Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
store.heliospectra.com/products/lx601 - podla všetkého najlepšia LED na trhu. Využíva lepšie čipy ako CXB3590. V tej cene je to však z ekonomického hľadiska neporovnateľné s HPS. Čo sa týka výnosu, sodík objavuje konkurenta. Je len otázkou času kedy tieto svetlá zlacnejú.
Původní příspěvek od kubok store.heliospectra.com/products/lx601 - podla všetkého najlepšia LED na trhu. Využíva lepšie čipy ako CXB3590. V tej cene je to však z ekonomického hľadiska neporovnateľné s HPS. Čo sa týka výnosu, sodík objavuje konkurenta. Je len otázkou času kedy tieto svetlá zlacnejú.
Původní příspěvek od masuro nevimt teda, heliospectra nato jaka je the best nejak opomina zdelit s jakych partov sa skladaju tie ich brutalne drahe lampy...
čím to je, tím že to perou na tak vysoký proud? Tj aby s min množstvím chipu udělali jakoby největší výkon a de facto pak trpí účinnost panelu? Protože jinak komponenty mají dobrý ne?
No, jako uplne solidni prodejce mi to neprijde .. Dva detaily: pouzity driver na jednu COB je max. 90W, coz opravdu v poctu ctyr kusu neda 500W (ty vetraky zase takovou spotrebu mit nemuzou ;] ..) a druha vec, chybi pasivni chlazeni. Takze pokud se vetracek z nejakeho duvodu prestane otacet, COB napajena 42V/2A jde do kyticek temer okamzite ..
Ale je fajn, ze uz se zacinaji svetla na CXB3590 cim dal tim vice prodavat. Ted uz jen doladit konstrukcni detaily, slusne CRI a cenu :]
edit: Pokud se nepletu, tak 500W verze používá 4x NPF-120, s větráčkama aj. to bude tak 480-490W.
Co se týká pasivního chlazení, s tím bych v komerčních panelech ještě dlouho nepočítal - takový světlo by bylo dost těžký, mělo vysoký náklady na logistiku. Dneska je to na hraně i když to člověk dělá sám - já osobně to vidím tak, že pasiv. chlazení nemá cenu dělat pokud je účinnost LED pod 50% - hranice, kterou lze v reálu překonat pouze s několika málo čipy. Ale jak se LED pořád zlepšují, začne se to měnit. Tady je třeba si uvědomit, že např. skok účinnosti z 60% na 70% má za následek snížení nároků na chladič o 25%.
Původní příspěvek od Kifo Pozna niekto LED GUSTOSUN?
Koukal jsem na to, bohužel neuvádí, jaké LED jsou použity - pravděpodobně to nic kvalitního nebude. Navíc jsou napájené paralelně a napěťově, to si říká o problémy. Já osobně bych od toho moc nečekal.
obdivuhodné že se to uchladí pasivně a navíc s mřížkou horizontálně a ne vertikálně. Každopádně díky za fotky a inspiraci. Zrovna včera jsem si objednával v Hadexu nějaké chladiče na můj další hokus pokus.
Tak přecejen je to skoro 10kg hliníku a LED s účinností výrazně přes 50%. Vlastně je to docela předimenzovaný, mělo by to běžet léta bez sebemenší ztráty svítivosti.
Původní příspěvek od alesh Tak přecejen je to skoro 10kg hliníku a LED s účinností výrazně přes 50%. Vlastně je to docela předimenzovaný, mělo by to běžet léta bez sebemenší ztráty svítivosti.
a.
môžeš napísať koľko v dnešnej dobe (koniec roka 2015) stojí zložiť niečo takéto?
alesh: 10 kilo hliniku? dobrej ulet, bych se bal ze to ani ten stan neunese i s ventilaci a pachacem... a co je to za wattaz konkretne to na fotce? 4x 50w ? zajimaly by me vysledky v praxi, koukam ze tu o tom pises moc pekne a chvalis ty ledky az do nebes, ale zatim jsem tu zadnej rozumnej pest s rozumnym vynosem pod ledkama nevidel (akorat nejaky microgrowy, coz se neda brat moc vazne), vetsinou si to totiz koupi trubky ktery od 150w led panelu cekaj ekvivalent 600w hps jak pise vetsinou prodejce....
Původní příspěvek od ten_hodnej alesh: 10 kilo hliniku? dobrej ulet, bych se bal ze to ani ten stan neunese i s ventilaci a pachacem... a co je to za wattaz konkretne to na fotce? 4x 50w ? zajimaly by me vysledky v praxi, koukam ze tu o tom pises moc pekne a chvalis ty ledky az do nebes, ale zatim jsem tu zadnej rozumnej pest s rozumnym vynosem pod ledkama nevidel (akorat nejaky microgrowy, coz se neda brat moc vazne), vetsinou si to totiz koupi trubky ktery od 150w led panelu cekaj ekvivalent 600w hps jak pise vetsinou prodejce....
Tak nesmíš mít stan-šmejd samozřejmě jsme to konzultovali s výrobcem stanu, který tvrdí 50kg nosnost. Je to těžký, ale zase tam není jediný pohyblivý díl, troufám si říct, že smrt tohoto výrobku nastane buď nehodou nebo až odejdou kondenzátory ve zdroji - typicky za několik set tisíc h. Jo, je to 4x50W. Na výsledky budem muset chvíli počkat, snad mi borec dodá nějaký data. Já konkrétně opravdu žádný výsledky nemám (kromě jednoho ne úplně vydařenýho mikra, který opravdu není směrodatný). Nejspíš to bude tím, že nic nepěstuju
Hele já úplně chápu tvoje skeptický názory ohledně LED. To, co se tu prodává jsou fakt šmejdy. Přesně ty kecy "150W LED ekvivalent 600W sodíku" jsou prachsprostý lži. Nic takový neexistuje a ani existovat nebude (není to fyzikálně možný). Ale tohle je prostě úplně jiná třída LED. Jsou nový (konkrétně tahle verze je dostupná teprve pár měsíců), je to od firmy, která je technologickou špičkou v oblasti a nějakým grow světlům se vůbec nevěnuje. Nespolíhám na žádný kouzelný spektrum nebo něco takovýho, ale na hrubou sílu, prostě, že tohle je schopný doručit do stanu prakticky totožný množství fotonů jako 400W sodík. Ano, je to na papíře a je třeba počkat na výsledky.
A ještě jedna poznámka: fakt ti přijde, že to tu vychvaluju do nebes?
Myslim ze nas je vic co sme na ty vysledky zvedavy... vypada to bytelne. Ten hlinik se asi bude muset jednou zacas vylestit.
Mozna by slo naky kilo usetrit za pouziti konstrukce z plastu, hlinik by stacil na ty pasivni chladice, co myslis? Jinak se mi ty zebra zdaj celkem silny... se slabsima, kterejch by se tam veslo vic by to chlazeni mohlo bejt o kousek lepsi.
Jinak good job, je videt ze te to zajima a bavi... s tohodle by se mohl stat i docela zejimavej komercni projekt na trhu neni moc ledek ktery za neco stoji. K+ a at dotycnej posle report jak mu to pod tim slape
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
Původní příspěvek od crazyben Myslim ze nas je vic co sme na ty vysledky zvedavy... vypada to bytelne. Ten hlinik se asi bude muset jednou zacas vylestit.
Mozna by slo naky kilo usetrit za pouziti konstrukce z plastu, hlinik by stacil na ty pasivni chladice, co myslis? Jinak se mi ty zebra zdaj celkem silny... se slabsima, kterejch by se tam veslo vic by to chlazeni mohlo bejt o kousek lepsi.
Jinak good job, je videt ze te to zajima a bavi... s tohodle by se mohl stat i docela zejimavej komercni projekt na trhu neni moc ledek ktery za neco stoji. K+ a at dotycnej posle report jak mu to pod tim slape
Díky
Něco málo by se ušetřit dalo, ale ty Lka a jekl váží dohromady asi 1kg, zbytek jsou chladiče a zdroj. Chladič se silnými žebry daleko od sebe je vybrán schválně - pro pasivní chlazení je to výhodnější tvar. Naopak pokud by tam byl větráček, bylo by vhodný použít dlouhá tenká žebra blízko k sobě. Oxidovat to asi bude, ale počítal jsem to i s nějakou rezervou právě z tohohle důvodu.
Třeba z toho někdy komerční projekt vznikne. K tomu jsou ale nutný kladný výsledky z testu. Mám v rukávu ještě pár zajímavých věciček k otestování. Jedna z nich by mohla být opravdový game-changer, tak se nechte překvapit
jsem zvedav, ale prosimte objasni mi to napajeni, konkretne jakej proud do toho 4x50W posilas? nekde jsem cetl ze kolikrat ty led panely s oznacenim napriklad 400W zerou realne min, protoze jsou "podtaktovane", jednoduse do nich tece mensi proud aby ty ledky nesvitily na 100% jejich vykonu a mely delsi zivotnost? zajimalo by me kolik hodin zivotnost by mely pri plny palbe a taky jestli by se pri 100% vykonu opravdu vyrovnaly HPS stejne wattaze (bez 10%SL)... ale stejne si rikam ze vybojku kupuju jednou za rok a tech 1000,- kc me nezabije
Původní příspěvek od ten_hodnej jsem zvedav, ale prosimte objasni mi to napajeni, konkretne jakej proud do toho 4x50W posilas? nekde jsem cetl ze kolikrat ty led panely s oznacenim napriklad 400W zerou realne min, protoze jsou "podtaktovane", jednoduse do nich tece mensi proud aby ty ledky nesvitily na 100% jejich vykonu a mely delsi zivotnost? zajimalo by me kolik hodin zivotnost by mely pri plny palbe a taky jestli by se pri 100% vykonu opravdu vyrovnaly HPS stejne wattaze (bez 10%SL)... ale stejne si rikam ze vybojku kupuju jednou za rok a tech 1000,- kc me nezabije
Jednoduše, je to zapojený v sérii, na jednom COB je úbytek asi 35,125V a teče tím proud 1400mA, tj. asi 49,2W/COB. Jinak max. příkon pro CXB3590 je asi 135W.
Důvod proč se do toho nepouští max. proud je spíš ten, že LED jsou při nižším proudu více účinné (prostě víc fotonů za každý watt příkonu). Životnost se taky zvětší, ale mně jde o tu účinnost.
Tyhle CXB jsou tak pokročilý, že by měly být o něco lepší i při plným výkonu, ale ten rozdíl už nebude moc veliký. Pokud by se udržely dobře chlazený, pár desítek tisíc hodin to taky vydrží. Ale jako u každého polovodiče - s teplotou se životnost exponenciálně snižuje. Souhlasím, že jednou za rok vyměnit výbojku nikoho nezabije. Ale když jsme u toho, měl bys měnit i reflektor, což málokdo dělá. A pak zauvažovat nad tím, o kolik člověk přišel tím, že nevypěstoval o pár desítek g víc jako pod novou.
A to označovaní panelů jako "400W" při spotřebě 180W je normálně klamavá reklama. Pokud by to byl český prodejce, ČOI by to mohlo zajímat. Já bych neřekl, že jsou "podtaktované", ale že je to podvod.
Alesh neuvažoval si o zložení hybridného svetla skladajúceho sa zo sodíku a led svetiel? Celkom by ma kombinácia svetelných spektier týchto zariadení zaujímala
Původní příspěvek od kubok Alesh neuvažoval si o zložení hybridného svetla skladajúceho sa zo sodíku a led svetiel? Celkom by ma kombinácia svetelných spektier týchto zariadení zaujímala
Zdarec. Tak to tady celé pročítám a měl bych otázku. Mám boxík 90*60*170. Jaké cob led by jste mi do toho doporučili? Stačily by dvě CXB 3590? Nebo něco jiného. Jde mi o maximum toho nejlepšího co lze pro tento prostor navrhnout. Dík
tak podla toho čo ťa tu sledujem ty si skôr teoretik, nemáš záujem skúsiť to pretaviť do reálneho stavu? O rád by som to odskúšal
// neverím, že kombinácia LED a HPS nemá efekt, určite má, ak človek nehľadí na financie :-)
Pokud neřešíš prachy, neměla by smysl HPS. Pokud je řešíš, neměla by smysl LED. Odzkoušet si to klidně můžeš HPS seženeš na každým rohu, k LED už jsem toho napsal dost.
Původní příspěvek od Mildar Zdarec. Tak to tady celé pročítám a měl bych otázku. Mám boxík 90*60*170. Jaké cob led by jste mi do toho doporučili? Stačily by dvě CXB 3590? Nebo něco jiného. Jde mi o maximum toho nejlepšího co lze pro tento prostor navrhnout. Dík
Pokud chceš vytáhnout maximum z toho prostoru, tak třeba 4x3590 při proudu 1.05A (asi 35W na jedno) - 150W driver. Nebo jen dvě, ale to už bys to musel hnát k 100W na jedno.
alesh: Díky za odpověď. Ještě,pokud mohu...Jak by jsi ty čtyři cree rozmístil na takový prostor a na každý dvě jeden driver? Nebo všechny čtyři na jeden? M
alesh : Kdybych chtěl využít 50% výkonu CXB 3590 a měl všechny čtyři zapojený na jeden driver, tak tyto ELG-150-C1050 nebo HLG-120H-C1050 jsou nedostačující? Pokud to dobře chápu. Co se týče elektroniky jsem totální laik. Jaký regulovatelný driver,by přicházel v úvahu,kdybych chtěl 50w na jednu CXB. Regulování není podmínkou,ale pokud je možnost,proč ne..:-). Díky M
Pokud bys chtěl 4ks při 50W na jedno, HLG-185H-C1400 je ideální volba. Výborný zdroj, s dobrým poměrem cena/výkon, vysoká účinnost a má všechny funkce a ochrany včetně stmívání.
Původní příspěvek od kubok http://youtu.be/Wabkwv7HzuM zaujímavý grow pod ledkami (všimnete si ako ich držia vysoko) 😎
No na takový křoviska bych si teda netroufl. A já také mám LED lampy vysoko, jinak se mi kytky moc nevytáhnou a mám takový placatý trpaslíky s hustým olistěním. Mám rád, když konopí vypadá jako stromek než jako kleč.
Rad bych vas poprosil o par informaci :-) jakym zpusobem funguje stmivani? Je to regaluci vystupniho proudu? Treba u 185H-C1400. Premyslim o prostoru 100x50 a 4xCXB 3590 pro tento prostor co jsem vycetl je optimalni 150w takze kdyz bych poridil zminovany zdrou a stuhl o 25% dolu zvisi se tim ucinost tech diod? (1050mA) Diky za odpovedi jde mi o moznost pripadne rozsirit trochu prostor a ty 150w drivery nemaji skladem. A Vero29 teda dneska uz nema vyznam?
Původní příspěvek od Demas Zdravim LED priznivce. :-)
Rad bych vas poprosil o par informaci :-) jakym zpusobem funguje stmivani? Je to regaluci vystupniho proudu?
Pokud není problémem rušení, tak se používá běžně PWM regulace, tedy proud se střídavě spíná a vypíná nějakým výkonovým FET tranzistorem. Protože odpor sepnutého kanálu tranzistoru je několik miliOhmů, tak není problém s ohřevem, FET se snadno chladí.