Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Nechtěl jsem tady rozpoutat nějaké zbytečné dohady,to nebyl úmysl.
Jen jsem chtěl upozornit a tak se nějak nenápadně pozeptat že je zbytečné nechat vařit(péct) nad 100°C a macerovat ve vazelíně z lékárny, sádle, či doporučovaném tuku,v tom odkazu http://www.magazin-legalizace.cz/cs...mast?rubricId=4 je že stačí vazelinu jen rozpustit a nechat macerovat.
Přímo tam píší "Důležité je nechat vazelínu pouze rozpustit a dále nezahřívat"
"Stačí pouze zahřát do teploty skápnutí a sušinu nechat macerovat. Pokud se rozhodneme ji vystavit vyšším teplotám, přicházíme tím o cenné látky."
Pouze jsem ti vyvrátil tvrzení že technické konopí je pouze pro technické účely nic víc takže klídek borče!
To že někdo to kupuje v mastích atd a dávají za to nemalé peníze je už jejich problém.
Zdravím, rád bych se s váma podělil o svoje zkušenosti s vařením konopné masti.
Při prvních pokusem jsem rozmixoval matroš s olivovým olejem, nechal 14 dní luhovat, přecedil přes gázu a přidal do roztavené vazelíny. Používám jen bílou lékařskou vazelínu - vaselinum album. Mast fungovala dobře i tak.
Po nějaké době jsem začal s jiným postupem, inspiroval sem se tetičkou Bushkou.
Do hrnce dám litr vody a přidám dvě kila vazelíny. Až se pěkně roztaví, přidám nakrájený a nadrcený matroš. Dávám jak čestvý, tak suchý. Používám listí i palice, všeho od oka, ale aby to šlo míchat
Vařím +- 3 hodinky a dám do chladu. Za 10 dní rozkrájím škraloup a odliju vodu. Zbytek roztavím, přidám další část už jen suchýho matrošu a opět vařím tak 3 hodiny. Nechám v chladu 10 dní a poté opět roztavím a vařím 3 hodiny. Poté vše přecedím přes gázu a rozliju do kelímků.
s prvním způsobem se to nedá ani srovnat. Mast je výborná a zatím mám pozitivní reakce na:
> exém, lupénka, akné, odřeniny, popáleniny, afty, hemeroidy, bradavice bolavé klouby, záda a svaly, bércové vředy a další onemocnění.
Ahoj. První způsob je neefektivní, pokud to v tom oleji při luhování zároveň nezahřeješ alespoň na 80-90st. (max. 120st.). Navíc když potom smícháš olej s vazelínou, získáš podle mě dost viskozní kapalinu, která ti po kůži bude ztékat a nebude se držet na místě, kde to potřebuješ (v tomhle si ale nejsem jistý, protože jsem to nikdy nedělal). Takže v jedlém oleji ano, ale při teplotě 80-120st. a k aplikaci přes žaludek - na mazaní to vhodné není. Nejlepší je materiál zahřívat čistě ve vazelině bez přídavku vody, kterou potom vyliješ a ochudíš se o chlorofyl a některé další prospěšné látky rozpustné ve vodě.
Ahoj,
po přečtení je člověk daleko moudřejší a má již jasno jak bude postupovat při samotné výrobě masti. Přeci jen se ale musím na něco zeptat: "Může být použita, v případě pečení v troubě, nádoba vyrobená z hliníku?" Přeci jen je známo, že se hliník (ačkoliv se odstěhoval do Humpolce) při styku z mastnotou uvolňuje.
Původní příspěvek od redyth Zdravím, rád bych se s váma podělil o svoje zkušenosti s vařením konopné masti.
Při prvních pokusem jsem rozmixoval matroš s olivovým olejem, nechal 14 dní luhovat, přecedil přes gázu a přidal do roztavené vazelíny. Používám jen bílou lékařskou vazelínu - vaselinum album. Mast fungovala dobře i tak.
Po nějaké době jsem začal s jiným postupem, inspiroval sem se tetičkou Bushkou.
Do hrnce dám litr vody a přidám dvě kila vazelíny. Až se pěkně roztaví, přidám nakrájený a nadrcený matroš. Dávám jak čestvý, tak suchý. Používám listí i palice, všeho od oka, ale aby to šlo míchat
Vařím +- 3 hodinky a dám do chladu. Za 10 dní rozkrájím škraloup a odliju vodu. Zbytek roztavím, přidám další část už jen suchýho matrošu a opět vařím tak 3 hodiny. Nechám v chladu 10 dní a poté opět roztavím a vařím 3 hodiny. Poté vše přecedím přes gázu a rozliju do kelímků.
s prvním způsobem se to nedá ani srovnat. Mast je výborná a zatím mám pozitivní reakce na:
> exém, lupénka, akné, odřeniny, popáleniny, afty, hemeroidy, bradavice bolavé klouby, záda a svaly, bércové vředy a další onemocnění.
Zdar,pekna prace.Potrebuji se zeptat na jednu vec.pises,ze das celou smes na 10 dni do chladu a pak az odlejes vodu a dal s tim pracujes.Ja to jeden cas delal podobne a vzdycky mi to po 5 dnech zacalo od te vody chytat takovej nezadouci oderek.voda zacala s vlhkym matrosem jakoby kvasit a mast tuhle zatuchlou vuni natahla do sebe.vzdycky jsem to prevaril nechal znova vytuhnout a pak postupoval stejne jako ty,ale ten zapach i kdyz jen slabe zustal.mast trochu i ztmavla.jinak na ucinku se to nijak nepodepsalo. ted mam trosku jinej postup a vodu vubec nedavam.je to lepsi.hlavne jsem zjistil ze ta voda tam vzdycky trochu zustane a po par mesicich se mast zacina kazit.
Jo s tím odérem máš pravdu, taky to pociťuju. No párkrát sem ji tam nedával, ale potom po přečtení receptu Bushky sem to zkusil, ale nevim jestli to není spíše na škodu... Příště budu vařit už jen čistě vazelínu. Přemýšlel sem, že bych do masti přidal i další bylinky, ale jelikož sem letos tak nějak zapomněl, tak sem si nenasbíral a půjdu se teprve mrknout, kolik stojí kupovaný. Přece jen by to něco mohlo víc ovonět. Pár lidem to vadí, že ta mast smrdí tolik po trávě, někomu ne, ale pokud by hezky voněla, tak by to bylo jen lepší ;-) nemáš nějakej tip? Nechci tam toho zase moc, dkyž si tady v bazaru čtu, co do toho všechno dává kdo za bylinky, tak si začínám myslet, že už v té masti ani konopí není hlavní složkou
Jo a ještě k té poslední větě, mast se mě zatím ještě nikdy nezkazila, tedap okud se uchovává v ledničce nebo prostě při nižší teplotě, ale je vidět občas, že se voda dostane na povrch. dík za odpověď ;-)
Dobrej na ovoneni je hermanek.taky davam dost bylinek,ale tech staci dat jen trochu.jinak 2 krat proleju palice vrouci vodou a az potom davam do vazeliny.je pak krasne cira a neni vubec citit po travce.taky to chce jen tahnout(co nejdele) ,ne varit.nevim,jakou mivam teplotu,ale proste necham vazelinu rozpustit a vypnu sporak.az zacne houstnout,tak zase rozpustim a tak porad dokola.
Hoši,hoši pozor!!!
Heřmánek - léčivá bylinka i alergen
"Heřmánek je jeden z vůbec nejčastějších alergenů," uvedl lékař Viliam Baláž s tím, že v České republice má závažnou alergii každý desátý člověk. "Samozřejmě ne každý trpí alergií na heřmánek, ale u alergických lidí se dá předpokládat, že na něj zareagují špatně," podotkl.
Na ovonění možná levandule nebo nějaká vonná esence, ale to mě jen tak napadlo - nejsem žádný velký bylinkář Jinak pánové proč to pořád proléváte vodou? Může mi někdo vysvětlit přínos tohodle? Při prolévání se tím zbavíte dost velké části chlorofylu, který v mastech působí antibakteriálně a taky některých dalších složek (proto je mast tak světlá). A taky při prolití vodou o teplotě nad 60st. se začíná tavit CBD (při 80st. i THC) a odplavujete to s vodou do pryč. Při vaření ve vodě a následném vychlazení ze zbavíte jen látek ve vodě rozpustných, ale taky je to škoda + jak píšete se vám takto připravená mast může kazit, protože vám nějaký zbytek vody v masti zůstane.
Snadnější je pomoný teploměr a hned ve vazelíně ... je to mdačka to hlídat, ale je to lepší. Na vůni dávám propolis i to že má léč. účinky. Myslím že ale mast má smrdět jak má a nedávat tam třeba ty esence .. pokud to pomáhá, tak to nemusí vonět ale hlavně že pomůže kde má.
Dělám vždy z 3 - 4kg a tak cca půl na půl CBD a THC ve 2 hrncích , kde k CBD potom přidám (Kostival, kopřivu, měsíček, žebříček) a na konec se to smíchá a nechat trošku provařit (samozdřejmě uležet jak má) .. pocedit, něco do kelímků, něco do větších a v chladu je šoust voala. Lidi pochvalujou na lupenku, jizvy, klouby že to je perfektní
Pokud máš elektrickou nebo plynovou troubu s termostatem, což má myslím většina lidí, tak ti stačí nastavit mezi 110 a 120st, udělat si čas potřebný na vaření (pečení) a jediná obsluha spočívá v občasném zamíchání (já jsem míchal každých 15-20min). A díky tomu, že máš teplotu 110-120st., nemusíš ani předem dekarboxylovat (u masti je to ale myslím stejně jedno). Ještě je dobré si stanovit teploměrem skutečnou teplotu uvnitř trouby, protože třeba moje trouba po nastavení kolečkem na 115st. se chová tak, že do 115-120st. topí a pak termostat vypne a až klesne teplota okolo 100st., tak opět sepne a topí zas k 115-120st.
Jinak já jsem do své masti žádnou voňavku ani další léčivku nepřidával, ale mám zkušenosti se samotnou propolisovou tinkturou, že to je dobrá věc, takže v téhle masti to může být taky dobré.
Možná jsem už pochopil, co myslíš tím "dělat CBD a THC". CBD dostáváš jakože z listů a THC z palic. Pokud je to takhle myšleno, tak podle mě to není až zas tak správné tvrzení. Každá kytka má určitý poměr THC a CBD, přičemž v listech je ten poměr menší a v palicích větší. Čeho je v palicích o dost míň, než v listech je akorát chlorofyl. Myslím, že takhle jsem to napsal správně Navíc to tvrzení dokládá i fakt, že když tu jeden člen vyráběl výtažek čistě z listů, tak byl zmašťující (bylo v něm THC) a to samé když vaříš z listů třeba mléko. Takže ne jen CBD se získá z listů.
Chtěl bych se podělit s "vlastní" výrobou masti. A trošku tak nějak rozvrátit a vyvrátit způsoby přípravy již zaběhlé.
Konopná mast
Použité suroviny:
žlutá lekářská vazelína 3 kg / 385 kč
misky s víkem o obj. 80 ml (40 ks) / 6 kč
obyčejný listy a stonky
vrchní listy
palice
kopřiva dvoudomá - revmatismus, artritída, bolesti kloubů i svalů, k hojení ran a má protizánětlivé účinky
kostival lékařský /kořen/- revmatismus, proti otokům a bolestem kloubů, bércovým vředům, proti dně, poruchám prokrvení, křečovým žilám, pohmožděninám, poškozeným ploténkám a na doléčení zlomených kostí
měsíček lékařský - kožní záněty, menší poranění kůže, špatně se hojící jizvy, popáleniny, omrzliny, plísně, opruzeniny, bércové vředy, křečové žíly, lišej, některé tipy ekzéků a při léčbě akné
včelí vosk a propolis - působí antibioticky, anesteticky čilí tlumí citlivost a bolest, antimykoticky zastavuje růst plísní a níčí je, hojivě a protizánětlivě, podporuje hojení radn a působí desinfekčně.
Vlastní výroba:
Vezme si pekáč, hrnec, nádobu tak velkou aby se nám do ní vešla jak vazelína tak ostatní suroviny. Vložíme do ní 1/2 vazeliny, kt pouze rozehřejeme (na plotně). Poté přidáme obyčejný listí, stonky. O množství mohu říci akorát to, že je to pouze a jenom na vás! Když dáte listi tolik, že vazelina není ani vidět tak přidáte vodu. Můj názor tedy, dát listí toliko kolik máme vazelíny, aby vše bylo ponořeno. Když máme hotovo dáme do rozehřáté trouby na 110 C. Nijak nepřikrýváme necháme pěkně bublat. Nechal jsem to 3 hodiny... Troubu můžeme nastavit klidně na spodní ohřev, je to dostačující. Při maceraci bohatě stačí něco přes 100 C. Když dáváté vazelínu na plotnu, dostane te se i přes 200 C, což je docela nevhodné (např. propolis a veškerý včelí produkty mohou přijít do styku s max 110 stupni, potom už ztrací svoji hodnotu). Pokud tedy žhnete vazelínu takovým způsobem, že vám to bublá a skáče po plotně, tak se potom nedivte že máte vyrážku... místo aby mast pomohla, tak škodí! (ještě bych dodal, jak píše futeW, že má kožní problémy a zda je to způsobeno vysokou potencí účinných látek... tak tomu není, musel bych být v tomto případě rudej ja komunista! Do masti jsem použil takovejch vrchních palic, že by to kuřákovi bylo až škoda Spíše bych to viděl na alergickou reakci)
Zpět k výrobě. Když vypnete troubu necháte nádobu s mastí a listama v ní až do úplného vychladnutí. Poté buď přendáte do jiné nádoby nebo necháte a uskladníte v chladnu (sušší sklep, lednice, v klidu i v komoře) a to po 14-21 dní (nevím zda-li dojde k alkoholovému kvašení, nic takové jsem neviděl)
Další fáze je podobná. Vazelínu rozehřejete, přecedíte, přidáte zbylou 1/2 vazeliny, palice, listy od palic. Dáte do trouby, "pečete" na 110 C po dobu 3 hodin - individuální. Vypnete, necháte vychladnout. Lednice, sklep... nechat už jenom 1 týden uležet - individ.
Předposlední fáze. Rozehřejete vazelínu, přecedíte, přidáte bylinky - kromě propolisu a včelího vosku, kt. podle mého by měl přijít pokaždé nakonec. Zase trouba na 110 C, nechal jsem 2 hodiny "píct". Vychladnout, komora - nechat 1 týden uležet - individ.
Poslední fáze. Rozehřejeme, přecedíme a přidáme propolis a včelí vosk. Když budeme zahřívat na sporáku na nejmenší plamen dáme i tak pozor, jelikož včelí produkty mají tu vlastnost se připalovat!!! Po lehkým provaření (spíše zahřátí) a řádným promíchání scedíme přes jemný plátno, cedník aby nám v masti nezústali nečistoty. Nalejeme do připravených misek a necháme vytuhnout. Podáváme nejlépe vychlazené
Ještě takový dodatek. Když mast lidem dávám dostávají k ní text, jak se mast vyrábí a jak učinkuje. Jaký bylinky jsem dále použil apod. Předejdeme tím problémům, jako jsou alergické reakce na určitou složku....
Co je nutno říci závěrem! Inspiroval jsem se receptem od tety Bushky a receptem pana Ponikelského. Další informace jsem čerpal z internetu. Velké poděkování patří Krychličce, kt jsem atakoval pm-kama A taky moji mamině, kt mi moc pomohla s přípravou...
To:Host,prosím tě jak si psal že lidem dáváš jakýsi "manuál" nebo text.Jak to máš sformulované,chci také obdarovat příbuzné a známé svým výrobkem a bojím se,páč o tom většina veřejnosti moc neví,(bylinka je moc démonizovaná)tak nevím jak to napsat.Mohl by si mi prosím poslat svůj text,dík