Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Pise ze do toho nedal vodu ale delal hrnec v hrnci s vodou (v poradku). Akorat ale nevim jak se mu vyskytla "zelena tekutina pod skraloupem". A hlavne uplna kravovina -> smazit pri vysoke teplote (nevim proc to pred tim teda dava do vodni lazne kdyz to pak stejne sesmahne pri vysoke teplote a prijde o kanabinoidy a tim o lecebny potencial masti).
Podle me tam vsichni davaji vodu proto, ze se ridi hned prvnim navodem na vyrobu, kde vodu lidi davali a nezapoji mozek pokud vi, ze ve vode se rozpousti cenne latky, ktere pak vylijou a taky se jim to muze zkazit no. A podobne je to s tim vystavovanim vysokym teplotam (smazeni na panvi apod.) -> THC se zacina vyparovat tusim od okolo 130st. a dalsi kanabinoidy od 140-190st.
Radim tedy pripravovat mast i cokoliv jineho z konopi do teploty 120st.
Jeste trochu odbocim, ale souvislost to ma: dost lidi, kteri si vari mliko to delaji spatne a to tak, ze mleko s materialem vari v hrnci na primem plameni nebo elektricke plotynce/sklokeramicke desce a jeste treba material pred samotnym varenim prolijou VROUCI vodou aby vyplachli necistoty a zbavili se chlorofylu ktery zpusobuje horkou chut jenze nevi, ze vrouci voda (i kdyz nerozpousti kanabinoidy) roztopi voskove obaly trichomu (kde se nachazi kanabinoidy) i samotne kanabinoidy a splachne to s sebou do odpadu.
Dovolte mi reagovat. Ohledně mé masti, je opravdu podle prvního návodu dle Bushky.. Soudil jsem právě že ve vodě budou cenné látky - tak jak píši voda s zelení a vazelínou nebyla vylita, ale zůstala pod krou celý týden do dalšího povaření. Pak byla opět dále používána. Ohledně ztrát - hmotu listoví , stonků i šišek jsem dost překročil, myslím že tak zůstalo v masti více látek než při menším dávkování bez případné vody.. Můj dojem. Při uložení hrnce po odstavení do chladu po celé 3 týdny NIC NEKVASÍ. Je v chladu a krusta zamezuje přítomnosti jakéhokoliv vzduchu. Dejte burčák do zimy a zarazíte kvas, zavřete ho zarazíte kvas. V chladu a bez vzduchu opravdu kvasinky nedokáží fungovat :-) ... Ohledně posmažení - smaženo na mírném plameni, mírným bubláním bez změny konzistence.. Souhlasím že by zřejmě bylo možno vynechat.. Na závěr jen řeknu ( jsem lupenkář ), co se týká uvolnění látek ve vodě , způsobem jakým jsem to provedl = mastička u mě funguje. A to je cíl kterého jsem chtěl dosáhnout bez ohledu na způsob.. :-)
Frigo, mast bude fungovat i u vyroby s vodou, ale prijdes o nejakou CAST dobrych latek a tak by se dalo rict, ze mast pripravovana bez vody, bude o neco ucinnejsi. Proste cim koncentrovanejsi obsah ucinnych latek ve vazeline tzn. vyroba bez vody a co nejvic materialu nacpaneho do vazeliny (kvalita materialu samozrejme pokud mozno co nejvyssi) tak tim ucinnejsi a rychlejsi lecba. Ze jsi nechal plavat vazelinu na te vode tyden/mesic/rok neznamena, ze do te vazeliny z te vody presly nejake ucinne latky -> nepresly, protoze voda a tuk se odpuzuji + vazelina byla tuha. Jedine ceho jsi dosahl, kdyz jsi mel tu vazelinovou zatku na te vode bylo, ze se ta voda nezacala kazit/kvasit, jak pises.
Původní příspěvek od Frigo Dovolte mi reagovat. Ohledně mé masti, je opravdu podle prvního návodu dle Bushky.. Soudil jsem právě že ve vodě budou cenné látky - tak jak píši voda s zelení a vazelínou nebyla vylita, ale zůstala pod krou celý týden do dalšího povaření. Pak byla opět dále používána. Ohledně ztrát - hmotu listoví , stonků i šišek jsem dost překročil, myslím že tak zůstalo v masti více látek než při menším dávkování bez případné vody.. Můj dojem. Při uložení hrnce po odstavení do chladu po celé 3 týdny NIC NEKVASÍ. Je v chladu a krusta zamezuje přítomnosti jakéhokoliv vzduchu. Dejte burčák do zimy a zarazíte kvas, zavřete ho zarazíte kvas. V chladu a bez vzduchu opravdu kvasinky nedokáží fungovat :-) ... Ohledně posmažení - smaženo na mírném plameni, mírným bubláním bez změny konzistence.. Souhlasím že by zřejmě bylo možno vynechat.. Na závěr jen řeknu ( jsem lupenkář ), co se týká uvolnění látek ve vodě , způsobem jakým jsem to provedl = mastička u mě funguje. A to je cíl kterého jsem chtěl dosáhnout bez ohledu na způsob.. :-)
Frigo : Přesně tak , já dával na každou vářku zhruba 1 litr nadrobno nadrcených paliček a finální produkt má neuvěřitelně krásnou smaragdovou barvu s vůní která bouchá do nosu.
Jinak k těm ztrátám.....Vařil jsem z 900g vazelíny a když sem to slejval do pixly tak 920 Ten kdo psal že měl asi 30% procentní ztráty to zřejmě užíral nebo to lil někomu za krk
Holt musíte myslet ekonomicky a nebát se na tu vyvařenou hmotu přitlačit . Já to lisoval tak dlouho dokud toho nebyla takříkajíc briketa !
"Klucí , mě se motaj zuby"
Moje první plíce................................................................................................
Původní příspěvek od dalick
Frigo : Přesně tak , já dával na každou vářku zhruba 1 litr nadrobno nadrcených paliček a finální produkt má neuvěřitelně krásnou smaragdovou barvu s vůní která bouchá do nosu.
Jinak k těm ztrátám.....Vařil jsem z 900g vazelíny a když sem to slejval do pixly tak 920 Ten kdo psal že měl asi 30% procentní ztráty to zřejmě užíral nebo to lil někomu za krk
Holt musíte myslet ekonomicky a nebát se na tu vyvařenou hmotu přitlačit . Já to lisoval tak dlouho dokud toho nebyla takříkajíc briketa !
Edit: Prdon samozřejmě sem myslel 820
"Klucí , mě se motaj zuby"
Moje první plíce................................................................................................
Ahoj, chci se s vámi podělit o svou první letošní mastičku
Mast byla dělaná louhováním v Alpě (cca 80 dní), následně byl v hrnci (který byl vložen do většího hrnce s vodou) rozpuštěn tuk a přidána část vylouhováné tekutiny. Na mírném ohni jsem nechal směs cca 1 hodinu pobublávat, po hodině byla směs odstavená a uložená do špajzu (temno a chlad)
Po dvou dnech odpočinku jsem mast opět rozehřál a přidal zbytek tekutiny i s rostlinným nateriálem, nechal jsem zase cca 1 hodinu pobublávat. Poté jsem mast odstavil a nechal lehce zchladnout, následně přecedil přes plátýnko a rozlel do kelímků.
Jak se ti spojila alpa se základem/tukem? Když sem dřív rozpouštěl propolis v alkoholu, nešlo to smíchat do sebe se základem, tak sem musel začít propolis rozpouštět v glycerolu a je po problému. Jinak dávej pozor, aby nedal mastičku na brutálnější ekzémy nebo odřeniny apod., tím, že v tom máš alpu, což je 60% alkohol to bude dost štípat
Se spojením alpy se základem jsem nikdy neměl problém, stačí pomalu vlévat alpu do základu a nechat na středním ohni lehce pobublávat, tím se odpaří alkohol a vše se krásně propojí. Jak jsem výše napsal při vaření se odpaří alkohol a mastičku lze použít i na odřeniny aniž by něco štípalo. Zkoušel jsem i mast pečenou v troubě ale všem nejvíce vyhovuje tato, teď mám ještě rozdělanou mast z bílé vazelíny tak uvidím jak se osvědčí.
Původní příspěvek od Frigo Dovolte mi reagovat. Ohledně mé masti, je opravdu podle prvního návodu dle Bushky.. Soudil jsem právě že ve vodě budou cenné látky - tak jak píši voda s zelení a vazelínou nebyla vylita, ale zůstala pod krou celý týden do dalšího povaření. Pak byla opět dále používána. Ohledně ztrát - hmotu listoví , stonků i šišek jsem dost překročil, myslím že tak zůstalo v masti více látek než při menším dávkování bez případné vody.. Můj dojem. Při uložení hrnce po odstavení do chladu po celé 3 týdny NIC NEKVASÍ. Je v chladu a krusta zamezuje přítomnosti jakéhokoliv vzduchu. Dejte burčák do zimy a zarazíte kvas, zavřete ho zarazíte kvas. V chladu a bez vzduchu opravdu kvasinky nedokáží fungovat :-) ... Ohledně posmažení - smaženo na mírném plameni, mírným bubláním bez změny konzistence.. Souhlasím že by zřejmě bylo možno vynechat.. Na závěr jen řeknu ( jsem lupenkář ), co se týká uvolnění látek ve vodě , způsobem jakým jsem to provedl = mastička u mě funguje. A to je cíl kterého jsem chtěl dosáhnout bez ohledu na způsob.. :-)
Pozor, některé kvašení je anaerobní proces. Tedy bez přístupu vzduchu.
Původní příspěvek od vogur Ahoj, chci se s vámi podělit o svou první letošní mastičku
Mast byla dělaná louhováním v Alpě (cca 80 dní), následně byl v hrnci (který byl vložen do většího hrnce s vodou) rozpuštěn tuk a přidána část vylouhováné tekutiny. Na mírném ohni jsem nechal směs cca 1 hodinu pobublávat, po hodině byla směs odstavená a uložená do špajzu (temno a chlad)
Po dvou dnech odpočinku jsem mast opět rozehřál a přidal zbytek tekutiny i s rostlinným nateriálem, nechal jsem zase cca 1 hodinu pobublávat. Poté jsem mast odstavil a nechal lehce zchladnout, následně přecedil přes plátýnko a rozlel do kelímků.
nemyslim si, že to je úplně nejlepší postup (řešilo se tu, že lidi to nechtěj mít zelený) i když chlorofil je nějak léčebně aktivní taky, vedle thc&cbd,apod. Alpa při takhle dlouhym louhování (maceraci) ten chlorofil uvolní z listů. Samozřejmě záleží podle mýho taky na tom, jak dlouho je ten materiál sklizenej, usušenej a tak. Já jsem tolik masti nevyráběl, ale většinou se ke mě dostala zelená a já radši jantarovou, hehe
většinou je to tak, že pokud použiješ pouze jednu várku materiálu (chápej tak, že do základu dáš materiál, kterej pak scedíš a neopakuješ to s více várkama materiálu) tak je mast víc do žluta. Samozřejmě se bavím o suchým konopí. Pokud je čerstvý, mastu bude víc zelená. Pak tam hraje ještě trochu vliv jestli použiješ bílou nebo žlutou vazelínu, popřípadě jinej základ. Postup s alpou mě přijde naprosto zbytečnej a raději dej někomu vylouhovanou alpu na kolena, záda nebo vnitřní užití. Na mast přidej konopí přímo do základu. Z konopí dělám řadu výrobků od masti, přes šampony, hydratační krémy, mýdla atd a u každýho je potřeba dodržet nějakej postup a ne, jak koho zrovna napadne ;-)
Mast jsem vyrobil přesně podle návodu uživatele vousac. Jen bambucké máslo, konopí a měšíček lékařský. Krásná vůně i barva. Už mám pozitivní ohlasy při léčbě následků bércových vředů. Při filtrování masti přez plátno jsem se snažil materiál co nejvíc vymačkat ale zálo se mí že je stále dost nasáklý mastí. Nemáte nějaký fígl jak co nejvíc snížit ztráty?