Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Vy mi teda dáváte, kolegové, už jsem byl v podstatě rozhodnutej pro barevnej panel z číny a nějak mě to čtení zas posouvá jinam a k větším a větším investicím a starostem, sakryš ... i tak moc díky za spoustu užitečnejch informací ;)
Co byste doporučovali do půdorysu 800x600 (komín z europřepravek) výhradně na květ (SOG 3x5=15 řezů, 12/12 už od prvního dne, max. od třetího)? Bude tam adekvátní 6x Vero18, 3000K, CRI80 @1050mA (s tím high-voltage driverem od MW )? Nebo 2700K? Případně CRI90, 97? Co bude fungovat nejlíp? Je to sériový zapojení vůbec dobrej nápad, nelišej se příliš úbytky napětí na těch jednotlivých modulech? To katalogový rozpětí 26,6 - 32,5V se mi zdá dost veliký. Taky jsem si myšlenkově pohrával se dvěma drivery 150W, 1400mA, ale to za to při těch cenách asi nestojí, co?
A konečně, opravdu tam bude ZÁSADNÍ rozdíl výtěžku oproti nějakýmu TAKOVÝMU číňanovi? Má někdo přímý srovnání (při stejným příkonu) - stojí to vůbec za to?
Původní příspěvek od radowann Píšu z mobilu, proto ta (Věra) :-) no uvidím jestli dam 1 čip na 1 zdroj nebo zainvestovat do jednoho lepšího. Jinak ten co sem psal jedno Vero utáhne tak jak má? Je to pro mne fakt španělská vesnice
Jo, ten jedno Vero29 zvládne. Pokud bys chtěl vyšší proud, LPC-60-1400 taky V29 utáhne. Pokud bys chtěl stmívání, můžeš použít HLN-60H-42 (A i B), HLP-60H-42 nebo HLG-60H-42 (A i B).
citace:
Původní příspěvek od B@JTík Vy mi teda dáváte, kolegové, už jsem byl v podstatě rozhodnutej pro barevnej panel z číny a nějak mě to čtení zas posouvá jinam a k větším a větším investicím a starostem, sakryš ... i tak moc díky za spoustu užitečnejch informací
Co byste doporučovali do půdorysu 800x600 (komín z europřepravek) výhradně na květ (SOG 3x5=15 řezů, 12/12 už od prvního dne, max. od třetího)? Bude tam adekvátní 6x Vero18, 3000K, CRI80 @1050mA (s tím high-voltage driverem od MW )? Nebo 2700K? Případně CRI90, 97? Co bude fungovat nejlíp? Je to sériový zapojení vůbec dobrej nápad, nelišej se příliš úbytky napětí na těch jednotlivých modulech? To katalogový rozpětí 26,6 - 32,5V se mi zdá dost veliký. Taky jsem si myšlenkově pohrával se dvěma drivery 150W, 1400mA, ale to za to při těch cenách asi nestojí, co?
A konečně, opravdu tam bude ZÁSADNÍ rozdíl výtěžku oproti nějakýmu TAKOVÝMU číňanovi? Má někdo přímý srovnání (při stejným příkonu) - stojí to vůbec za to?
6x V18 je pro ten prostor na horní hranici, ale pořád adekvátní. Pouze na květ bych vzal asi 3000K 80CRI. Můžeš vzít i 2700K 80CRI, rozdíl bude minimální. Nebo to míchnout půl na půl. Verze s vyšším CRI nemají víc červené, pouze míň zelené-žluté-oranžové-červené a proto bych je nedoporučil. Ten MW driver je jak dělaný přesně pro 6x V18. Při zapojení v sérii ti můžou být jednotlivý úbytky fuk, klidně si tam můžeš k tomu do série dát červenou diodku, která bude mít 2,4V (samozřejmě muí snést 1050mA). 6x V18 na 1400mA by bylo už asi moc na ten tvůj prostor.
Dal bych ruku do ohně, že ty Vera budou mít v reálu víc než dvojnásobný výkon - a příkon by měl být prakticky totožný.
Myslím, že momentálně je kombinace HLG-185H-C1050 + 6x Vero18 fakt dobrá volba. Za necelý 3,5-4 tis Kč 200W, top LEDky, top driver a navíc stmívatelný. Těžko se mi hledá lepší volba.
Moc díky za upřesnění, přesvědčil jsi mě, jdu do toho. A míchnu to jak říkáš půl na půl, to není vůbec marnej nápad. Ještě, prosímtě, C1050A a C1050B je jen evoluce téhož? Když jsem si je ukázal vedle sebe, jedinej rozdíl jsem našel ve stupni krytí.
Teď ještě tak sehnat za cenu šrotu obří chladič, kterej by je zmáknul uchladit pasivně a jsem v sedmym nebi - tichej chladič až nad víkem v pokoji a dolu do bedny ke kytkám by prokukovali víkem jen čipy. Zkoušel jsem ho počítat u GAMA Aluminium a dostal jsem se přes 6000, tudy opravdu cesta nevede :(
Asi bych vzal zrovna i dva kousky maminám, myslíš 4000K 80CRI? Nebo doporučíš jinou kombinaci? Driver HVGC-65-1050B by byl s napětím úplně přesně na hraně, bojím se, že bude vypínat, nemáš nějakej tip?
To mám 8 kousků LEDek a od 16ti je doprava zdarma, tak kdyby se chtěl někdo třeba připojit napůl, nebudu nic namítat ;)
EDIT: Teď mi došlo, že růstové CFL mívají až někde 6500K, nebyla by tedy lepší pro maminy ta 5000K 70CRI s krásnejma 142 lm/W?
EDIT2: Tak si do té matkárny na 2x Vero18 asi prubnu TOHLE, pokud mě od toho někdo neodradíte.
díkec aleshi,viděl bych to teda na 2*vero 29 3500K,80CRI,zdroje lpc-60-1050,.....no a uvidím,jestli další kolo vůbec zapnu mazara?!Co myslíte jo nebo ne?třeba kvůli ir nebo já nevim...:-)
To se asi nikde moc nedočteš. Přepočítal jsem distribuční grafy různých V18 a udělal z nich abolutní graf s reálným (optickým) výkonem. Takhle je můžeš porovnat hezky "na férovku".
Hustý.. sice pro mě to moc výhodně nevypadá ale i tak kvete to pod tím 90cri jak kráva.
Sem zvědavej na porovnání výnosu. Jinak o g/w nemam obavy ta kytka v rohu napadena sviluška a třásenkama nakonec dala 30g v 6l air-potu.
Naposledy upravil nikolaj 01 27-01-2015 v 08:11 AM
Původní příspěvek od B@JTík Moc díky za upřesnění, přesvědčil jsi mě, jdu do toho. A míchnu to jak říkáš půl na půl, to není vůbec marnej nápad. Ještě, prosímtě, C1050A a C1050B je jen evoluce téhož? Když jsem si je ukázal vedle sebe, jedinej rozdíl jsem našel ve stupni krytí.
Teď ještě tak sehnat za cenu šrotu obří chladič, kterej by je zmáknul uchladit pasivně a jsem v sedmym nebi - tichej chladič až nad víkem v pokoji a dolu do bedny ke kytkám by prokukovali víkem jen čipy. Zkoušel jsem ho počítat u GAMA Aluminium a dostal jsem se přes 6000, tudy opravdu cesta nevede
Asi bych vzal zrovna i dva kousky maminám, myslíš 4000K 80CRI? Nebo doporučíš jinou kombinaci? Driver HVGC-65-1050B by byl s napětím úplně přesně na hraně, bojím se, že bude vypínat, nemáš nějakej tip?
To mám 8 kousků LEDek a od 16ti je doprava zdarma, tak kdyby se chtěl někdo třeba připojit napůl, nebudu nic namítat
EDIT: Teď mi došlo, že růstové CFL mívají až někde 6500K, nebyla by tedy lepší pro maminy ta 5000K 70CRI s krásnejma 142 lm/W?
EDIT2: Tak si do té matkárny na 2x Vero18 asi prubnu TOHLE, pokud mě od toho někdo neodradíte.
Ty verze driveru A a B se liší jen tím, že A má interní pot na stmívání a jde dát dolů jen na asi 50%, B verze má klaický MW 3v1 stmívání a jde stáhnout až k 10%. Krytí by mělo být stejný.
Pasivní chlazení je ideál, ale chce to fakt moc hliníku. Výkup kovu není špatný místo, párkrát jsem si tam něco vzal za 30Kč/kg. Je to ale spíš na menší projekty, těžko seženeš víc stejných nebo jeden dostatečně velký. Ale tak třeba se poštěstí. Dá se někde nakupovat přímo u Gama alu?
Ještě bych zauvažoval, jestli nechceš 1-2 větráčky, stačí opravdu minimální pohyb vzduchu a můžeš odepsat 75% hliníku.
Na vegetaci bych vzal 5000K 70CRI. Ten driver (HVGC-65-1050B) by je na 99% procent utáh, ale za tu cenu? Asi bych se nebál toho čínskýho driveru. Zatím jediný stížnosti, co jsem zachytil na různý čínký drivery bylo, že mají nižší proud než udávaj nebo proud klesá s rostoucím napětím a nebo že nemaj PFC. Neviděl jsem, že by to někomu něco odpálilo a účinnost je většinou taky docela dobrá.
U GAMA Alu se snad přímo objednat dá, ale špatně komunikujou a doprava je drahá. Kdesi jsem u zeslovačářů četl, že to nejlevněji vychází snad přes eling.cz.
Ale pořád je to pro mě mimo realitu. Pro maminy mám celkem slušnej kus chladiče, úplně pasivně to sice asi nedá, ale když na něj nějak šikovně nasměruju (nebo přímo jím protáhnu) odtah z bedny, možná by to mohlo fungovat. Na květu hold asi zatím provizorně budou 6x CPU chladiče a budu shánět, možná nějaká velká, stará svářečka či nabíječka by mohla posloužit za dárce orgánů, případně juknu i na vrakáč, jestli by se nenašla třeba vhodná alu olejová vana, ze který by se to dalo vyřezat (moc na to nesázím, ale co kdyby).
Každopádně větráčky navíc nechci, jedině to opravdu šikovně zkombinovat s odvětráváním krabice, to bych ještě skousnul.
citace:
Původní příspěvek od alesh
Ty verze driveru A a B se liší jen tím, že A má interní pot na stmívání a jde dát dolů jen na asi 50%, B verze má klaický MW 3v1 stmívání a jde stáhnout až k 10%. Krytí by mělo být stejný.
Pasivní chlazení je ideál, ale chce to fakt moc hliníku. Výkup kovu není špatný místo, párkrát jsem si tam něco vzal za 30Kč/kg. Je to ale spíš na menší projekty, těžko seženeš víc stejných nebo jeden dostatečně velký. Ale tak třeba se poštěstí. Dá se někde nakupovat přímo u Gama alu?
Ještě bych zauvažoval, jestli nechceš 1-2 větráčky, stačí opravdu minimální pohyb vzduchu a můžeš odepsat 75% hliníku.
Na vegetaci bych vzal 5000K 70CRI. Ten driver (HVGC-65-1050B) by je na 99% procent utáh, ale za tu cenu? Asi bych se nebál toho čínskýho driveru. Zatím jediný stížnosti, co jsem zachytil na různý čínký drivery bylo, že mají nižší proud než udávaj nebo proud klesá s rostoucím napětím a nebo že nemaj PFC. Neviděl jsem, že by to někomu něco odpálilo a účinnost je většinou taky docela dobrá.
>B@JTík: jen napad, co na to foukat klipsovym ventilatorem? Odber minimalni, cena zanedbatelna a svoji praci to udela vice nez dobre :]
Svetlo bych stavel tak, aby se pasivne uchladilo v extremu. To jest aby par hodin vydrzely tu teplotu ledky ve chvili, kdy by se nedejpriroda neco s ventilatory stalo. Jinak platit za cisty pasiv je opravdu zabava pro milionare :] ..
Ahoj, poprosím vás o radu. Mám skříňku cca 0,8 x 0,8m a moje představa je, že bych po přečtení zdejších příspěvků použil VERO 18. Konkrétně 3x 4000K 80CRI a 3x 2700K 80-90CRI.
Pro růst bych nechal zapojené všechny tři 4000K a k tomu jednu 2700K.
Pro květ bych pak zapnul i zbývající dvě 2700K.
Celkem bych do toho pouštěl cca 75% výkonu a jestli se to reguluje proudem, vychází mi tedy cca 750mA.
Chtěl bych to spínat přes relátka Arduinem, takže bych musel mít jeden zdroj pro 4 a jeden zdroj pro 2 VERO18.
A teď ty dotazy....
1. Je to správná úvaha s dvěma větvema 3+1 a 3+3 nebo je lepší vybrat univerzální VERO, které by svítilo od začátku do konce? Ušetřím tím vůbec něco?
2. Jaké zdroje byste doporučili pro 4x VERO18 a pro 2x VERO18
3. Doporučujete pouštět do nich cca 50% výkonu, znamená to tedy cca500mA nebo je ten nominální proud už 1/2 max výkonu a mám to tedy zbytečně předimenzovaný?
Původní příspěvek od spachal >B@JTík: jen napad, co na to foukat klipsovym ventilatorem? Odber minimalni, cena zanedbatelna a svoji praci to udela vice nez dobre :]
Svetlo bych stavel tak, aby se pasivne uchladilo v extremu. To jest aby par hodin vydrzely tu teplotu ledky ve chvili, kdy by se nedejpriroda neco s ventilatory stalo. Jinak platit za cisty pasiv je opravdu zabava pro milionare :] ..
Dík za nápad, ale není to nic pro mě, to už bych na ten chladič našrouboval klasickej větrák. Jde mi spíš o minimalizaci zařízení, kabelů, zdrojů - takovejch těch věcí co s oblibou překážej a ještě snižujou spolehlivost, přidávaj na hluku. Asi opravdu udělám odtah z bedny (kterej tam bejt musí) nějak skrz žebra toho chladiče, případně jeho vyústění nechám alespoň na chladič foukat. Uvidím, jak se mi to povede poskládat.
citace:
Původní příspěvek od IronMED Ahoj, poprosím vás o radu. Mám skříňku cca 0,8 x 0,8m a moje představa je, že bych po přečtení zdejších příspěvků použil VERO 18. Konkrétně 3x 4000K 80CRI a 3x 2700K 80-90CRI.
Celkem bych do toho pouštěl cca 75% výkonu a jestli se to reguluje proudem, vychází mi tedy cca 750mA.
Chtěl bych to spínat přes relátka Arduinem, takže bych musel mít jeden zdroj pro 4 a jeden zdroj pro 2 VERO18.
A teď ty dotazy....
1. Je to správná úvaha s dvěma větvema 3+1 a 3+3 nebo je lepší vybrat univerzální VERO, které by svítilo od začátku do konce? Ušetřím tím vůbec něco?
3. Doporučujete pouštět do nich cca 50% výkonu, znamená to tedy cca500mA nebo je ten nominální proud už 1/2 max výkonu a mám to tedy zbytečně předimenzovaný?
Těch 1050mA je už samo o sobě 50% maximálního proudu, povolenejch maj 2100mA. Ke zbytku ať se vyjádřej spíš jiní, ale osobně bych si tak život nekomplikoval a zapojil bych to 3+3 (pokud seženeš vůbec vhodný řadiče), ta jedna 2700K navíc Ti v tom růstu IMHO nějak zásadně nepomůže. A pokud to chceš jak píšeš, můžeš to zapojit 2+2+2 s těma čínskejma řadičema co jsem odkazoval výše (900mA) a v případě že něco odejde můžeš dle potřeby vhodně kombinovat.
Původní příspěvek od IronMED Ahoj, poprosím vás o radu. Mám skříňku cca 0,8 x 0,8m a moje představa je, že bych po přečtení zdejších příspěvků použil VERO 18. Konkrétně 3x 4000K 80CRI a 3x 2700K 80-90CRI.
A teď ty dotazy....
Čau,
já bych fouknul 6x V18 3500K 80CRI na HLG-185H-C1050B. Především proto, abys mohl použít ten zdroj. Má úplně všechny vymoženosti, vysokou účinnost a relativně dobrou cenu. 3500K 80CRI je fajn univerzální světlo.
Vero 18 bych jel na proudu, na kterým to testujou, tedy 1050mA.
To firma vezme multichip od BridgeLuxu a nějak ho modifikuje? Nikde jsem to na stránkách BL nenašel. Vypadá to cool, ale už z logiky, že tam staví komplet 8x200W, mi přijde trochu moc, ne?