Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
tak zatím je to jenom teorie a neprezentuju to jako hotovou a funkcni věc...takze to i tak berte...nicmene jestli uvidim ze to pod tim slusne roste tak udelam casem ještě svetlo do matkarny a zkusim to udelat jak pisu...bez oponenta není kritiky, proto to pisu sem a sem rad ze k tomu mate vyhrady...kazdopadne dal uz to rozmazávat nebudu dokud to nevyzkousim...
Tak světla mam hotový tak jenom pro zajimavost hodim nejaky fotky
Na jednom panelu je 4x 3000K 90 CRI + 2x 5000K 80 CRI
Teplotu panelu jsem zatím poradne nedokazal zmerit.. co mam inframerak teploty tak te na ten hlinik ukazuje blbosti.. ale při plnym vykonu cca 190W teplota po necele hodine byla takova ze jsem na tom ještě udrzel ruku, ale uz to dost palilo a myslim ze by se teplota ještě zvedala... takze pro plnej vykon bude mozna potřeba chlazeni...včera jsem to dal do stanu a při naladeni na 100W a pustenem ofukovem ventilatoru jsou chladice jenom lehce teply spis vlazny..odhaduju kolem 35 °C...na na plno to zkusim az budu mit cas u toho byt a sledovat teplotu...
3 panely na plnej vykon (s potenciometrama) 570watt.. bez potenciometru by to bylo ještě cca o 45 watt vic
maximalni vykon u tohodle panelu je 187 watt u jiného je to třeba 191 watt, záleží na tom jakou hodnotu ma potenciometr... koupil jsem 4 a dva mely okolo 95 kohm a dva přes 96 komh.. ani jeden nemel pozadovanych 100kohm.. když jsem zkousel zapnout bez potenciometru tak odber byljeste o cca 15watt vyssi kolem 205 watt na panel..
Jeden rychlý dotaz na silnoproudě-vzdělané osazenstvo:
Díval jsem se, že i MW zdroje mají velmi silný náběhový/nárazový proud (inrush current), v mém 2x 120W případě je to ultimátních 2x 60A, což je proti "klidovým" 2x 3A docela pecka. Ale jelikož jsem v tomto oboru nevzdělaný, přikládám nákres mého zapojení a pár dotazů:
1) Kde se mi ten náběhový proud objeví? Pokud před zdrojem, mohlo by to shodit jistič, pokud za, mohlo by to poškodit LEDky
2) Zdroje budu spínat výkonnějšíma relátkama (konkrétně http://goo.gl/OOWfQ5), které mají udržet 30A, nemůže je ale těch nárazových 60A (trvají pouze pikovteřinu) poškodit?
3) Před to celé bych chtěl dát jistič kvůli bezpečnosti. Při výpočtu vycházím z výkonu zdrojů (2x 120W) a ostatního balastu (do 60W) = 300W / 230V = 1,3A, tedy 2A jistič by měl být dostatečný? Používáte vy jistič?
Původní příspěvek od IronMED Jeden rychlý dotaz na silnoproudě-vzdělané osazenstvo:
Díval jsem se, že i MW zdroje mají velmi silný náběhový/nárazový proud (inrush current), v mém 2x 120W případě je to ultimátních 2x 60A, což je proti "klidovým" 2x 3A docela pecka. Ale jelikož jsem v tomto oboru nevzdělaný, přikládám nákres mého zapojení a pár dotazů:
1) Kde se mi ten náběhový proud objeví? Pokud před zdrojem, mohlo by to shodit jistič, pokud za, mohlo by to poškodit LEDky
2) Zdroje budu spínat výkonnějšíma relátkama (konkrétně http://goo.gl/OOWfQ5), které mají udržet 30A, nemůže je ale těch nárazových 60A (trvají pouze pikovteřinu) poškodit?
3) Před to celé bych chtěl dát jistič kvůli bezpečnosti. Při výpočtu vycházím z výkonu zdrojů (2x 120W) a ostatního balastu (do 60W) = 300W / 230V = 1,3A, tedy 2A jistič by měl být dostatečný? Používáte vy jistič?
Budeš to mít v pohodě. Vysoký náběhový proud je u spínaných zdrojů běžná věc. Občas s nimi některé rychlé (B) jističe mají problém, ale vhodný jistič charakteristiky C se o to postará. Jinak proud pro ty dva drivery by neměl v provozu překročit 0,6A pro jeden driver - 2A jistič typ C by měl být ok. Jo a ještě jedna poznámka - z Arduina budeš mít jednoduší a přesnější pouštět do driveru rovnou PWM. Není důvod to převádět na analog. signál.
Driver tedy může být řízen i 5V PWM signálem? Já ten převodník (http://goo.gl/3DL05K) tam dávám kvůli navýšení proudu z 0-5V na 0-10V. V datasheetu uvádí 10V PWM or 1-10V dimming, takže já si to koupil ne kvůli "uhlazení" PWM, ale kvůli navýšení napětí. No jestli jsem to koupil zbytečně, nedá se nic dělat, ale přišlo mi, že bych bez toho mohl ladit výkon zdroje max do půlky.
Zdarec , chtěl jsem se zeptat jak vysoko nad rostlinami by světlo mělo
být zavěšeno, mám 6x V29 3500K a zdroje 42V 1400mA ,kámoš má stejné diody
(V29)a příjde mi že kytky se nesnaží růst cca výška rostlin 25cm .Na
videu mu to roste hezky a výšku světel nemění sice má 5000K 1x a 1x na
kvet něco kolem 3000K.
Původní příspěvek od zbynek666 Zdarec , chtěl jsem se zeptat jak vysoko nad rostlinami by světlo mělo
být zavěšeno, mám 6x V29 3500K a zdroje 42V 1400mA ,kámoš má stejné diody
(V29)a příjde mi že kytky se nesnaží růst cca výška rostlin 25cm .Na
videu mu to roste hezky a výšku světel nemění sice má 5000K 1x a 1x na
kvet něco kolem 3000K.
Tak blízko, abys je nespálil (přemíra světla se projeví poměrně nápadným bělením vrchních čátí) a zároveň tak daleko, abys pokryl všechny kytky. Kompromis by mohl být okolo 25-30cm. S kvalitní fólií na stěnách to může být víc, v otevřeném prostoru zase asi míň.
Původní příspěvek od alesh
Tak blízko, abys je nespálil (přemíra světla se projeví poměrně nápadným bělením vrchních čátí) a zároveň tak daleko, abys pokryl všechny kytky. Kompromis by mohl být okolo 25-30cm. S kvalitní fólií na stěnách to může být víc, v otevřeném prostoru zase asi míň.
a.
Zvazuji přidat nebo vyměnit z 6x V29 3500k 2 kousky za
5000K, nevim zda by to bylo v růstu lepší podle parametrů diod by to mělo dobře růst i kvést.
Zdar, mel jsem podobny 'problem', svetlo "450W" (realny prikon cca 230W, nejake 3W noname ledky), plocha jeden metr^2, orca na stenach. Kdyz bylo svetlo cca 25cm nad vrcholky, slecny se krasne vetvily, ale nahoru se jim nechtelo.
Stacilo zvednou svetlo cca 40-45cm nad vrcholky a zacaly se raketove tahat do vysky :].
Na rustovou fazi bych se svetla umisteneho vysoko nebal, kor pri pouziti takto silnych multichipu.
[QUOTE]Původní příspěvek od alesh
a. [/QUOTE
5000K, nevim zda by to bylo v růstu lepší podle parametrů diod by to mělo dobře růst i kvést.
Původní příspěvek od zbynek666 [QUOTE]Původní příspěvek od alesh
a. [/QUOTE
Myslím, že bys těžko poznal rozdíl. Pokud máš problém s tím, že se ti málo táhnou, zvedni na chvíli světlo. Ale bacha, některý genetiky se šíleně vytáhnou jak je přepneš - obča není na škodu mít po růstový fázi hezký, kompaktní květinky. Konzultuj se svou Avon lady (rozuměj matkářem, případně producentem semen).
Původní příspěvek od spachal Zdar, mel jsem podobny 'problem', svetlo "450W" (realny prikon cca 230W, nejake 3W noname ledky), plocha jeden metr^2, orca na stenach. Kdyz bylo svetlo cca 25cm nad vrcholky, slecny se krasne vetvily, ale nahoru se jim nechtelo.
Stacilo zvednou svetlo cca 40-45cm nad vrcholky a zacaly se raketove tahat do vysky :].
Na rustovou fazi bych se svetla umisteneho vysoko nebal, kor pri pouziti takto silnych multichipu.
Myslím, že bys těžko poznal rozdíl. Pokud máš problém s tím, že se ti málo táhnou, zvedni na chvíli světlo. Ale bacha, některý genetiky se šíleně vytáhnou jak je přepneš - obča není na škodu mít po růstový fázi hezký, kompaktní květinky. Konzultuj se svou Avon lady (rozuměj matkářem, případně producentem semen).
a.
Dik jelikož je to moje první skříň u venku tam je to jasný ,ale toto jsem nikdy nezkoušel a ani nemám kde čerpat informace tak bych nerad něco podělal.
Z�le�� na tom jestli si to sv�tlo bude� d�lat nebo kupovat. Ka�dop�dn� na to ,�e u�et�� zapome�.
Pokud chce� rychlej �sp�ch na led bych se vyka�lal.
Te� skl�d�m takov� vet�� bodovky na boky z modul� od osramu (ty p�sky po 6-ti diod�ch) http://www.led-tech.de/en/High-Powe...am-c_206_0.html
postupn� t�m nahrazuju starej roz�ezanej spektrabox (v2010) kterej st�l za vyli� pr...
jedna bodovka 4x6 diod + chladiďż˝ s balastem vyjde na cca 2000.-
dva druhy �erven� , tmav� oran�ovou a tmav� modrou.
Je to drah� ale v�sledek je nesrovnatelnej s tim �mejdem co prod�vaj v kompletu. Tohle sv�t� jak kr�va!
Led je pro m� srdcovka, jedu v hl�n� jen s fem. semen. M�m v bedn� 10 druh� kytek ka�dou jinak starou a pohoda. Co tejden jednu seknu a jednu dod�m. Co� s centr�ln�m zdrojem sv�tla �lo dost te�ko s �esti np.
Nikdy se mi nestalo �e by mi n�co p�erostlo (re�i typu min 800w v katalogu seed bank sou kecy) Nikdy jsem nesklidil seno, chu� je b�je�n�, palice jak �utry ,ale taky nikdy jsem nem�l extra v�nosy - to se snad zm�n� a� prob�hne kompletn� v�m�na za zmi�ovan� moduly.
Nazdar, snad to nebude duplicitna otazka, rozmyslam nad DIY LED svetlom, skrinka je malicka 20x50x80. Chcel by som pouzit 3W chipy od Bridgelux. Mate s nimi niekto nejake skusenosti? http://www.ebay.com/itm/Newest-50pc...=item43cee9ff28
Původní příspěvek od johhnyB Nazdar, snad to nebude duplicitna otazka, rozmyslam nad DIY LED svetlom, skrinka je malicka 20x50x80. Chcel by som pouzit 3W chipy od Bridgelux. Mate s nimi niekto nejake skusenosti? http://www.ebay.com/itm/Newest-50pc...=item43cee9ff28
nazdar, podoris je po premerani 30x45 a vyska 75cm
Som uplny zaciatocnik co do pestovania, uvazujem o 2 rastlinkach.
Slo by 2x V18-? na rast stiahnute na drivery a na kvet menovity prud?
Este uvazujem nad 2xCXB2530-0000-000N0HU230, kvoli lepsej dostupnosti(mouser)?
Původní příspěvek od johhnyB nazdar, podoris je po premerani 30x45 a vyska 75cm
Som uplny zaciatocnik co do pestovania, uvazujem o 2 rastlinkach.
Slo by 2x V18-? na rast stiahnute na drivery a na kvet menovity prud?
Este uvazujem nad 2xCXB2530-0000-000N0HU230, kvoli lepsej dostupnosti(mouser)?
dik moc
Oboje je dobrá volba, asi záleží na tom, co jsi schopný sehnat levněji. U 2530 je možnost to výtáhnout na opravdu vysokou účinnost, pokud pojedou na nízkým proudu.
Jo a na 2530 budeš asi potřebovat držák, Vero můžeš přišroubovat rovnou.
a.
Zdravím všechny příznivce pestování,chtěl jsem se zeptat jestli by někdo neměl zájem o světlo a všemožné kolem indor pěstování(kvetináče cca30ks,pH metr,vlhkoměr a teplota,hodiny na spínání,přepěťová ochrana,DryIT 90sušící síť velká, ventilátory atd..)teď se mi dokončuje jedno kolo a mám ještě jedno předpěst tak to bych chtěl ještě udělat a pak by to bylo možné odkoupit,světlo je jeden kus s chlazením+ventilátory na svetle, 6x V29K3500 + 6x minwel 1400mA případne foto světla zašlu,důvod prodeje neni neůspěšnost pěstu,ale tam kde to mám je problém mezi otcem a synem,další kolo nebude zřejmě možné pokračovat.
Původní příspěvek od zbynek666 Zdravím všechny příznivce pestování,chtěl jsem se zeptat jestli by někdo neměl zájem o světlo a všemožné kolem indor pěstování(kvetináče cca30ks,pH metr,vlhkoměr a teplota,hodiny na spínání,přepěťová ochrana,DryIT 90sušící síť velká, ventilátory atd..)teď se mi dokončuje jedno kolo a mám ještě jedno předpěst tak to bych chtěl ještě udělat a pak by to bylo možné odkoupit,světlo je jeden kus s chlazením+ventilátory na svetle, 6x V29K3500 + 6x minwel 1400mA případne foto světla zašlu,důvod prodeje neni neůspěšnost pěstu,ale tam kde to mám je problém mezi otcem a synem,další kolo nebude zřejmě možné pokračovat.
Ja ted prave delam jeden projekt, s pestem nesouvisejici, ale pouzitelny najisto i v tehle oblasti.
Hraju si s s CXA3070 (mam AB bin) a k tomu jako regulacni zdoj levny, ale dobre navrzeny boost driver DC-DC 250W Constant Current Driver. Po prvnich zkouskach funguje paradne, opravdu rozsah napajeni driveru muze byt hodne siroky.
Pokud by se toto zkombinovalo treba s SP-320-36 Meanwell (DC out 36V, max. 400W), ktery je jeste za vcelku rozumnou cenu, pak by set pro 3x COB vysel opravdu cenove zajimave.
Driver ma i vlastni omezovace na proud i napeti, takze neni problem vykon LEDek regulovat podle potreby (prave si hraji s externi regulaci).
Jedna CXA3070 s AB/AD binem se da sehnat z eBay lehce nad 1000Kc, driver 120Kc, zdroj pro tri LEDky 1900Kc. Ve vysledku velmi slusna cena.
Pokud je na driveru podobne vstupni i vystupni napeti, driver se prakticky nehreje (male ztraty). Staci tedy jen dodat chladic (da se pouzit na kazdou LEDku treba chladic z CPU), trocha pajeni a nejaky ten kryt 'na elektoniku'.
sodik mam a som spokojny len som chcel skusit letky. mal som pocit ze uz su par rokov obehu,tak ze bude nejaky posun vpred. mas na mysli nejake konkretne tienidlo?
caute. mam este otazocku. co hovorite na videa co toci TaNg? ide hlinu v airpot pod ledkami. vacsie af som tusim este nevidel. tu je par videi od neho..
TaNg je akorát další prodejce, co fejkuje výsledky, např. na RIU se to celkem diskutovalo.
Pokud chceš kvalitní hotovej LED panel, bude tě to stát tolik, že se to zřejmě nevyplatí. Jedinou možností, aby to dávalo smysl, je podle mě si to postavit sám.
Původní příspěvek od xypepa Zdravím diskutéry,
našel jsem tyto světla s vero 29 na zakázku v čr. Je to přiměřená cena? http://ledideal.cz/
Dík
Zajímavý, díky za odkaz. Konečně snad někdo prozřel, i když to vypadá na strašný bastl, dost pochybuju, že mají vyřízená všechna povolení. Tak snad si na nich někdo nesmlsne.
Očividně se ten, kdo psal texty, moc nevyzná v tom, o čem píše a jeho úroveň češtiny je tak 4.třída.
No a cenu jsem tam nikde nenašel, takže těžko říct
je to generační válka, ale my ji vyhrajem... | hands can destroy - the same can help! | every single piece of stuff is good, unless you can't utilize it | ukbassradio.co.uk
Původní příspěvek od xypepa Cena je v tom mém odkazu na posledním řádku na konci. Píšou: "Pro představu cena 4 čipu + konstrukce a zavěšeni je kolem 12 tisíc bez DPH"
Jo už to vidím.
320W, účinnost bude někde okolo 1,7-1,8 µmol/J, odhadnul bych to napůl cesty mezi 400W a 600W sodíkem.
Cena komponent je odhadem tak 8 tis.
Původní příspěvek od xypepa Zdravím diskutéry,
našel jsem tyto světla s vero 29 na zakázku v čr. Je to přiměřená cena? http://ledideal.cz/
Dík
Tato firma dováží panely z Číny a tady v tom popisu píší, že ty čínské nejsou dobré :-) , takže si naběhly na vlastní vidle ?
Další zajímavá věc je ta, že teď nově budou tedy používat klasické diody (teplá bílá) a žádné modré, červené atd? Takže se za chvíli vše vrátí a světlo z nových LED panelů bude opět vypadat jako pod HPS ? Takže celá revoluce v LED osvětlení na rostliny se vrátí, tam kde to začalo, tak to chápu dobře ? :-) Nějak se ta revoluce v LED osvětlení zvrtla, takže nyní bude na rostliny optimální 4000k , takže i vhodný LED reflektor s vysokou svítivostí.
320W, účinnost bude někde okolo 1,7-1,8 µmol/J, odhadnul bych to napůl cesty mezi 400W a 600W sodíkem.
a.
heh no nevim ale jestli ucinnost bude v praxi aspon jako 250w sodik tak klobouk dolu... kazdopadne ta stranka uz jenom jakym zpusobem je udelana a napsana mi prijde jako spatna vizitka...
Děkuji za info, přesně to mě zajímalo. Mám ještě dotaz k té uváděné teplotě. Je 3500K optimální?
Nové area 51 W90 mají 4000K a píšou, že je to pro všechny fáze vývoje a růstu rostlin. Jde mi hlavně o květ.
Původní příspěvek od Bárt
Tato firma dováží panely z Číny a tady v tom popisu píší, že ty čínské nejsou dobré :-) , takže si naběhly na vlastní vidle ?
Další zajímavá věc je ta, že teď nově budou tedy používat klasické diody (teplá bílá) a žádné modré, červené atd? Takže se za chvíli vše vrátí a světlo z nových LED panelů bude opět vypadat jako pod HPS ? Takže celá revoluce v LED osvětlení na rostliny se vrátí, tam kde to začalo, tak to chápu dobře ? :-) Nějak se ta revoluce v LED osvětlení zvrtla, takže nyní bude na rostliny optimální 4000k , takže i vhodný LED reflektor s vysokou svítivostí.
Hele v podstatě jo. Věc se má tak, že nejnovější LED, když se do nich pouští ne moc vysoký proud, jsou schopny se dostat na účinnost až přes 60%. Nejlepší dnešní HPS (1000W Gavita DE) je na úrovni 42%, přičemž reflektor (nový!) sebere ještě cca 20%, tedy ve výsledku přibližně 33,5%. Po roce používání už jsi pod 30% (ano, opotřebová se i reflektor).
Co se týká spektra, mrkni na grafy, jak to vypadá pro bílý LED. V podstatě pěkný modrý vrcholek cca 450nm + celkem dost červený. Možná by se hodilo více červené někde okolo 660nm, ale tohle je prostě praktická a - v rámci LED - i nejlevnější varianta.
heh no nevim ale jestli ucinnost bude v praxi aspon jako 250w sodik tak klobouk dolu... kazdopadne ta stranka uz jenom jakym zpusobem je udelana a napsana mi prijde jako spatna vizitka...
Souhlasím, že to je dost amatérsky udělaný a taky by mě to odradilo, nicméně tyhle Vero29 čipy jednoduše tu účinnost mají, to je bez debat - stačí se podivat do datasheetu (LER je 320 lm/W pro 3000K, QER 4,94 µmol/J). Jednoduše ti dodá víc fotonů a určitě se shodnem, že i to spektrum není horší než klasická HPS, ne?
Hele v podstatě jo. Věc se má tak, že nejnovější LED, když se do nich pouští ne moc vysoký proud, jsou schopny se dostat na účinnost až přes 60%. Nejlepší dnešní HPS (1000W Gavita DE) je na úrovni 42%, přičemž reflektor (nový!) sebere ještě cca 20%, tedy ve výsledku přibližně 33,5%. Po roce používání už jsi pod 30% (ano, opotřebová se i reflektor).
Co se týká spektra, mrkni na grafy, jak to vypadá pro bílý LED. V podstatě pěkný modrý vrcholek cca 450nm + celkem dost červený. Možná by se hodilo více červené někde okolo 660nm, ale tohle je prostě praktická a - v rámci LED - i nejlevnější varianta.
a.
Jo, na graf jsem se díval, ten je ok a dokonce první pokusy s čistě bílýma ledkama jsem viděl už před dvěma lety. Jen mě baví, jak každý rok přichází nová generace panelů, první se dělaly jen modré a červené, potom přidávaly UV a IR , potom všechny barvy jednotlivě a v různých poměrech a najednou se to vrací zase k bílým. Bílé prošly největším vývojem, takže mají i větší svítivost, je to logické, ale je vidět, že marketingové oddělení musí přinášet inovace každý rok, vždyť ty bílé se začaly vyrábět snad první. :-)
Tohle má asi největší šanci na uplatnění, snad za dva roky nebude zase vše jinak. :-)
Jo, na graf jsem se díval, ten je ok a dokonce první pokusy s čistě bílýma ledkama jsem viděl už před dvěma lety. Jen mě baví, jak každý rok přichází nová generace panelů, první se dělaly jen modré a červené, potom přidávaly UV a IR , potom všechny barvy jednotlivě a v různých poměrech a najednou se to vrací zase k bílým. Bílé prošly největším vývojem, takže mají i větší svítivost, je to logické, ale je vidět, že marketingové oddělení musí přinášet inovace každý rok, vždyť ty bílé se začaly vyrábět snad první. :-)
Tohle má asi největší šanci na uplatnění, snad za dva roky nebude zase vše jinak. :-)
Máš úplnou pravdu, komerční LED osvětlení je docela komedie.
A přesně jak říkáš, bílé LED hlavně proto, že jsou technologicky nejdál. A upřímně si myslím, že to zase za chvíli bude jinak - modré (a tedy i bílé) LED začnou za čas narážet na hranu fyzikálních možností. No a časem přijdou i jiné monochromatické LEDky s vysokou účinností.
Co LEDky zabíjí, je fakt, že na rozdíl od výbojek tu jsou šííílený rozdíly mezi jednotlivými výrobci/generacemi/modely - klidně i desetinásobek a víc. Pak se lidi diví, že to nefunguje. Praxe víceméně potvrzuje, že zdaleka nejdůležitější údaj, je množství vyprodukovaných fotonů. Ostatně to potvzují i sodíky - kdo by řekl, že sodík má vhodné spektrum? A přece fungují výborně...bohužel a hype a asi i částečně nevzdělanost/ignoranství ze strany growerů umožnilo vznik tolika mizerných světel.
Máš úplnou pravdu, komerční LED osvětlení je docela komedie.
A přesně jak říkáš, bílé LED hlavně proto, že jsou technologicky nejdál. A upřímně si myslím, že to zase za chvíli bude jinak - modré (a tedy i bílé) LED začnou za čas narážet na hranu fyzikálních možností. No a časem přijdou i jiné monochromatické LEDky s vysokou účinností.
Co LEDky zabíjí, je fakt, že na rozdíl od výbojek tu jsou šííílený rozdíly mezi jednotlivými výrobci/generacemi/modely - klidně i desetinásobek a víc. Pak se lidi diví, že to nefunguje. Praxe víceméně potvrzuje, že zdaleka nejdůležitější údaj, je množství vyprodukovaných fotonů. Ostatně to potvzují i sodíky - kdo by řekl, že sodík má vhodné spektrum? A přece fungují výborně...bohužel a hype a asi i částečně nevzdělanost/ignoranství ze strany growerů umožnilo vznik tolika mizerných světel.
a.
Ještě u tohoto modelu s normálním světlem, tedy barvu listů nezkreslující světlo je určitě komfort pro oči, protože konečně bude vidět barva listu :-) , ty červené ledky strašně změní barvu, často to beztak vede k chybám ve hnojení atd. Je jasné, že toto bude lepší než CFL osvětlení, pokud by to nahradilo i HPS, tak ...no snad uvidíme. Nechystá někdo s tímto v brzké době test?
Já zkusil pro legraci normální 50W LED reflektor a bylo to skutečně pro legraci. Musel jsem tu White daily LED vyměnit za RED 50W LED (naštěstí stejný proud, takže jde použít stejný předřadník) a rostlinky zřetelně lépe rostou. Takže mám trochu pochyby zda bílá barva je ideální. Je tam spousta energie vyzářeno do zeleného spektra, které kytka nevyužije.
Původní příspěvek od Mard Já zkusil pro legraci normální 50W LED reflektor a bylo to skutečně pro legraci. Musel jsem tu White daily LED vyměnit za RED 50W LED (naštěstí stejný proud, takže jde použít stejný předřadník) a rostlinky zřetelně lépe rostou. Takže mám trochu pochyby zda bílá barva je ideální. Je tam spousta energie vyzářeno do zeleného spektra, které kytka nevyužije.
Jde o tu intenzitu a ideální chromatičnost, reflektor za 600,- nebude s vysokou intenzitou, tady je něco málo... http://www.rollitup.org/t/my-simple...854409/
Právě že si myslím, že o chromatičnost zas tolik nejde. Výsledky maj lidi jak s 2700K, tak s 3000K, 3500K i 4000K a to i v různých hodnotách CRI.
Jde především o účinnost té LED. Jak už jsem tu psal xkrát, jsou LED s účinností pod 10%, ale i přes 60% (to nej, co jde dnes sehnat). Jinak na seriózní diskuzi o LED fakt doporučuju rollitup.org .
A zelené světlo, ač o něco málo fotosynteticky méně aktivní, rostliny samozřejmě taky využijí.
a.
e: A o tom, že to lidem roste, svědčí už jen ty desítky (možná i více) různých CXA/CXB 3070/3590 DIY světel na RIU, co se tam za poslední rok objevilo.
Přemýšlím, že bych se pokusil světlo složit sám, ale nevím jak moc to bude obtížné. Předpokládám, že budu muset:
- vyrobit nějaký rámeček na který se led s chlazením nainstalují
- ledky nalepit na chladič, který se osadí větráčkem
- ledky a větráčky propojit se zdrojem
Tímto bych chtěl poprosit jestli by mi někdo neporadil jaký zdroj, chladič a jak to zapojit atp.
vero 29 jsem našel zde: http://www.digikey.com/product-sear...L-23&vendor=976
doprava od 200 dolaru zdarma.
I když připočtu clo a dph, tak pořád si myslím, že to vyjde líp, než u té firmy a navíc si to mohu vyrobit dle svých představ, ale pokud je to složitější, tak to nechám vyrobit sice dráž, ale se zárukou atd.
Dík