Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Jedním z tahounů domácích efektivních mikroorganismů je lacto bacilli - LB - neboli bakterie ml. kvašení...
LB:
- minimalizuje amoniak
- pomáhá urychlit a dokončit denitrifikace
- tyto prospěšné bakterie podporují v procesu rozkladu, což umožní více POTRAVY , které jsou k dispozici a k asimilování této potravy
- produkují enzymy a přírodní antibiotika
- pomáhají stabilizovat půdu a život pokud je v ní nějaká nerovnováha
- obecně platí že všechny prospěšné bakterie můžeme krmit melasou a tak není na škodu přidat nejen živiny pro kytky ale i nakrmit organismy
Zde je jednoduchý způsob sběru tohoto druhu mikroorganismu:
Bakterie mléčného kvašení mohou být shromažďovány ze vzduchu..
Použijte:
* plastovou nádobu s víčkem
* čistou rýži (s čistýma rukama) - do plastové nádoby s víkem (vzduchová mezera nejméně 50-75% z kontejneru - důležité!)
* dobré prostředí bez přímého slunečního světla -teplota 20-25 ° C
* kvasit rýži nejméně 5-7 dnů. Bakterií mléčného kvašení se sejdou během 5-7 dnů, kdy teplota je 20-25 ° C.
**výsledný produkt (říkejme mu liquid" ) bude oddělen a vznášet se v kapalině jako tenký film vonící kysele. jednoduše vezměte přímo "liquid"
----každý nasbírá trochu jiné bakterie - záleží na place jak bude vypadat "liquid"
**dejte tento likvid do větší nádoby a nalijte 10dílů mléka (měly byste použít odstředěné mléko , a čerstvý je samo nejlepší)
...
likvid byl mezitím "infikovaný" různýma druhama bakterií včetně lacto bacilli...
- ve snaze dostat čistý LB - saturace mléka odstraní ostatní mikroby a zůstane jen LB
- ted vemte cokoliv na míru (hrnec apod) - a smíchejte likvid s mlékem v poměru 1:10
- po týdnu vypadá mlíko jako sýr napovrchu
SKLADUJE SE V CHLADNIČCE nebo při přidání stejného množství zředěné melasy (zředěná 1:3 s vodou) možno skladovat v pok.teplotě
můžete zředit této čisté kultury s 20 díly vody. Ujistěte se, že voda není chemicky ošetřená - pracujete s živými mikroorganismy které se dají chlorem zabít !
...
dávkování cca 5 lžic na litr vody tohoto likvidu
- může být použito i jako sprej nebo lze přidat do kompostu
ZMĚNY NEJSOU VIDITELNÉ HNED - může trvat i pár týdnů k rebalancování ale jakmile to začne jet tak pořádně a kytky prý chutnají a vypadají lépe než předtim...říkají chlapíci
je to levný a jednoduchý takže proč to nezkusit .)
jo ještě takový ps: pokud používáte chem.hnojení nemusí to být úplně ok
Původní příspěvek od RespectFlowers **výsledný produkt (říkejme mu liquid" ) bude oddělen a vznášet se v kapalině jako tenký film vonící kysele. jednoduše vezměte přímo "liquid"
-tak téhle části moc nerozumim-vezmu (uvařenou?, syrovou?) rejži, dam jí do zavřené plastové nádoby, dám bacha aby zbyl 55% podíl vzduchu a za 5-7dní se zní stane kapalina?
A dotaz: uchovává se to v chladničce už od tý fáze, kdy se to zředí s tím mlékem (předpokládám že se ty bakterie v mlíku namnoží) nebo to ještě potřebuje těch 20-25 C bez přímého slunečního světla?
Začlo to pokusem, skončilo závislostí na pěstování. Rostlina je duch. Rostlina nemá duši. Duch je vyrovnanost. Rostlina je tedy také vyrovnanost. Nemá strach, za ničím se nehoní. Žije teď a tady. Rostlina dává jen to, co člověk potřebuje. Příroda potřeby lidí zná. Dělá to přirozeně a prostě, neboť ji nepřekáží rozum. Rostliny nám umožňují, abychom pochopili svůj vlastní život.
apartman - jj ten překlad neni bezchybnej, omlouvám se...aspon vidim že to někdo čte a zkouší .)
pokud by sis přečetl originalní návod z icmagu, zjistil bys že je to zhruba takto:
vezmeš čistou propláchlou rýži (nechlorovanou vodou ) a s tím třepeš dokud nebude voda "foggy" - mlhavá...potom to dáš do větší a necháš "kvasit" se vzduchem..
Bál bych se ovšem kvasného zápachu, aby ta hlína nazačala zapáchat během kvasného procesu který tam baktérie spustí . Co myslíš, je tady to riziko???
Já osobně bych se toho bál.
Neposlouží podobně enzymy?
bárt - já bych se toho nebál. nevím jak a co se děje ve hlíně ale sázim na odzkoušenou praxi enzymy poslouží taky dobře ale tohle má větší záběr efektu přičemž jde hlavně o rebalancování půdy což znamená dát hlínu do kupy což znamená že se tam pomocí těch bakterií vyrovná určitá nerovnováha
prostuduj si ty linky nebo si něco najdi víc na netu a uvidíš sám co a jak přesně
jo no spokojenost rovnáse protože nevíš a nemůžeš porovnat a nic viditelnýho to nedělá ale myslim že se dá tak trochu odvozovat že co neni škodlivý lidskýmu tělu - naopak je to prospěšný ...tak nebude při určitejch podmínkách zpracování škodlivý ani pro rostlinu...ale otázka jestli prospěšný právě
U mne spokojenost a je to znat i na kyti svěžejší celkový vzhled.JO a jinak je to opravdu tibet. houba.Maš pravdu že odbourává škodlivé látky z těla ale zároven i nejaké enzymy a prospěšné bakterie zase dodávádo těla tak proč ne do kytek.Zkusit se musí všechno tedy aspon u mne.ZATIM
Jednou jsem takhle brouzdal po G a narazil jsem na téma o bakteriích mléčného kvašení.Článek mě zaujal a rozhodl jsem se ho otestovat.Pokusným objektem byla Shiva od Nirvany.Ze země vylezla někdy v půlce dubna a už od začátku bylo jasný že to bude chcípák(divný listy, malinká, nerostla a ták...)Kulturu jsem připravil přesně podle návodu a aplikoval asi v měsíci růstu.Zprvu se nedělo nic ale během dvou týdnů se kytka až nechutně rozjela(zničeho nic vitálnost jaxviň - bohužel to byl samec).Nemůžu říct že to bylo zrovna tim, a proto jsem se rozhodl vyzkoušet to znovu na několika stejných klonech
Foto 1: v kroužku Shiva před aplikací(někdy z půlky května) - pro srovnání vedle vlevo a nahoře jsou dva white skunky kteří šly klíčit o 14 dní později.
Foto2: Shiva tejden potom co asi začli působit bakterie- víc fotke bohužel nemám
A tady jsou fotky pokusných objektů.Jedná se o klony White skunku (White Label)řezané v jeden den a vůbec jsem se snažil je udělat co nejstejnější. Jejich mamina už kvete protože jí zajišťuju 12 hodin tmu ve ventilovaný skříni.(jen pro informaci - mamina se nachází na první fotce prvního příspěvku hned vlevo od shivy
Máme tu tři stejně staré a cca stejné klony. číslo jedna měla při klonování na koncích lístečků náznak nějaký plísně či co, tak jsem to odstřihl. číslo 2 a 3 bych řekl že sou takřka identické a bez jakýchkoliv komplikací. lacto bacilli bych proto aplikoval číslu 1 a 2( jednička je ta napadená tak jí to snad pomůže, dvojka a trojka budou proto asi lepší na porovnávání nějakejch rozdílů).
Foto 1: očíslovaný holky
Foto 2: voda z čerstvě propláchnutý rejže