. http://www.bridgelux.com/sites/defa...%2020160829.pdf
Navíc pokud se podíváte na 4000K 80CRI(což u Vera 29 bude pro nás nejlepší) mají jak na růst 450nm ,tak na květ od 590-620nm fakt super svítivost.
U cree 3590 musíte kupovat bud 3000K nebo 3500K ,protože na květ 590-620nm svítivost jen kolem 80% .Viz graf http://www.cree.com/~/media/Files/C.../ds-CXB3590.pdf
Nové Vero 29 sedmé generace má při 86W kolem 12.700lm,3590 v 3000K 80 CRI jen kolem 11.000lm
O něco slabší je i COB Citizen CLU058 4000K CRI 80 http://ce.citizen.co.jp/lighting_le..._P3704_0516.pdf
Přátelé nějaké foto nebo odkaz "něčeho těsně před kosou" nebo výsledného produktu pro porovnání? i staršího typu.
Mě jako lajka zajímá cena porovnání s HPS.
Díky!
Ahoj fikusi. Ja proti tobe fakt nic nemam...ale prestan sem spat picoviny, KDYZ NEUMIS CIST V DATASHEETECH.
Graf cree, uvedeno pouze 70CRI pro 4000K , proto mene zlute
citizen,naopak ma vic cervene nez vero, tudiz lepsi pro celou fazi rustu a kvetu.
( technicky je lehci produkovat modrou, tim ze tam ma vero min zlute je neco spatne )
Hele toho CRI jsem si nevšiml.V oficialním datasheetu není uveden CRI80 barevná teplota při 600nm 4000K
Neblbnu nikomu hlavu.Vše uvaděno při 85 stupnich.
Kvakoš ,kde si přišel na to že má citizen při 86W 14500lm.
Jsi mimo mísu.Kdybys trochu přemýšlel ,tak bys pochopil že když nejlepší COB od Citizenu kolem 16.000 lm při 117 watech tak nemůže mít při 86W 14,500 lm.
Než budeš dělat chytráka ,tak nejdříve zapřemýšlej A ještě kde píšou ,že Citizen má více červené v čipu?Ty tady píšeš jak konstruktér čipu a před 2 měsíci jsi psal že vůbec nic nevíš.Nechci se tě nějak dotknout ,ale nemáš pravdu.Já zase přehledl to CRI,za to se omlouvám ,že jsem vás uvedl v omyl,ale za zbytkem si stojím.Prostě Bridgelux je špička a jeho novinka Verze 7 je momentálně nejlepší.
Za měsíc budu mít hotové světlo s novým Verem 29 ,tak pak uvidíme jestli ty lm půjdou vidět a jestli palice budou větší a tvrdší.
Kvakoš,pojedu podle tebe,tak jsem zvědav jestli ty kolinka a zaštipy půjdou na pěstu vidět.
Genetika bude od zdejšího člena a uvidíme jestli se mi podaří takový pěst jako tobě.Máš laťku velmi vysoko.
Whiskey_777
Zapátrej na ICMAGu a na RIU, grow od fikuse je sice první zde na groweru, ale neodráží tak úplně to co ty hledáš. Jakým způsobem tě zajímá porovnání ceny sody a LEDek? hledáš to nejlevnější na start nebo už jedeš nějáké to kolo a uvažuješ o vylepšení?
Můžeme se tady bavit o číslech ,ale praxe je praxe.Já třeba nikdy na vlastní oči neviděl pod 600W HPS udělat víc jak 500g.
Možná ,že ten gen 7 bude ve výsledku tak samo jako gen 6.Uvidíme.
Proto jsme tady ,abychom to otestovali.Každopádně tady budu házet fotky s pěstu pod novým Verem a druhý box bude staré Vero 29.
Citi 1825 ma pri 117w 19,5k lumenu, typickych pri tc 25, cree a citi mají graf stejny pri 3500k i při 3000k. Tudiz se mi nezdá to vero ze ma min zluty nez citi pri stejnych parametrech. Grafy si poslal sam vyse. 2 mesice sou dost na to, aby si o tom člověk něco zjistil ne?
Kvakos,ber vyšší teplotu.Abys uchladil tak výkonný čip na 25 st. je skoro nemožné.Možná s nějakým chladičem takovým by se to podařilo : https://www.tsbohemia.cz/noctua-nh-d15_d190485.html
Kdybych měl víc peněz ,tak postavím panel s těma Citizenama ,aby jsme rozhodli jak to pod tím vypadá.
Fruddy sory,jsem přebral.Jo mám vyživnej model
Sak samo..... Ale to nove vero co si zminil ma pri 118w 19,1k lumenu pri tc25. Nehajim znacku nebo neco. Lumen sem lumen tam. Dulezita je cena a skill growera.
Ty ses treba silny zastance vera a nelibi se mi jak prezentujes informace. Ikdyz pokud to novy vero bude cenou pod 30$ +- je to celem jasna volba
máš pravdu ,jsem trochu zaslepen Verem,protože mě hodně překvapil oproti čínským panelům.Tak samo nedám dopustit na Cree 3590.Obo dvoje jsem totiž viděl na vlastní oči a naprosta spokojenost.
Neviděl jsem jiné COB v akci pro naše účely,tak nevěřím.To neznamená ,že to nebude fungovat.
Už tady nebudu psát a za 3 týdny založím nové vlákno ať vidíte jak to pod tím roste.Jen přemýšlím jestli dát dva boxy vedle sebe ,nebo to dělat v jednom boxu.Asi bude lepší dva boxy vedle sebe.Genetika bude stejná,medium taky a hnojky taky.
Jej to jsou zase dohady..jak muzete po to vsem porad porovnavat podle datasheetu..sry,ale pusobi to na me, ze dost veci stale nechcete chapat..Datasheety nemaji vypovidajici hodnotu a uz vubec ne k porovnani mezi ruznymi druhy CoB,ruznych výrobců..testovani probíhá pomoci pulzniho měření u Cree i Bridgelux..takze tj=tc je dost podstatny rozdil a dalece vzdaleny realite,jak muzete porovnavat vykon dle lumenu,kdyz porovnáváte čipy ruznych vyrobcu s uplne rozdilnymi spektralnimi hodnotami..muzes porovnavat dle lumenu mozna tak orientacne,ale u stejneho vyrobce,stejne verze,stejne barevne teploty a chtomaticnosti..
K porovnani ruznych COB ruznych vyrobcu jedine umol v PAR
..Rozhodujici bude cena novych VERO gen7..co se tyce vykonu,tak Vero29 gen7 neni vykonnejsi nez Citizen CLU058-1825..
Pro Fikuse - jak jsi prisel na hodnoty 585~620nm 80% výkonu?..nesmysl,mozna tak v relativni hodnote..Gen7 ma jinou spektralni krivku nez predchozi gen6 a mam dojem,ze se vraci zpet k gen5 ,tudiz nejvhodnejsi by mohlo by opet 3500k nikoliv 4000k..a ani tak barevna teplota neni dulezita z ohledu uvadene svitivosti v lumenech,ale dle vykonu umol v PAR a to bude mit 3500k CXB3590 lepsi nez VERO 4000k a to se bavim o zakladnich 80CRi ..teplejsi 90,93CRi na tom bude jeste lepe..A tim davam z apravdu Kvakosovi..vice cervene bude poskytovat lepsi výsledky..
Ano mas pravdu,ze lepsi je porovnavat pri Tc85°C..Tc25°C je vzdalene realitě..nicméně provnavat beztak mezi ruznymi vyrobci takrka nelze,takze to nema vubec zadny vyznam v rovine teoreticke,tudiz pocitani v lumenech..
Zdravím Groweři. Jaký zdroj je vhodný pro čtyři CLU058-1825. Nebo bude nutné použít dva zdroje? Je to pro plochu 90 x 90, tak myslím že by stačilo kdyby jely tak na 200 - 250W. A uchladím je pasivně hliníkovým chladičem ,něco jako tohle http://cz.rs-online.com/web/p/chladice/1898612/ .
Nebo bude stačit něco z ehlinik.cz
Díky.