Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zdravím všechny příznivce konopí a produktů z něj!
Je pozdní podzim, téměř až zima, a všichni venkovní pěstitelé už mají po sklizni. Rostliny se zpracovávají, vrchní pálky se ostříhávají od listů, suší se, skladují a tak dále, však to určitě znáte. Kromě „vrcholovek“ je na každé rostlině hromada velkých listů, malých orosených okvětních lístků a drobných spodních paliček. Velké listy bych nechal zásadně na mast, na kterou se ale nyní soustředit nechci. Budu se soustředit na zpracovávání zbytku, tj. okvětních lístků a spodních paliček, ze kterých si dělám lahodný domácí hašiš.
Metod, jak vyrobit hašiš, je několik – od čarasů (u nás se tomu také hojně říká „výtřep“ nebo „výklep“) až po hašiše dělané butanovou metodou. Já mám nejraději „ledový haš“. Určitě jste postřehli, že je na trhu několik „udělátek“, nejčastěji ve formě ice-bagů, které Vám práci usnadní a urychlí. Pokud jste ale šetřiví a rádi si pohrajete, mám tu pro Vás návod, jak si vyrobit „čokoládu“ za pár korun.
Budete k tomu potřebovat:
- materiál (okvětní lístky, drobné spodní paličky)
- led
- kyblík (já používám nejmenší velikost od Primalexu)
- síto
-hrnec
- PET láhev
- kávové filtry
- nůž/nůžky, žiletka
Nyní se pusťme do jednotlivých kroků.
PS: Nejsem fotograf a všechny kroky jsem musel „blejskat“ při výrobě, čili se ,prosím, nezlobte za kvalitu přidaných fotografií.
1. Okvětní lístky a spodní paličky vložíme do kyblíku a zalijeme cca. půl litrem studené vody, poté přidáme led. Na ledu bych rozhodně nešetřil, čím lépe se materiál prochladí, tím více a lepší v závěru bude. Já osobně používám led nadrcený na menší kousky, z důvodu rychlejší rozpustnosti. Mícháme vařečkou a přitom se snažíme paličky co nejvíce nadrtit, dokud se led nerozpustí. Při míchání můžeme použít fén (proč je snad asi každému jasné).
2. V druhém kroku přípravy oddělíme zakalenou vodu od mokrého zbytku materiálu. Dělám to tak, že si do velkého hrnce dám síto, přes které přeliji celý obsah kyblíku. Zbytky pořádně prohnětu (často z nich ještě vymačkám spoustu vody) a vyhodím. Dávejte pozor, aby Vám do hrnce nevypadl kousek materiálu – voda by měla být sice zakalená, ale nesmí obsahovat žádné větší částice.
3. Vodu z hrnce přelijeme přes obyčejný trychtýř do PET láhve, kterou po přelití necháme nejméně tři hodiny v klidu. Po třech hodinách můžeme sledovat, jak se na dně usadil sediment – „polotovar“ naší čokolády. Lepší je nechat sediment usazovat třeba přes noc – líp pak na dně drží i při menším pohybu.
4. Těsně nad usazeninou uděláme díru zlamovacím nožíkem a povolíme víčko, což způsobí, že voda nad sedimentem začne odtékat. Proto je nejvhodnější tento krok provádět ve vaně či umyvadle. Až všechny odteče, uřízneme PET láhev v místě, kde jsme udělali díru. Zůstane nám dno s trochou vody a sedimentem, který silně připomíná bahýnko.
5. Připravíme si sklenice (postačí i jedna), do kterých vložíme kávový filtr. Do první se vždy snažím odlít vodu a do druhé spíše bahýnko. Počkáme než to celé překape. Pro urychlení doporučuji opatrně mačkat kávové filtry (přibližně jako čajové pytlíky, když je vytahujete z hrnečku), ale dávejte pozor – často a rády se trhají, čili s citem.
6. Po vytáhnutí kávový filtr s „bahýnkem“ (v tuto chvíli to připomíná spíše usychající písek) promačkám, abych z něj dostal ještě co nejvíce vody a v půlce jej roztrhnu. Kousky hašiše seškrábu žiletkou a udělám z nich kuličku nebo kostku. Pro rychlejší sušení doporučuji rozdělit kuličku nebo kostičku na menší kousky. Nechám usušit a tradáááá, „ledový haš“ máme na světě.
Původní příspěvek od denyg Zdravím všechny příznivce konopí a produktů z něj!
Je pozdní podzim, téměř až zima, a všichni venkovní pěstitelé už mají po sklizni. Rostliny se zpracovávají, vrchní pálky se ostříhávají od listů, suší se, skladují a tak dále, však to určitě znáte. Kromě „vrcholovek“ je na každé rostlině hromada velkých listů, malých orosených okvětních lístků a drobných spodních paliček. Velké listy bych nechal zásadně na mast, na kterou se ale nyní soustředit nechci. Budu se soustředit na zpracovávání zbytku, tj. okvětních lístků a spodních paliček, ze kterých si dělám lahodný domácí hašiš.
Metod, jak vyrobit hašiš, je několik – od čarasů (u nás se tomu také hojně říká „výtřep“ nebo „výklep“) až po hašiše dělané butanovou metodou. Já mám nejraději „ledový haš“. Určitě jste postřehli, že je na trhu několik „udělátek“, nejčastěji ve formě ice-bagů, které Vám práci usnadní a urychlí. Pokud jste ale šetřiví a rádi si pohrajete, mám tu pro Vás návod, jak si vyrobit „čokoládu“ za pár korun.
Budete k tomu potřebovat:
- materiál (okvětní lístky, drobné spodní paličky)
- led
- kyblík (já používám nejmenší velikost od Primalexu)
- síto
-hrnec
- PET láhev
- kávové filtry
- nůž/nůžky, žiletka
Nyní se pusťme do jednotlivých kroků.
PS: Nejsem fotograf a všechny kroky jsem musel „blejskat“ při výrobě, čili se ,prosím, nezlobte za kvalitu přidaných fotografií.
Sorry nechci prudit ale čaras je že rukama třeš o kytky neboli se jich dotýkáš a pak si z toho uděláš v ruce kuličku.Nebo to de dělat tak že palici otíráž o sklo a pak to stáhněž žiletkou..Výtřep je něco jiného.Jinak vynikajcí fotoreport.
Ps.De ti z toho haše i sucháč?
Mas to pekne - podobny navod jsem tu sice zu cetl ale to je jedno, cim vice tim lepe.
Chtel jsem se zeptat kolik jsi dal zakladniho materialu a kolik ti to udelalo toho hashe, tzn jaka je ucinnost tohoto stylu. O kvalitu se nebojim diky fotkam co tu mas - vypada famfarove ;-)
Haggy: Čau, dle toho videjka si troufám říct, že je to v podstatě to samé, jen ten "můj" způsob mě příjde o chlup jednodušší ... Ale konečný produkt bude na jedno brdo
BloodyBeer: Ahoj, jestli tu už podobný návod je, tak se omlouvám, já ho tu nenašel. Nebo aspoň určitě ne detailně rozebraný a s fotkama. Jinak, co se týče poměru materiál x konečný produkt, tak se to každou "várku" hodně liší. Dávám tak pětinu až čtvrtinu toho kyblíku a mívám z toho 2-6 gramů hašiše. V tomto stále nemám jasno - jednou jsem dělal jen z palic, čekal jsem, kolik toho nebude a byla to jen třígramová kulička, zato lepkavá a funkční jakxviňa. Naposledy jsem dělal z orosených lístků (pár spodků tam taky bylo, ale minimálně), čekal jsem sotva dva gramy a bylo jich šest. Při přibližně stejném množstvím materiálu. Pokud je tu někdo, kdo mě může objasnit, čím to může být, nechť se ozve! Tipuju, že množstvím pryskyřičných žláz, ale nemyslím si, že orosené lístky by jich měly víc než samotné palice....
High: Zdar, u nás se vážně takto vytřepávanému "hášku" ("výtřepu" nerad říkám hášek, ale budiž) opravdu říká čaras, je možné, že u Vás je to jinak. Je to asi stejný zmatek, jak když ti někdo řekne "venek a skunk" ... Jiný kraj, jiný mrav Když nad tím ale tak přemýšlím, tak pokud je "hašiš" získávaný vyklepáváním čaras, tak potom nevím, jak se u nás říká tomu, jak jsi popisoval ty ... Ale hlavně že si rozumíme, žejo Já už moc nehulím, čili sucháč jsem z toho nezkoušel,ale vzhledem k tomu, že je ten haš mírně plastický (teda dokud uplně nezatuhne), tak si myslím, že by to mohlo jít. Večer vyzkouším a napíšu, jak jsem dopadl
zdar denyg, čaras není místní název, ale přímo druh hašiše, jehož výrobu povětšinou obstarávají děti a to třením palic v dlaních kdy se pak výsledná hmota seškrábne. http://en.wikipedia.org/wiki/Charas Takže u vás to říkáte blbě