Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zdarvim, mam dotaz je nutne uzemnit 200w usporku s integrovanym predradnikem nebo stací jen zapojit fazy a nulak do objimky?
zemnici kabel jsem ve sve demenci pro jistotu uz ustrihnul, aby semi lepe manipulovalo se snurou v umelem drzaku :-D, Svara poradil ze neni treba, ale pri zapojivaní jsem si vsimnul ze by sel prichytit sroubkem k drzaku objimky (zda semi ze je tam na to primo drazka....
Sviti to, ale nerad bych aby me to nakopalo,dik za radu...
Samotnou usporku asi "zemnit" nebudeš, "zemní" se těleso svítidla pokud má vodivé části. A "zemní" se to proto, aby ti to v případě "poruchy" nenakopalo.
citace:
Púvodní příspěvek od Anatole France Zkušenost je nepřenosná
Ok spatne jsem se vyjadril, teleso svitidla muzu brat ten drzak na kterem jsou prisroubovane ty plechove kridla a zaroven drzi objimku. Je hodne nutne teleso svitidla uzemnit,kdyz uz jsem ten zemnici drat ustrihnul?
Pokud ano tak zkratim snuru a vytahnu si zemnici zlutozelenej kabl a dam to tam, pokud to nutny neni tak to tak necham jde mi hlavne o bezpecnost...
fajn diky, to sem potreboval vedet, predelam to.... nechci dostat petelici..
Ide o to, ze v normalnej prevadzke sa ti nestane nic, ale ked nastane skrat, a ty sa dotknes nezivej casti ktora sa prierazom stane zivou castou (napr. tienidla), tak to neprestane stebou triast. Ked to budes mat spravne zapojene, tak ta to pri dotyku sice kopne, ale istic to vypne za menej jak 0,4s a tebe sa nestane nic.
Opravte ma ak sa mylim....
Já bych to nerozváděl.. mohli by jsme dospět k tomu, že ho to kopne víc během rústu, protože bude mít větší vlhkost. Dokud máš například 80% vlhkost tak growwplace patří mezi Nebezpečné prostory dle vyhlášky 50 viz. např. http://mereni.souepl.cz/50.php
Takže zemnit, nulovat, kostřit a pro ještě větší bezpečnost mějte chránič na přívodu.
citace:
Původní příspěvek od bezdechu Já bych to nerozváděl.. mohli by jsme dospět k tomu, že ho to kopne víc během rústu, protože bude mít větší vlhkost. Dokud máš například 80% vlhkost tak growwplace patří mezi Nebezpečné prostory dle vyhlášky 50 viz. např. http://mereni.souepl.cz/50.php
Takže zemnit, nulovat, kostřit a pro ještě větší bezpečnost mějte chránič na přívodu.
vyhláška 50/78 sb. neřeší rozdělení prostorů na normální, nebezpečné a zvlášť nebezpečné prostory.
vyhláška 50/78 sb. řeší pouze odbornou způsobilost v elektrotechnickém oboru
Zdravim samotnou usporu zemnit nemusis nejsou na ní žádné kovové plochy kterych byses mohl dotknout zemnit by si mel stinitko aby ses pri zvedai nahodou neposadil:-D
Proudovi chanič je dobra a uzitecna vec ale pro takovou skrinku docela zbytečna. Stači kdyz budou všechny kovove časti poradne uzemneny a neni se ceho bat
Nevim proč sem tahate padesatku kdyz tomu tady stejne skoro nikdo nerozumi a na revize pestiren se prece nechochodi :-D
Proudovej chránič je asi skvělej, jen k němu musí být taky odpovídající zařízení. Např když do zásuvky na sporák dám lux nebo vrtačku, na 99 % to vyhodí ten jistič. Lampu jsem tam ani nedával, nepotřebuji mít několik dní tmu, když to mám bez dozoru.. Známej elektrikář mi říkal, ( a ted to bude laicky řečeno), že ten proudovej jistič hlídá, aby byl v obvodu spotřebiče i v obvodu vedení k němu naprosto stejný proud, při jakémkoli výkyvu ho to vyhodí. Hned u boxu mám tyto 2 zásuvky a nepoužívám je na nic, cokoliv jsem do nich zapojil - kromě kotle, sporáku nebo pračky/myčky, do minuty to bylo shozený... Je to proudovej jistič v el. skříni, jak je to se zásuvkovými nevim, ale řekl bych že podobně. Ten známej dělal elektriku do skříně asi 20 lidem, tak si myslím, že ví. Navíc je v práci z hlediska elektřiny odpovědnej za provoz jedný z našich největších továren, takže cokoliv mi řekne ohledně elektriky pokládám takřka za svatý...
growplace bych vhledem k vysoké vlhkosti za rústu řadil do stejné kategorie jako koupelny. Ale budiž. Máte to doma tak elektrická bezpečnost je Vaše věc. Kdo chce má, kdo nechce tak nedbá..
Jak ti múže lux vyhodit proudovej chránič, když nemá zapojen vodič PE?
citace:
Ok, diky za vysvetlení.
Mam jeste dotaz ohledne napajení ruznych spotrebicu v roomu z hlediska bezpecnosti, koukal jsem na prodlužovačky, co mam a jde mi o to, jestli mohu propojit 2 kusy jen kvuli délce (jednu s prepetovou ochranou a druhou bez) a nebo radeji obstarat jednu dlouhou s prepetovou ochranou (?), ta prepetova ochrana co jsem pochopil by mela fungovat tak abych se ty spotrebice neodopalili?
Predradnik dam asi do skrine mimo room, tam by se mi prave hodilo jedno zapojení konec prvni prodlužky a z ní privest do roomu prodlužku č.2, teoreticky bych mohl mit vsechno na jedne prodlužce ve skrini mimo room ,kdybych k tomu privedl přivodní snury od spotrebicu, ale nevim, jestli jsou privodní snury dostatecne dlouhe, aby dosahli do skrine kde bych mel zapojen predradnik, ale to muzu predelat.
Já myslim, že to jde ale elektrikář by to jistě nedoporučil! Já takovouhle elektroinstalaci (2 prodlužky a na konci rozdvojka) používám i v dílně na stroje a nic se neděje, jen některým elektromotorům se to nelíbí, to tě ale nemusí vzrušovat ve skříni..
2Bezdechu: na to ti neodpovím, vyhazuje mi to všechno kromě spotřebičů přímo pro to určených. Vrtačka ho zapojenej taky nemá a přesto proudovej chránič vyletí. Elektroinstalaci mám jinak naprosto v pořádku, kotel funguje 12 let bez poruchy, to samý trouba atd. Já sem dostal první pecku od 220 v koupelně, když mi bylo 9 let, od tý doby si dávám hodně velkej pozor
Asi sem to blbě napsal, nikomu to tak jako to mam já nedoporučuju. Poslouchám nejlepšího odborníka kterýho znám a kterej mi doporučil takový zapojení přesně u mě doma. Víc to neřešim, vše funguje jak má.