Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
- po třech měsících dopisování s chemikem a po meilování s Tetou Bushkou (která mimo jiné také souhlasila s chemikovou teorijí a částečnš v roce 2009 upustila od vaření ve vodě) jsem svůj postup vaření v troubě ponechal podle původního sepsání, akorát vypouštím luhování alkoholem a přidáváním do masti. Louhování dělám jako samostatný proces a mast vařím pouze smícháním sušeného materiálu s vazelínou - doba vaření a teplota v troubě zůstává stejná.
Důvod proč nevařit ve vodě je podle chemika jednoduchý :
- při vaření ve vodě a jejím následným vylití se tak dobrovolne zbavujete dalších látek vhodných pro léčebné účinky, spomenu jenom jeden dosti významný prvek jako je chlorofyl = přírodní dezinfekční účinky na kůži !!! ,která významě pispívají v léčbě exémů !!!
Všem potřebným ku prospěchu .
A na to jsi kolego přišel až teď a složitě po 3 měsících? Já jsem to tu popisoval už víckrát, že vaření ve vodě je škoda. A nepotřeboval jsem k tomu názor chemika - dalo se na to přijít zde na fóru.
To H@nz
- díky za Tvůj příspěvek,ale pokud by jsi pozorně četl co jsem popisoval,tak by si pochopil, že se to týká postupu vaření masti a s tím tradované zkušenosti tetou Bushkou z roku 2009 ,proto jsem hned na začátku uváděl odkaz na stranu 33 kterou jsi určitě nečetl.
Zdravím, vyrobil jsem si takové kartičky ohledně účincích konopné masti. Ke každé mastičce jednu přidávám, aby uživatelé alespoň z části tušili, na co vše mast pomáhá. Pokud máte někdo zájem, tak si jí můžete stáhnout, vytisknout a k mastičce přidávat také.
Veškeré náměty, připomínky a tak dále mi pište PMkem, není problém kartičky upravit, přepsat a tak dále. Snad se bude někomu hodit :-)
zdravím vás taky sem zkoušel dělat konopnou mast a nějak mi zhnědla nevím jakto :-/ ¨
postup byl takový : prvně sem listy rozdrolil aby nebyli celé pak sem je dal do vody a vyvařil je ve vodě zhruba 1hodinu aby tam nebyl bordel protože listy s kytky byli z venku.Pak sem je přecedil a nechal vyschnout pár dní.
Pak sem nechal rozpustit 900g vazelíny bílé a dal sem tam ty vyvařené listy a vařil 3 hodiny nechal sem to odstát den pak zase vařil 6hodin zase sem to nechal odstát a pak dalších 6hodin vařil pak sem to přecedil a rozlil do kalíšku.
no a je hnědá nevím proč a jestli to vadí a ty listy byli když sem je cedil černé a takové jako kdyby suché jo a vařil sem to na plynové bombě na malém plameni !!!
To blykatko :
Tady na straně 33 popisuji moje počátky vaření masti
Při vaření ve vodě a jejím následným vylití se tak dobrovolne zbavuješ látek potřebných pro léčebné účinky, vylil sis chlorofyl = přírodní dezinfekční účinky na kůži !!! a i když se THC a další látky potřebné pro účinnou mast ve vodě nerozpouští, při teplotě varu vody se ale z listů uvolní v podobě mikrokuliček a ty jsi také vylil s tou vodou do žumpy .
THC taje (přechází ze skupenství pevného do skupenství kapalného) při teplotě 80°C a CBD při teplotě 66-67°C .
Teploty odpaření (znehodnocení) THC a CBD jsou nad +180°C .
Dál jsem vaření masti poupravil :
svůj postup vaření v troubě jsem ponechal podle původního sepsání na str.33, akorát vypouštím luhování alkoholem a přidáváním do masti.
Louhování do alkoholu dělám jako samostatný proces a mast vařím pouze smícháním sušeného materiálu s vazelínou - doba vaření a teplota v troubě zůstává stejná.
Konopí má širokou škálu látek uvedu např. cannabinol (CBN), cannabinolová kyselina (CBNA), cannabidiol (CBD), cannabidiolová kyselina (CBDA), cannabichromen (CBC), cannabichromenová kyselina (CBCA), cannabigerol (CBG), cannabigerolová kyselina (CBGA), dále jsou pak přítomny trigonellin (N-methylpyridin-3-karboxylová kyselina), nikotin [N-menthyl-2-(-3pyridyl)-pyrrolidin]. Samozřejmě, že hlavní aktivní složkou konopí je ∆9tetrahydrokannabinol (∆9-THC), systematicky 1-hydroxy-6,6,9-trimethyl-3-pentyl-∆9-tetrahydrodibenzopyran. Ale ten je aktivován až v době kvetení a sušení. Biosyntetickým předchůdcem THC je cannabidiol (CBD), který je ve významném množství přítomen i ve sklízeném konopí. CBD je sedativum a mírné analgetikum a má i určité antibiotické vlastnosti.
-----------------------------------------------
Takto se to připravovalo cca před 10-ti lety (převzato z receptů tety Bushky)
Přísady:
Bílá vazelína (k sehnání v lékárně na váhu), dolní listy samičí rostliny a palice.
Poměr:
Na 500 g vazelíny použijeme půl litru volně sypaných celých sušených listů (neuvádím v gramech, neboť specifická váha se může lišit podle stupně usušení), čtvrt litru sušených samičích květenství (palic - které by měly pocházet z kvalitních modelů).
Postup:
• 1 díl vazelíny (použít 1 polovinu množství) a 8 dílů vody do širšího kastrolu, přivést k varu a rozpustit vazelínu
• sušené listy rozdrtit nahrubo
• vhodit do kastrolu a za častého míchání pomalu vařit asi 60 minut
• odstavit a nechat chladnout, již nemíchat
• vychladlý kastrol dát na hodinku do ledničky
• opatrně sebrat ztuhlý tukový škraloup a vodu se zbytky listů a stonků vylít
• ze škraloupu vytlačit vodu, dobře prohníst a natlačit do širší nádobky s volnějším uzávěrem a nechat tři týdny v temnu a chladu proležet (pozor na plíseň!)
• ve vodní lázni rozpustit uleželou hmotu a přecedit přes hrubší cedník
• přidat druhou polovinu vazelíny, jemně rozdrcené palice a za občasného míchání vařit ve vodní lázni asi 30 minut
• nechat vychladnout a uložit do lednice
• za týden opět povařit ve vodní lázni a za další týden znova (celkem 3 x s týdenním odstupem)
• směs vazelíny a palic opět přivést k varu, tentokrát na přímém ohni a za stálého míchání nechat pomalu smažit asi 15 minut, až se začne uvolňovat charakteristický, lehce připálený zápach
• horkou směs přecedit přes čisté plátno (plátno se zbytky konopí nevyhazovat, skvěle se osvědčilo jako teplý obklad při astmatickém záchvatu, neboť velice rychle uvolní průdušky, je rovněž vhodný při zánětu průdušek nebo jako obklad při bolestech kloubů)
• rozlít do kelímků, nechat ztuhnout
• uchovávat v chladnu
Příprava je sice zdlouhavá ale stojí to za to.
----------------------------------------------
Takto se to připravuje v době digitalních sporáků,kdy se teplota dá nastavit pouhým otočením knoflíku a termostat to pohlídá za nás :
Suroviny:
* při normální teplotě usušené samičí rostliny konopí, ručně rozdrcené ( nikoliv na prášek)
* vazelína lékařská - bílá
Postup:
250g vazelíny dáme v hlubokém pekáči do trouby vyhřáté na 110°C.
Po rozpuštění přidáme 50g konopí a rozmícháme.
Teplotu udržujeme na 110°C po dobu 3 hodin a občas promícháme.
Po 3 hodinách luhování vypneme troubu a necháme 24 hodin stát.
Poté druhý den zahřejeme na 110°C na dobu 3 hodin a občas promícháme a třetí den ještě zopakujeme,
ale nenecháme vychladnout, ale procedíme přes plátýnko ( např. hadr z prostěradla).
Mastička je hotova a plníme ji do kelímků.
Účinky:
Mast má antivirové, antibiotické, protiplísnové účinky. Pomáhá při zánětech, opruzeninách, proleženinách, oparech, exémech, poúrazových artrózách, bércových vředech, tlumí artritické bolesti atd.
Aplikace:
Jednou až třikrát denně potřebná místa slabě natřít. Vyjímečně se může objevit přecitlivělá reakce v místě aplikace napuchnutím
mimacka
děkuji za radu :-) vyzkouším to
a ještě jeden dotaz nešlo by to udělat jak sem to dělal já prvně akorát bych to nevařil v té vodě a dal bych to hned do rozpuštěné vazelíny a vařil první den hodinu pak další den 3hod pak zase 3hod a pak přecedil a rozlil do kalíšku nebo tak nějak udělat?? a vařil bych to bez přidané vody co ty na to nebo je to kravina ??? dík moc za rady :-)
To co říkáš je vlastně jako ta mast co je uvedená u těch sporáků s termostatem.
Já bych teď použil tu tvoji použitou vazelínu (počítám že jí máš tak 600 gr),dal bych ji do kameninové,teflonové nebo nejlépe skleněné pečící mísy, dal bych to rozehřát do trouby na těch 110 st.C a pak bych do toho vmíchal materiál z kytek (při použití většího množství paliček je potom mast světlá,při použití většího obsahu listů je tmavá - to způsobuje obsah chlorophylu).
Vařil bych to klasiko 1. a 2. den 3 hodiny a 3.den vaření zakonči slitím do kelímků.
Na mast se dá použít celá kytka - paličky,listy a i tenší větvičky ,které nasříháš nůžkama (já to dělal když bylo málo listů a palic, nasříhal jsem to na 1-3 cm kousky a dobu vaření jsem prodloužil na 4 hod.)
no jo ale my máme takovou troubu že to tam ani nepoznám kolik je tam stupňů to kolečko máme takové rozviklané takže pro to bych to dělal na tom sporáku a s té staré vazelíny to není špatnej nápad to udělat znova to mě ani nenapadlo :-) akorád musím sehnat nejaké listy teda šišky nějaké mam to je v pohodě :-)
To blykatko :
Máš ještě další mořnost - když to budeš dělat v troubě (pokud máš na dvířkách sklo aby bylo vidět dovnitř) dej vedle pekáče s vazelínou hrnec s vodou a sleduj ji - nesmí házet bubliny jako u klasického varu vody ale nesmí být ani bez bublin, skrátka to musí být neco mezi tím, jako bublinky u sodovky.
pokud to budeš dělat na plotýnce,přidej deci vody - proto je nejlepší skleněná mísa aby bylo vidět co se děje uvnitř - ,vař to 2 dny popsaným postupem, ale druhý den pekáč nech stuhnout pod úhlem a třerí den u okraje nejhlubší vrstvy masti udělej nožem drážku a vodu přes ni vyleješ (voda se drží vždy naspodu na nejnižším bodě).
Tak jo tak mužů to dělat teda na tom plynovém vařiči ale mám tam přidat vodu abych mohl odhadnout teplotu jo ? Já to totiž vařím venku protože posledně to docela sedělo
Když to nemůžeš dělat tak, že si teplotu ohlídáš do 110st (termostat) a děláš na ohni, topném tělese apod., tak si vem jeden hrnec s vodou a do něj vlož hrnec s materiálem a vazelinou a máš zaručeno, že ti teplota v hrnci s vazelinou nevystoupí nad 100st. Hrnec s vazelinou se ale nesmí dotýkat dna hrnce s vodou (musí tam být aspoň 5mm mezera). Vodu musíš potom průběžně dolévat, protože ti bude vřít a odpařovat se. Je to lepší způsob, než lít vodu do vazeliny, kterou potom musíš slévat a navíc v ní zůstanou cenné látky, které vyliješ.
Ahoj.
Měl bych dotaz ohledně množství sušiny v poměru s vazelínou.
Do 7kg vazelíny jsem nasypal 6 litrů drcených kytek (listy a palice z White Rusian), na volno toho bylo fakt MNOGO
Vím, že je to asi moc, ale kolik litrů vazelíny bych měl ještě přidat aby to bylo akorát???
Díky za odpověď
......jediný problém je v tom, že lidé malo HULÍ.....
Podle mého názoru čím koncentrovanější mast bude, tím lépe. Rozpustnost kanabinoidů v tucích (vazelina....) je velmi dobrá a není možné, abys na jedenkrát vazelinu sušinou přesytil, protože to bys té sušiny musel mít objemově x krát víc, než vazeliny a to bys jednoduše do toho všechno neponořil. Takže i když bys měl například 2l vazeliny a 2l sušiny, tak je tam pořád ještě dost velká rezerva. Abys dosáhl nasycení nebo přesycení, tak bys např. v těch 2l vazeliny musel postupně vyluhovat teď střelím 6l sušiny. A to počítám, že by musela být sušina složená pouze z palic nějakého kvalitního modelu a ne namixovaná ještě s listama. Takže buď v klidu