Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Původní příspěvek od healingpath Chtel bych se jeste zeptat, kdyz se to tak spocita, uspora na elektrine a driverech, efektivita, vynos, 4 cxb cree 3590 cd bin 80 cri 3000k, cxb 3070 5000k bd bin (ta teplota se mi nezamlouva), nebo stare cxa, nebo mozna nejprijatelnejsi moznost bridgelux vero 29? chtel bych jenom vedet ze kdyz se to spocita, cena driveru, efektivita a pod, ktere vyjde nejvyhodneji.
Dekuji moc za rady
pohodovou nedeli vsem
Podle tohoto threadu zjistíš, jak účinné různé COB jsou. Někam do Excelu si hoď za kolik co seženeš a spočítej si to. Jinak 4x CXB3590 + HLG-185H-C1400 budou hodně vysoko s výbornou účinností.
Původní příspěvek od spachal
Cim vyssi CRI, tim lepe, dle meho subjektivniho nazoru je CRI dulezitejsi, nez lumeny, zamerit se alepson na CRI80. A pokud nechces kupovat ruzne 'barevne' COB, osobne bych koupil 3500K.
Důležitý bude celkový poočet vyprodukovaných fotonů.
Např. pro CXB3590:
3500K min 80CRI - 0.01492 µmol/s/lm, tedy nejlepší CD bin - min 12000lm - 179.04 µmol/s
3000K min 90CRI - 0.01785 µmol/s/lm - BD - min 10000 lm - 178.5 µmol/s
Takže vcelku remíza, volím vyšší CRI kvůli vyššímu podílu červené 640+ nm.
Ale třeba Vero29:
3500K min 80CRI - 0.01512 µmol/s/lm - min 9578 lm - 144.86 µmol/s
Décor 3000K min 93CRI - 0.01827 µmol/s - min 7014 lm - 128.15 µmol/s
Tady už je ten rozdíl znatelný. Navíc je ještě potřeba uvažovat, že ty verze s vyšším CRI mají daleko větší část výkonu přes 700 nm, kde už fotosyntetická účinnost výrazně klesá.
High CRI verze zatím nejsou na netu moc častý. CXB3590 je s přehledem nejúčinnější high CRI COB, který znám a jsou dostupný teprve pár měsíců.
alesh,vím že elektronice rozumíš(alespoň podle článků),ale s tím,že Cannabis využívá celé barevné spektrum nemáš tak docela pravdu,vlastně využívá,ale v takové malé míře,že to je zanedbatelné.Rajčata nebo zelí možná využíva celé barevné spektrum ,ale Cannabis určitě né.Kukni na graf(stahnuto s ria).To žluté a zelené ,tam je jen několik málo %.Na druhou stranu je proto COB čip asi nejlepší pro naše účely.
Původní příspěvek od fikus37 alesh,vím že elektronice rozumíš(alespoň podle článků),ale s tím,že Cannabis využívá celé barevné spektrum nemáš tak docela pravdu,vlastně využívá,ale v takové malé míře,že to je zanedbatelné.Rajčata nebo zelí možná využíva celé barevné spektrum ,ale Cannabis určitě né.Kukni na graf(stahnuto s ria).To žluté a zelené ,tam je jen několik málo %.Na druhou stranu je proto COB čip asi nejlepší pro naše účely.
To je pěkný. A víš čeho je to graf? A co vyjadřuje? Kdo ho vytvořil a z jakých dat? Zjisti to a pak se sám sebe zeptej, jestli jsi ho sem vlastně chtěl poslat.
Ano, vím čeho je to graf. Světlo co vnímá (absorption) Cannabis při fotosynteze. Vlnová délka v nm, ale to asi víš. Například ředkvičky mají trochu jiný graf. Chlorophyl "b" růst,"a" květ. Je na tom těžké něco pochopit?
Původní příspěvek od fikus37 Ano, vím čeho je to graf. Světlo co vnímá (absorption) Cannabis při fotosynteze. Vlnová délka v nm, ale to asi víš. Například ředkvičky mají trochu jiný graf. Chlorophyl "b" růst,"a" květ. Je na tom těžké něco pochopit?
Nic, ale alesh se domnívá že konopí má nějaké očíčko, které vnímá třeba i zelené světlo. Už jsem mu to zkusil vymluvit asi 3x ale stále mi nevěří.
Jinak doporučuji se podívat na LUŠTINEC, J., ŽÁRSKÝ, V.: Úvod do fyziologie vyšších rostlin, ale nemůžu to najít v digitální podobě. Já to měl z knihovny.
A alesh má plnou pravdu v tom, že podíly jednotlivých typů chlorofylů, karotenů a fytochromů se liší pro různé druhy rostlin. A aby to nebylo tak jednoduché, tak jsou i různé požadavky v průběhu růstu a zrání plodu. Zjednodušeně modré světlo je pro růst konopí a červené pro kvetení. Ne náhodou se používá metelhalid výbojka pro růst a sodík pro květ.
Já tady postnu graf, který mluví za vše a každý kdo má větší IQ než 100 by ho měl pochopit. Nemá to cenu něco vysvětlovat. Věřte výrobcům led, kteří dávají do panelu oranžové, zelené diody. Přeji hodně štěstí s takovýma panelama. Já jsem se taky kdysi nachytal s UFO,mazar a Mars.
No, u te fotosyntezy bude jeste 'drobny problem' v tom, ze nejen chlorofyl A/B se toho ucastni, ono je tam i trochu vice zavislosti. Velmi zjednodusene treba zde: https://www.lushledlighting.com/wp-...phyll-Chart.png
Ale tomu se vyjadrovat nebudu, neb o tom vim jen malo :]. V kazdem pripade dovolim nesouhlasit s tim, ze by se zluto zelena cast spektra 500-600nm nemela podilet na fotosynteze ..
A ted dotaz hlavne na Alese, mel bys k dispozici hodnoty µmol/s i pro CXA3070, v zavislosti na teplote, binu (zajima me hlavne AB) a pripadne proudu, pokud to koreluje s lumeny? Pokud plati doporuceni 800µmol/s na m^2, zajima me, jak se toho s CXA3070 dosahne.
Dival jsem se na rollitup, hlavne vlakno Math behind me hodne zaujalo, diky za nej! :]
spachal myslis ze by sel pouzit ten tvuj setup s tema driverama s tym ze bych pouzil vera 29 s tim ze by to slo ekonomicky vykon/uspora ? btw uz byl release tech V2? Co si myslis o velkym kusu hliniku/ neco jako deska a s tym spojenym pasivnim chlazeni?
Ahoj mám dotaz na kohokoli koho to zajímá a rád odpoví. Mám 3x Vero29, 3x LPC-60-1400 9, 3x Arctic...Boudu mám 1,25*0,8*2,0m (h*š*v) a chtělp by to asi trochu větší výkon osvětlení a už se mi nechce nechat se znova vyjeb*t od DHL, myslíte že by bylo možné doplnit Vera třeba několika(10) těchhle diod: https://www.gme.cz/led-10w-red-1w-b...b34909-p518-173 , nebo je to nesmysl? Případně použili by jste související zdroj? Děkuji za názory.
Původní příspěvek od spachal No, u te fotosyntezy bude jeste 'drobny problem' v tom, ze nejen chlorofyl A/B se toho ucastni, ono je tam i trochu vice zavislosti. Velmi zjednodusene treba zde: https://www.lushledlighting.com/wp-...phyll-Chart.png
Ale tomu se vyjadrovat nebudu, neb o tom vim jen malo :]. V kazdem pripade dovolim nesouhlasit s tim, ze by se zluto zelena cast spektra 500-600nm nemela podilet na fotosynteze ..
A ted dotaz hlavne na Alese, mel bys k dispozici hodnoty µmol/s i pro CXA3070, v zavislosti na teplote, binu (zajima me hlavne AB) a pripadne proudu, pokud to koreluje s lumeny? Pokud plati doporuceni 800µmol/s na m^2, zajima me, jak se toho s CXA3070 dosahne.
Dival jsem se na rollitup, hlavne vlakno Math behind me hodne zaujalo, diky za nej! :]
Přesně tak. Tyhle absorbční spektra z Petriho misky nám toho o celém procesu nic neřeknou. Navíc ten graf je jen absorbční spektrum. Vyvozovat z něj jaké spektrum je vhodné pro pěstování konopí je, ehm, no, přinejmenším směšné...
Všechny data jsou na RIU. http://www.rollitup.org/t/cob-effic...dsheets.865238/
Fakt nemám sílu to sem kopírovat a stejně mám pocit, že většina lidí ani neví, co to znamená. Každopádně postup je jednoduchý - zjistíš si lm/W při daném proudu, vydělíš to "LER" (v threadu - unikátní pro každé spektrum). Tím dostaneš radiometrický výkon. No a ten vydělíš "QER" (tabulka v threadu - taky unikátní pro každý spektrum) a máš z toho celkový počet fotonů, co z toho leze. Ty koeficienty jsou shodný pro všechna CXA/B (daného spektra; např 3000K 90CRI min), stačí doplnit lumeny. Jinak teda 800 µmol/s/m^2 je v našich luzích a hájích poměrně dost. Klasická 400W HPS nad metrem čtverečním bude ráda za 550 µmol/s/m^2.
2Mard: S tou zelenou to pořád nechápeš? Tak po lopatě: Lidské oko je na zelenou velice citlivé. Proto stačí minimální přísvit a člověk vidí poměrně intenzivní světlo. Jako experiment můžeš zkusit:
1) zvýšit intenzitu toho zeleného přísvitu. Nebude se jim to líbit.
2) přisvicovat si třeba červeným světlem o stejné intenzitě (z pohledu vyzářené energie nebo fotonů) - neuvidíš.
Alesi dik za nasmerovani, tohle je presne to, co jsem hledal, kdyby to take nekoho zajimalo: http://www.rollitup.org/t/cob-effic...3#post-12076428
LER a QER jsou hodnoty v 'hlavicce' kazdeho COB, jsou zde i hodnoty µmol/s/W, coz je to, co jsem chtel zjistit :]
Ale je fakt, ze tohle pocitat je proste asi zbytecne, staci si zapamatovat, ze dulezite je kupovat co nejvyssi biny, co nejlepe COB chladit a cim mensi proud, tim vyssi efektivita. Ja se budu pohybovat okolo 40%.
@healingpath: VERO29 maji v podstate stejne napajeni, jako CXA3070, takze by nemel byt problem pouzit stejne reseni.
@growherbs: koukal jsem se na ten multichip a i kdyz je fakt, ze podle lumenu se neda moc ridit, v tomto pripade je 50-70lm opravdu trochu malo :]. Tohle rozhodne nekupovat!
Podivej se treba na tuhle cenu, je dle meho nazoru vyborna: https://www.fasttech.com/product/2250000
Fasttech je velmi spolehlivy obchod, zasila doporucene, do dvou tydnu nejpozdeji jsou objednavky v CR dorucence. Neni to sice nejaky zazracny bin (4000K T2 bin 4-step), teplota by take mohla byt teplejsi, ale svoji praci najisto odvede. Napojit treba takove ctyri (mozna i pet, pri 37V bude prud cca 700mA) CXA2530 na MW HLG-185H-C1050 by mohlo byt to, co hledas.
Původní příspěvek od growherbs Ahoj mám dotaz na kohokoli koho to zajímá a rád odpoví. Mám 3x Vero29, 3x LPC-60-1400 9, 3x Arctic...Boudu mám 1,25*0,8*2,0m (h*š*v) a chtělp by to asi trochu větší výkon osvětlení a už se mi nechce nechat se znova vyjeb*t od DHL, myslíte že by bylo možné doplnit Vera třeba několika(10) těchhle diod: https://www.gme.cz/led-10w-red-1w-b...b34909-p518-173 , nebo je to nesmysl? Případně použili by jste související zdroj? Děkuji za názory.
Zdarec. Dokupovat ty diody z GM podle mě neni dobrej nápad. Znám jednoho co je měl a žádná sláva to nebyla. Buď bych si koupil regulovanej zdroj a dal ty tři naplno (což ti na ten prostor taky nebude stacit).
Nebo (nejlíp) koupil další tři vera a regulovanej zdroj na všech šest.
Původní příspěvek od spachal Alesi dik za nasmerovani, tohle je presne to, co jsem hledal, kdyby to take nekoho zajimalo: http://www.rollitup.org/t/cob-effic...3#post-12076428
LER a QER jsou hodnoty v 'hlavicce' kazdeho COB, jsou zde i hodnoty µmol/s/W, coz je to, co jsem chtel zjistit :]
Ale je fakt, ze tohle pocitat je proste asi zbytecne, staci si zapamatovat, ze dulezite je kupovat co nejvyssi biny, co nejlepe COB chladit a cim mensi proud, tim vyssi efektivita. Ja se budu pohybovat okolo 40%.
@healingpath: VERO29 maji v podstate stejne napajeni, jako CXA3070, takze by nemel byt problem pouzit stejne reseni.
@growherbs: koukal jsem se na ten multichip a i kdyz je fakt, ze podle lumenu se neda moc ridit, v tomto pripade je 50-70lm opravdu trochu malo :]. Tohle rozhodne nekupovat!
Podivej se treba na tuhle cenu, je dle meho nazoru vyborna: https://www.fasttech.com/product/2250000
Fasttech je velmi spolehlivy obchod, zasila doporucene, do dvou tydnu nejpozdeji jsou objednavky v CR dorucence. Neni to sice nejaky zazracny bin (4000K T2 bin 4-step), teplota by take mohla byt teplejsi, ale svoji praci najisto odvede. Napojit treba takove ctyri (mozna i pet, pri 37V bude prud cca 700mA) CXA2530 na MW HLG-185H-C1050 by mohlo byt to, co hledas.
V podstatě jo, akorát ty high CRI verze mají výrazně nižší LER a o fous větší QER - každý lumen odpovídá více fotonům. Ale ve výsledku máš pravdu, ty nejvyší biny se liší tak +- 10% maximálně.
No efektivita hrozná ale cena na EBAY z Číny skvělá. Já třeba používám 50W multičipy které obsahují 50 x 1W LED a proti Vero29 mám mnohem horší účinnost. Nicméně ty čipy seženeš za pár šupů - typický poor man light .-) . Holt musíš víc chladit a míň ušetříš na spotřebě. :-(
Jako doplněk k Vero29 to nemá cenu a nedoporučuji.
Diky Aleshi, sem se v tom nejak stratil proto ten double post... Chtel bych se jeste zeptat jestli by mohli by byt propojeny treba pararelne na tech 2x 300w driverech aby to jelo na 300w? koukal sem i na predchadzejici thready vim ze by to melo jit tak na 50% aby se to uchladilo + aby tam byla efektivita. Premyslel sem i nad tym 600w meanwell driverem, jak si spravne pamatuji byl to HLG jenom ze tam bylo mnoho typu. Je to urcite mene nakladna investice jako koupit kazde led samotny driver. Myslel sem ze by to byla dobra investice do budoucna kdybych chtel jeste nejake ty ledky pridat. Nebo spise jako radil Spachal koupit dva drivery jako ma on, chtel bych vedet jestli se daji efektivitou priblizit k tem meanwell. Taky by me zajimalo jestli to bude lepsi volba jako je spojit paralelne cez jeden MW driver, nejake miniaturni rozdili v efektivity nezavazej + jde mi o to aby to slo z 220 zastrcky a aby to bylo v celku diskretni( aby to nealarmovalo elektrarny a prislusny organy). Jinak sem si neni furt jisty co vzit. jestli cxb 3590 nebo vera v29, co s driverama vyjde levneji a co vice v pomeru ucinnost/spotreba Cetl sem nekde od Aleshe ze cxb 3590 da vice a spotrebuje mene, je to znatelne Aleshi? nebo je to jen nepatrny rozdil ? Chtel bych to uz vsechno objednat, premyslel sem i nad chladicem a napadlo me sehnat jednu vetsi jako kdyby desku a chladit to pasivne + dat nejaky vetracky navrch a udelat to jeste ucinnejsi. Co si o tom myslite? Taky sem cetl ze nekdo pritahl ten ideal holder trochu vice a cree cx praskla? Ja nejsem znalej v elektrice ale myslim si ze s nejakou citlivosti by se to nemelo stat.
Diky moc za rady vsem a nech to kvete a roste. Jeste sem mel jednou otazku ale pamet v p*** a to ani nehulim hadam si vzpomenu. Ale bylo to neco dulezity
Ahoj, ja nemam dva drivery, ale dva proudove zdroje a k nim sest driveru, pro kazdy COB jeden. Je to mene efektivni nez jeden kvalitni driver (dochazi ke ztratam jak na zdroji, tak na driverech), ale zase je to levnejsi na porizeni :]
V kazdem pripade, co se tyce ledek (i COB), neni dobre cokoliv pospojovavat paralelne. Pri seriovem zapojeni se ledky 'deli' o napeti, pri paralelnim o proud. Takze staci, aby nebyly vsechny ledky naprosto identicke co se prikonu tyce a je na problem zadelano. Take me to kdysi napadlo jako zajimavy napad, ale opravdu neni :]
Meanwell zdroj, ktery bude mit vyssi vystupni napeti (aby bylo mozne na nej povesit vice COB seriove), jsem ve verzi 600W jeste nevidel. Pokud myslis HLG-600H řadu, tak ta je do max. 54V, coz je malo pro seriove zapojeni. Zajimavy muze byt treba nova rada HVGC-320, kdy by tento driver mohl napajet bud temer ctyri 36V COB na 2.1A, ctyri COB na 1.7A s rezervou, sest COB na 1.4A, osm COB na 1A nebo dokonce 12 COB pokud by stacilo 700mA. Ale obavam se, ze cena lidova (na Mouseru 3600Kc, na 'ceskem' Meanwell dokonce 121 tisic korun ;] ..) nebude. Nic silnejsiho od MW se asi sehnat neda ..
CEZ a jine oblibene agentury bude alarmovat hlavne vyse spotreby, ktera pokud bude 'mimo prumer', bude napadna.
No a rozdily mezi CXB3590 a VERO29 budou uz docela poznatelne. Opet to je o tom, kolik je clovek ochotny utratit za porizeni. Ona i ta cena je skoro dvojnasobna .. Pro porovnani efektivity jsem vcera uvadel odkaz na vybornou tabulku s parametry hodne COB.
Hinikova deska se jako chladic pouzit take da, je jen dobre si uvedomit, ze chlazeni zavisi, krome materialu, take hlavne na plose, ze ktere se teplo muze menit s okolnim vzduchem. Takze plocha deska bude daleko mene ucinna jako chladic nez neco, co ma zebrovani.
Pasivni chlazeni je velmi dobry napad, z meho pohledu je temer nutne navrhnout chlazeni tak, aby se daly COB uchladit i pokud vypadne aktivni chlazeni. Aktivni chlazeni pak zajistuje znatelne nizsi teplotu, tim padem vyssi ucinnost (poznatelne) a take samozrejme zivotnost.
Jinak v souvislosti s IDEAL uchycenim jsem objevil zajimavou vec, na newark.com (Element14) maji pri volbe dopravy "FedEx Intl. Economy - 3-5 days" tuto dopravu do CR asi zdarma. V pondeli jsem objednal sest drzaku na CXA3070 (IDEAL 50-2234C, http://www.newark.com/ideal/50-2234...ries/dp/90W0065). Zaplatil jsem $11.88, zadne dalsi poplatky jsem platit nemusel, toz cekam, kdy, zda a co dorazi :]
Kde jsi cetl o tom prasknuti chipu? Pokud se to nebude 'utahovat na bejka' a dodrzi utahovaci momenty mezi 0.3-0.5N a clovek tam neda supersilnou termopodlozku, bude asi nemozne chip poskodit.
Ahoj Spachal,
myslis ze ty straty sou velky ?
Drivery sem se snazil najit i tady ale nevim.
ten Hvgc vyzera slibne, planoval sem dat tak 200e za Cob chipy a 200 za drivery
Jak kontaktujes kingbrite? zatim mi ten jerry neodepsal.
Vsiml sem si ze na aliexpressu meji cxb3590 CD bin http://www.aliexpress.com/item/Cree...a7-8a88f2982a50
Sorry za ten sku***** dlhej link.
pak meji CXB 3070 ale jenom v 5000k. Skoda ze uz nemeji ty vera 29. Zato v tem newarku meji celkem dobry ceny, jenom mi jde o to jestli by mohli zapomenou pridat fakturu nebo ji pozmenit, o nejakou nulu Cinany s tym problem nemaji ale tam je zase risk ze co jak to je fake cree( mozna je uz zacali delat a planuji zaplavit trh, jako s tema full spectrum high par panelama ) Myslim ze tobe ta zasilka prijde bez problemu ) kontaktoval sem i digikey ale oni schvalne maji pri nakupu nad 200Usd postu zdarma od DHL a podobnych zlodeju a s fakturou neudelaj nic . S tou prasklou cxa to bylo ne nejakym us foru tusim ze icmag. S tim chlazenim by to bylo idealni kdyby se mi podarilo sehnat vetsi heatsink, myslel sem konretne neco presne jako tohle http://www.ebay.com/itm/Cree-CXB359...GwAAOSwoudW1z52
Jinak ty meanwell repliky jeste nedosahli efektivity a kvality? jako pairui a jine cinske znacky?
Me by to hodne vyhovovalo na zacatek kdyby to bylo do 400w stlumitelny, treba tech 325w co da ten meanwell by bylo ideal, ale naplno asi jit nemuze ze? btw co tym myslis ze bude je alarmovat vyse spotreby mimo prumer spotreby muj nebo celkovej i ostatnych lidi v baraku ?
Ted vazne premyslim jestli vzit ty cxb 3590 kolik bych je mel vzit a zda koupit ty napetove zdroje + drivery, nebo od meanwellu na kazdu led jenom jeden co vyjde asi o hodne moc nez ten jeden driver 320w. Sel sem napsat ze bych objednal ty vera z newarku, mi to tam vykalkulovalo cenu 2000kc + ccs 800kc postu :O Kdyz koupim ty ideal holdery nebudu muset nic pajkovat? Jeste me napadlo kdybych sehnal nahodou ty vera 29v2 kolik by jich byla potreba? a hlavne jaka teplota pro rust i kvet a kolik cri 80 nebo lepe 90? nebo vzit kombinaci(cetl sem ze to zbytecne spusobuje kytkam stres)
Diky moc za kazdou radu moc si toho vazim.
Naposledy upravil healingpath 17-03-2016 v 03:25 AM
Zkusim to nejak poporade, ale na tohle by byla lepsi odpoved od Alese, ja jsem vystudovany chemik, takze zase az moc hluboke znalosti nemam .. :]
- ztraty neresim, proste budou vyssi nez v pripade MW driveru (hadam radove do 5-10% max.)
- kingbrite nekontaktuji, jeste jsem tam nic nenakupoval
- ten CXB3590 vypada dobre, CD bin je velmi dobry
- cena VERO29 na newark.com je asi dobra, pokud se pro VERO29 rozhodnes, nemel by to byt problem. Celnice holt podle nalady celniku, pudova metoda :]. Ale samotne chipy jsou male, treba to projde bez povsimnuti. Pokud bude zvenci baliku pripojena faktura, pak smolik..
- chladic kup v metrazi na ehlinik.cz. Treba http://www.ehlinik.cz/hlinikovy-chl...O0T0000101.html
- o "cinskych" driverech nic nevim z praxe, sazka do loterie. Zde je jedna zkusenost: http://grower.cz/forum/showthread....723#post1163723
- co se tyce toho odberu a CEZ, mam pocit, ze proste praskaji policii podezrele odbery. Pokud bude spotreba na elektromeru najednou 5x vyssi, nez je prumer doposud, bude to napadne. 400W spotrebic, navic prevazne v modu 12/12 by nijak napadny byt nemel ..
- holdery na COB maji pouze jednu nevyhodu, musi se udelat do chladice zavit na sroubky, coz neni zase tak moc slozite. Dale jsou zde uz jen vyhody, snadne uchyceni, zadne pajeni, neni nutne lepit, takze pripadne snadna vymena, moznost uchyceni reflektoru ..
- ohledne CRI psal Ales, ze vysoke CRI uz neni uplne dobry napad, ohledne vyssiho mnozstvi 'vysviceneho svetla' nad 700nm. Takze CRI80 je dobra volba
Původní příspěvek od spachal - ohledne CRI psal Ales, ze vysoke CRI uz neni uplne dobry napad, ohledne vyssiho mnozstvi 'vysviceneho svetla' nad 700nm. Takze CRI80 je dobra volba
To jsme se nepochopili. U CXB3590 bych vyšší CRI bral (v 3000K teplotě), protože výkon se prakticky totožný s 80CRI verzí. Ano, větší část je 700nm+, ale stejně tak má větší podíl červené okolo 640nm.
U Vero má high CRI verze výkon o tolik nižší, že se vyplatí zvolit nižší. Pro podíly barev platí to samé jako u CXB.
Ahoj, díky všem za názory a rady nakonec jsem se tedy rozhodl doplnit Vera těma CXA2530 60W 4000K, ale pro lepší pokrytí plochy světlem jsem se rozhodl pro 6 čipů mohli by jste mi doporučit nějaký rozumný zdroj? Předem děkuji za rady.
Původní příspěvek od growherbs Ahoj, díky všem za názory a rady nakonec jsem se tedy rozhodl doplnit Vera těma CXA2530 60W 4000K, ale pro lepší pokrytí plochy světlem jsem se rozhodl pro 6 čipů mohli by jste mi doporučit nějaký rozumný zdroj? Předem děkuji za rady.
Sériově:
HLG-80H-C350 nebo ELG-75-C350 ti to zvládne na 12W / COB
ELG-150-C500/HLG-120H-C500/HVGC-150-500 -- 18W / COB
HLG-185H-C700 -- 26W / COB
Nic moc.
V tomhle případě bych asi zvolil paralelní zapojení a ELG-150-42A nebo HLG-150H-42A. U té A verze je paralelní zapojení s malým trikem bezpečné.
Doporučuju všem tyhle věci řešit před nákupem. Spousta lidí udělá chybu v tom, že si vybere jednu část a zbytek tomu přizbůsobuje. Chce to počítat s tím, že podstatnou část ceny světla tvoří driver a chladiče a mířit na to, aby celá sestava byla výhodná, ne jen jedna část.
BTW: Máš představu, jak to budeš montovat? Držáky máš?
No, jak je asi zřejmé nejsem žádný elektrotechnik. Na ty 3 vera mám arctic alpine 11 plus a moje představa je taková že se to tam "nalepí" termo pastou. Na ty CXA bych asi chtěl koupit pasivní chlazení a taky nalepit pastou. Mám člověka který mi to spájí, ale nechci ho moc zatěžovat něčím co ho asi zas tak moc nezajímá tak zatěžuji Vás. Chápu to dobře že když koupím ELG-150-42A nebo HLG-150H-42A tak na něj napojím 3x CXA takže budu potřebovat 2 zdroje? Děkuji za odpověď.
Původní příspěvek od growherbs No, jak je asi zřejmé nejsem žádný elektrotechnik. Na ty 3 vera mám arctic alpine 11 plus a moje představa je taková že se to tam "nalepí" termo pastou. Na ty CXA bych asi chtěl koupit pasivní chlazení a taky nalepit pastou. Mám člověka který mi to spájí, ale nechci ho moc zatěžovat něčím co ho asi zas tak moc nezajímá tak zatěžuji Vás. Chápu to dobře že když koupím ELG-150-42A nebo HLG-150H-42A tak na něj napojím 3x CXA takže budu potřebovat 2 zdroje? Děkuji za odpověď.
Přilepit se to dá, ale dej tam teplovodivý lepidlo (třeba Arctic Alumina) ne pastu. Akorát to z toho chladiče asi už nedostaneš nepoškozený.
Paralelně na ELG-150-42A nebo HLG-150H-42A můžeš napojit kolik CXA chceš. Proud se mezi ně rozdělí. Chce to mít ovšem všechny stejný a stejně chlazený, jinak se stane, že se jedno začne přetěžovat až na úroveň, kdy odejde. To způsobí, že do ostatních poteče větší proud a budou jej následovat do křemíkového nebe. Ovšem na těchto drivrech verze A se dá nastavit jak proud tak i max napětí. Takže je vhodný tam nastavit max napětí na úroveň, kdy jedním COB poteče cca ta 1/6 max proudu. Na tuhle operaci to určitě chce multimetr, ideálně 2. V téhle sestavě bys to měl asi 22W/COB (asi 600mA). Jo a stejnou práci zvládne i HVG-150-42A. Pokud bys do toho chtěl pouštět víc, jsou i 200W a víc verze těch driverů.
Původní příspěvek od fikus37 Nebo tam šoupni odpor a máš klid.
Abych řekl pravdu, tak nevím, jak spočítat, jakou hodnotu by měl mít. Ale neviděl jsem to nikde jako doporučený řešení, tak si říkám, že kdyby to bylo tak jednoduchý, někdo by na to přišel...Ale pokud víš víc, sem s tím.
Ahojte, uz si fakt nevim rady ale rozhoduji se mezi
8-10 vero v29
nebo 4x cxb 3590
nebo
5-6 vero v 29 a k nem 2x cxb 3590 (nevim jak by me to pak vyslo s driverama, nejakej vetsi na vera jak by to utahl ten 256w od MW nebo ten novej 320W, + nejakej levnejsi nizsi W na ty CXB? Taky sem uvazovat o tech napetovych zdrojech, strata tam je nepatrna, stoji to mene a predse ma kazda led flexibilny dimming co je fakt ze velka vyhoda. Co si myslite ze je nejlepsi, nejefektivnejsi, nejekonomickejsi reseni?
Taky si myslim ze do tech 400w bych se s tim stratil nekde v prumeru.
Taky sem si vsimnul ze na vera 29 nejak nejsou ty keramicke reflektori.
Na to Cri si dam pozor, a co by bylo nejvhodnejsi u ver na rust i kvet? mix 3000k a 3500 k ? nebo jenom 3000k? nebo dve 5000k samostatne ? ta posledni moznost se mi nejak nezamlouva, s navrtanim der do chladicu pro holdery nemam nejmensi problem.
Kdyz to budu skladat udelam nejakej tuturial, nebo report abych se podelil o info se vsema co hledaji tuhle cestu
Vim ze Vam to prijde mozna ze se ptam na to isty dookola ale chci se jenom ujistit abych pak nelitoval sve rozhodnuti.
Diky moc vsem za rady
Původní příspěvek od healingpath Ahojte, uz si fakt nevim rady ale rozhoduji se mezi
8-10 vero v29
nebo 4x cxb 3590
nebo
5-6 vero v 29 a k nem 2x cxb 3590 (nevim jak by me to pak vyslo s driverama, nejakej vetsi na vera jak by to utahl ten 256w od MW nebo ten novej 320W, + nejakej levnejsi nizsi W na ty CXB? Taky sem uvazovat o tech napetovych zdrojech, strata tam je nepatrna, stoji to mene a predse ma kazda led flexibilny dimming co je fakt ze velka vyhoda. Co si myslite ze je nejlepsi, nejefektivnejsi, nejekonomickejsi reseni?
Taky si myslim ze do tech 400w bych se s tim stratil nekde v prumeru.
Taky sem si vsimnul ze na vera 29 nejak nejsou ty keramicke reflektori.
Na to Cri si dam pozor, a co by bylo nejvhodnejsi u ver na rust i kvet? mix 3000k a 3500 k ? nebo jenom 3000k? nebo dve 5000k samostatne ? ta posledni moznost se mi nejak nezamlouva, s navrtanim der do chladicu pro holdery nemam nejmensi problem.
Kdyz to budu skladat udelam nejakej tuturial, nebo report abych se podelil o info se vsema co hledaji tuhle cestu
Vim ze Vam to prijde mozna ze se ptam na to isty dookola ale chci se jenom ujistit abych pak nelitoval sve rozhodnuti.
Diky moc vsem za rady
Vero nebo CXB, tam se nespleteš ani s jedním. Hlavně si to propočítej ať máš rozumnou intenzitu a chybu neuděláš.
Ale moje rada zní, kup si i kvalitní spínaný proudový zdroj. Ta ztráta u napěťovýho zdroje + buck/boost zas tak malá není (min 10%) a přidáváš si tam komponenty navíc. No a pokud nekoupíš lacinou čínu, tak tě nevyjde o nic levněji.
Keramické reflektory neexistují asi ani na jedno :-)
3000/3500/4000K bude všechno dobrý. Nemusíš to ani mixovat, jedna z nich stačí.
Diky moc Aleshi, vezmu ty vera 29 3000k v2, utahli by je v pohode nejaky ty 255w hlg drivery pri 50w parelnim zapojeni? , nevim presne najit ted ten typ ale neco takovyho http://cz.mouser.com/ProductDetail/...CkpJngO8jOV8%3d
co by byla nejlepsi nejefektivnejsi kombinace ? nejidealnejsi reseni? nebo jit do zapajeni 1 driver na 1x cob?
sem se asi seknul spinaci zdroj je to co odporucil spachal ze jo?
Diky moc za radu
Naposledy upravil healingpath 19-03-2016 v 17:55 PM
Hele, fakt bude nejlepší, když řekneš jakou plochu se snažíš pokrýt...jinak je to jak střílet do terče naslepo.
Stejnosměné zdroje jsou dnes už víceméně všechny spínané. Když už jsme u toho, tohle by ti dobře poradil Google. Asi jako 2/3 zbylých otázek tady.
S tím odporem se to da spočítat,někde jsem to měl napsané.Zkusím pohledat.Vím ,že se tam měřilo výstupní napětí na čipech a pak se to nějak hodilo do tabulky.
Dneska už je taková konkurence mezi firmami co dělají kvalitní osvětleni s nejnovějších čipu,že skládat to sám nemá smysl.
Cenově si připlatiš třeba o dvojku víc,ale dáš do toho čas,pak je velké riziko ,že něco zadupeš a můžeš si s polovodičem vytřít pozadí nebo při pájení čip spáliš elektrostatickou elektřinou,špatně naneseš termo pastu atd.Prostě si připlatiš o dvojku víc a máš kompletní osvětlení i s několika letou zárukou.
Na druhou stranu ,ten kdo má čas a baví ho to,tak proč si něco nepostavit sám.
Jinač,na AMPERU bylo k vidění nový driver od MW HLG-320H-C serie ,takže na jedno světlo o 6 čipech budeš moct použit jen jeden driver(1400mA) bud Vero 29 nebo CXB3590.
Původní příspěvek od fikus37 S tím odporem se to da spočítat,někde jsem to měl napsané.Zkusím pohledat.Vím ,že se tam měřilo výstupní napětí na čipech a pak se to nějak hodilo do tabulky.
Dneska už je taková konkurence mezi firmami co dělají kvalitní osvětleni s nejnovějších čipu,že skládat to sám nemá smysl.
Cenově si připlatiš třeba o dvojku víc,ale dáš do toho čas,pak je velké riziko ,že něco zadupeš a můžeš si s polovodičem vytřít pozadí nebo při pájení čip spáliš elektrostatickou elektřinou,špatně naneseš termo pastu atd.Prostě si připlatiš o dvojku víc a máš kompletní osvětlení i s několika letou zárukou.
Na druhou stranu ,ten kdo má čas a baví ho to,tak proč si něco nepostavit sám.
Jinač,na AMPERU bylo k vidění nový driver od MW HLG-320H-C serie ,takže na jedno světlo o 6 čipech budeš moct použit jen jeden driver(1400mA) bud Vero 29 nebo CXB3590.
Tak to je otázka. Já osobně jsem tu ještě kvalitní komerční LED svítidlo neviděl. Na Amperu jsem mimochodem byl taky a strašně mě to zklamalo, zvlášť co se týká LED. Připadal jsem si tam jak ovce. Tolik lží a polopravd na jednom místě je snad jen v Parlamentu.
Abych řekl pravdu, tak balancování paralelních větví resistorem při tomhle proudu a napětí je podle mě blbost, ale nevím jak bych spočetl jak velká blbost to je, tak jsem zvolil diplomatičtější odpověď doufajíc, že si to obhájíš. Marná naděje, koukám.
Původní příspěvek od alesh
Na 4x CXB3590 stačí HLG-185H-C1400. Větráček stačí jeden. Pojezd nebrat. Jinak by to mělo být na 1,8x1m celkem fajn.
a.
Samozrejme, spatne zkopirovano, 46V na jeden COB je vice nez dost :]. Osobne bych ale chladil kazdy COB zvlast, takze vetracky radeji ctyri, nad kazdym multichipem.
No a s tim pojezdem je to diskutabilni. Ja vim, ze nejsi priznivcem, ale nahradi to zase cenu za dlouhe pasivni chladice, meni se uhly osvetleni, takze to lepe prosviti zelenou masu, nezere to skoro nic a porizovaci cena, treba pres bazar, neni nijak zavratna. Pokud na box typu 'nudle' neni mozne mit dve svetla, je pojezd IMHO idealni.
citace:
Původní příspěvek od Vondrej Mno a kdy budou nové COB ? určitě to bude zase o něco lepší co se týče efektivity a chlazení ...
Tezko rici, ale to bys mohl cekat do nekonecna ...
citace:
Původní příspěvek od fikus37
S tím odporem se to da spočítat,někde jsem to měl napsané.Zkusím pohledat.Vím ,že se tam měřilo výstupní napětí na čipech a pak se to nějak hodilo do tabulky.
Pokud by byl rozdil opravdu cca dva tisice, za dobre navrzene svetlo s kvalitnimi COB i drivery, neni nutne nic bastlit. Bohuzel rozdil cen je trochu jiny, nehlede na komplikace s dopravou, celniky, zarukou ..
Jinak vazne doporucujete zapojovat LED (COB) s vysokym prikonem paralelne?? Vzdyt je to .. o usta.
Původní příspěvek od spachal
Jinak vazne doporucujete zapojovat LED (COB) s vysokym prikonem paralelne?? Vzdyt je to .. o usta.
Na A verzi těch MW driverů (HLG, ELG, CEN, CLG, HVG) bych se toho nebál, beru to ale jako druhou možnost pokud není možné/vhodné sériové zapojení.
S těma větráčkama bacha, mohlo by to být i kontraproduktivní. Pokud bys jich tam cpal tolik, musíš dát dva vzůru nohama, aby vzduch zase odsávaly (bacha ať jsou na takovou orientaci dělaný, např. Noctua s tím nemá problém, ale některé jiné jo). A pak je tu finanční stránka. Když mě ventilátor stojí 300, dobře si rozmyslím, jestli tam dám 4, když mi to nic nepřinese.
S přínosem pojezdu fakt nesouhlasím, ale to asi necháme být. Podle mě je určitě lepší volba rozmístit to rovnoměrně. Tady by asi fakt bylo vhodný z toho udělat 2 samostatný kusy.
Tak, jedna zprava: holdery pro CXA/B30 prave dorazily, presne tyden po objednani a zaplaceni, privezl je FedEx :]. Doplatek zadny, takze super kauf, jeden vysel na cca 50Kc!
S pojezdem se neshodneme, ale to se stava a neni to nutne resit prave zde. Zajimavejsi je to paralelni zapojeni, kdyz jsem se na to kdykoliv ptal, kazdy mne od toho odrazoval, prave z duvodu problemu pri nevyrovnanem prikonu jednotlivych ledek. Ale pokud to nejak funguje, v ramci bezpecnosti, je to jedine dobre.
Pokud by se pouzil paralelne MW HLG-320H-36 (co jsem se dival do datasheetu k cxb3590, nemelo by napeti prelezt pres 38V, coz driver doda bez problemu), byl by to asi idealni zdroj na 6x COB, 50W na jeden multichip (v 36V variante, samozrejme).
No a ty ventilatory, on staci minimalni prutok vzduchu na znatelne lepsi chlazeni, ja bral nejake 12V 80mm vetracky, s kulickovym loziskem, s cca 1500 otackami. Mam dojem, ze staly neco mezi 50-80Kc za kus. Coz pri celkove cene svetla uz je pakatel. Umistovat je budu tak, aby vsechny nasavaly vzduch zebrovanim a foukaly jej smerem nahoru k odtahu v boxu.
Původní příspěvek od spachal Tak, jedna zprava: holdery pro CXA/B30 prave dorazily, presne tyden po objednani a zaplaceni, privezl je FedEx :]. Doplatek zadny, takze super kauf, jeden vysel na cca 50Kc!
S pojezdem se neshodneme, ale to se stava a neni to nutne resit prave zde. Zajimavejsi je to paralelni zapojeni, kdyz jsem se na to kdykoliv ptal, kazdy mne od toho odrazoval, prave z duvodu problemu pri nevyrovnanem prikonu jednotlivych ledek. Ale pokud to nejak funguje, v ramci bezpecnosti, je to jedine dobre.
Pokud by se pouzil paralelne MW HLG-320H-36 (co jsem se dival do datasheetu k cxb3590, nemelo by napeti prelezt pres 38V, coz driver doda bez problemu), byl by to asi idealni zdroj na 6x COB, 50W na jeden multichip (v 36V variante, samozrejme).
No a ty ventilatory, on staci minimalni prutok vzduchu na znatelne lepsi chlazeni, ja bral nejake 12V 80mm vetracky, s kulickovym loziskem, s cca 1500 otackami. Mam dojem, ze staly neco mezi 50-80Kc za kus. Coz pri celkove cene svetla uz je pakatel. Umistovat je budu tak, aby vsechny nasavaly vzduch zebrovanim a foukaly jej smerem nahoru k odtahu v boxu.
Já vím, mě od toho vždycky všichni odrazovali taky. No ale jak jsem psal výše, to omezení napětí na A driverech by mělo celkem spolehlivě předejít problémům. Zjistil jsem to až nedávno jak to funguje...Zase tím ale přijdeš o možnost napojení více driverů na jeden pot nebo o možnost automatizace...
Co se týká vetráků - a můžeš to pak jednoduše zkusit - myslím si, že když budou 2 tlačit a 2 sát, že to bude chladit mírně líp. Já montuju větráčky Noctua, protože jsou celkem tiché a hlavně velice spolehlivé. I tak je to komponenta s nejkratší očekávanou životností. Na druhou stranu, když tam budeš mít 4 a 1 se vysere, vůbec nic se nestane.
Ty držáky jsou parádní kauf. Asi tam taky pošlu nějakou test. objednávku. To jsem fakt nečekal, že se to dá udělat s poštovným zdarma. Díky za tip.
Gratuluji, konecne nekdo pri navrhu premyslel :] .. Pokud je to cena s dani, zaruka dva roky a je to osetrene z hlediska legislativy (dle CSN a EZU), budu rad doporucovat lidem.
Je fajn, ze se prodej i dobrych COB svetel v Cesku rozjizdi, jen tak dal! :]
Frynk,jaký máš BIN u čipu a optiku máš jakou?Nepochopil jsem tu záruku.Vystavíš mi normálně daňový doklad a jaká firma bude dělat záruční a pozáruční servis?
Dík
Původní příspěvek od spachal Gratuluji, konecne nekdo pri navrhu premyslel :] .. Pokud je to cena s dani, zaruka dva roky a je to osetrene z hlediska legislativy (dle CSN a EZU), budu rad doporucovat lidem.
Je fajn, ze se prodej i dobrych COB svetel v Cesku rozjizdi, jen tak dal! :]
Ohledně legislativy to ještě budu řešit. Zatím jeto spíš HOME projekt a uvidím podle zájmu.
Zatím za 15 000 bez papíru, ale se záručákem..
citace:
Původní příspěvek od fikus37 Frynk,jaký máš BIN u čipu a optiku máš jakou?Nepochopil jsem tu záruku.Vystavíš mi normálně daňový doklad a jaká firma bude dělat záruční a pozáruční servis?
Dík
Díky za připomínku, na to jsem něják zapoměl a je to důležitý.
S tou zárukou je problém.Pokud se ti něco stane nebo se na to vykašleš tak záruka je v pytli.Já mám panel s Vero 29+ osram oslon na květ 4 čipy na rust i květ a další 4 čipy na Květ + 10 x osram za nějakých 15 talířu.(můžete se kuknout na můj test) Teď jedu test jestli je to lepší než samotné 4 čipy. Kámoš jede Cree CXB3590 6 čipu.4 čipy má bin CD a 2 čipy se mu podařilo sehnat v binu DB. Tak jsem zvědav jak dopadne.
Původní příspěvek od alesh
Uvést na trh elektroniku, aby bylo všechno v pořádku není sranda, co?
Vypadá to fajn. Na driverech se nešetřilo?
a.
Jak rijas je kolem toho dost veci... ale casem se to zvladne... zatim to pro me nema smysl pokud o to nebude zajem...chci zkusit i ebay atd...pak se uvidi..
Driver je samozrejmne Meanwell jak na diody tak na ventilatory...