Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
hlavní zdroj těchto základních info o compost tea jsou z ICmagu a netu
...
je to vlastně jenom proces dělání si hnojiva tim že je ve to ponořený vodě (může být i půda samotná vevnitř "punčochy") přes motorek = bublání - tím se to i vydezinfikujou nežádoucí bakterie pokud tam nedáváte vyloženě velký hnusný plísně apod.! vstupní materiál co nejlepší kvality a původu prostě
stává se často (guano apod.) , že tím dodáte živiny hned a zároven necháte rozpouštět nějakou dobu v půdě
Výhody
1. Zlepšuje strukturu půdy.
2. Pomáhá při zachování živin (které jsou postupně vyplavovány)
3. Podporuje a zrychluje koloběh živin do určených konkrétních částí
4. Snižuje stres rostlin
5. omezení a prevence na choroby a škůdce
6. Schopnost zlepšovat půdu opakovaně používající
7. Zabraňuje špatným bakteriím žít v půdě
8. Compost čaje navracejí mikro-biologii zpět do půdy, kde následkem používání chemických hnojiv, herbicidů, pesticidů apod. nemusí už být!
9. dá se používat i jako postřik - ryhlejší pomoc
10. zvýšuje vstřebávání živin, rozboří škodliviny a zlepšuje absorbci vody, půda pomaleji schne
- "punčocha" - v tý budou složky ponořený ve vodě a zespoda bude skrz tuhle punčochu probublávat vzduch. doporučuje se sehnat si něco z čeho to nebude týct, prášit apod :-D ideální size 400mikronů
použít co nejlepší vodu! nechlorovanou rozhodně
ph se bude měnit v závislosti na vstupním materiálu taky ale zase kytka kvalitně organicky pěstovaná snese rozmezí od 2 do 11 kolikrát jenom se zpomalí procesy než se půda vybalancuje
taky vychytávka v jednoduchosti
__________________________
taky teplota a prostředí ve kterém se "kvasí" musí být v mezích kvůli tvorbě prospěšných bakterií. ideální je 25st.
v ideálnějším případě se ukáže pěna za dva dny, v zimě to může být i 4 dny. tady může pomoct ohřívadlo
pěna je ukazatel toho že je proces kvašení na vrcholu. den nechat pěnit a pak naředit
skladovat za nízkejch teplot bez světla a spotřebovat do tejdne (záleží na kvalitě)
2. PŘÍDAVKY | to zásadní :
každý recept je jedninečný. je tady velkej prostor pro experimentování a když to uděláte dobře a víte co dáváte dovnitř rostliny se odvděčí .) napíšu sem pár věcí který se dají použít:
a předtim ještě důležitá informace co se týče blokování prvků při nesprávném použití: nepřehánějte, častá chyba je mnoho fosforu pro bohatý květ ale pokud je ho aktuálně přítomno pro kořeny více jak 8% , může to snižovat prospěšnou populaci na organickym pěstování je důležitější si tuto populaci udržet než tam rvát horem dolem prvky
1. HLÍNA:
vermikompost ze zahrady domácí a kvalitní nejlíp
nebo jakákoliv hlína (forma jemné hlíny, pokročilý a kvalitní kompost/půda bez nežádoucích bakterií , zárodků apod ! )
2. přídavky do hlíny:
- dřevěný popel
- spíš z listnatejch než jehličnatejch, nechemicky ošetřovanejch
- obsahuje : vápník cca 30%(tlačí ph hodně nahoru po dobu 2-4 měséců /záleží na struktuře
potom asi 10% K, 3%P
- guano/kostní moučka (P) (3-15-0 s tim že je dobrý doplnit draslík a moučka příznivě působí na tvorbu humusu
- KM doporučuju zkompostovat !
- plagron vinasse (K)
- 33% DRASLÍKU PH JE VYVÁŽENÝ 10nebokolik% Ca
- kravský/konský/jiný granul. org. hnůj
- zase nevíme co ty zvířata žerou
BYLINY (lepší čerstvé a sbírat zdravé části !)
kostival \listy - N, K
kopřiva
\ listy z nenakvetlé - dusík a zlepšování půdního prostředí; postřik zlepšuje imunitu
vojtěška - dusík, vitaminy, mineraly, enzymy (dobrý ale max do poloviny květu zálivku)
heřmánek
- zvyšuje množství mikroorganismů v zemině pro stimulaci růstu rostliny a půdy
- stabilizuje dusík v kompostu
dubová kůra - poskytuje ozdravovací síly a schopnosti pro zdolání škodlivých nemocí (zkompostovaná )
řebříček /květ
(sběr od června do září, nejlépe v červenci a dopoledne)
- umožňuje rostlinám získávat lépe stopové prvky z půdy
valerián (plod)
- stimuluje kompost, fosforové komponenty mohou být zeminou kvalitně využity
konopí samotné .)
chmel
- příbuzný konopí - hlavně na květ dobrý
- např. canna bio bloom hnojiva mají extrakt z chmele, ale tohle je lepší než velkovýroba
přeslička rolní
- (sběr plodu červen-září)
- účinná prevence pro snížení šancí plísňových chorob
- dá se stříkat (čaj; v první třetině květu klidně) nebo do půdy (výkvas)
nesířená melasa (urychluje a zkvlitnuje procesy , draslík trochu... poznámka na melasu -použití příliš velkého množství může vést k vyhánění prospěšných bakterií nebo plísním v čaji)
__________________________
POSTUP :
- nechat vodu den probublat před přidáním složek. omezí se tím přítomnost chloru a jiných nežádoucích látek/mikrobů
- při přidávání pořádně zpracovat do "punčochy" .)
- promíchávat vodu občas
...až se ukáže na povrchu pěna (= tvoří se prospěšné bakterie) tak nechat dalších 24h bublat
...
připraveno ke zředění!
Zředít podle potřeby. cca 1:20 - 1:5 - to uvidíte na barvě zakalení a taky jak jakou kytku
POUŽÍVAT je možno s každou zálivkou pokud to neni extra silný kafe a máte kokos (taky potřeba sledovat PH )
ale jinak podle potřeby rostlin spíš .) stačí párkrát za sezonu
nejlepší výsledky jsou když je kvalitní hlína (kompost-based) ale na to tu je jiný téma (vermi)kompostování - to je základ pro tyhle organický věci
záměrně neříkám pohnojí páč ono to je víc než jednoduchý hnojení vpodstatě
taky je dobrý že vám vlastní v punčoše zbyde a to se dá opakovaně používat i když už s menší efektivitou - ale stačí přidat už jen polovinu čerstvýho a zase pohoda
zdarek mohol by si to aj nejako podlozit to co si sem napisal vsetky tie vyhody? alebo to si len myslis? nejake fotky? podla man narvat vsetko do jedneho kybla a napisat ucinok kazdej pridanej veci nieje moc stastne riesenie....
dalsia vec to vzduchovadlo nechavas pustene stale ja ked tam das vsetky veci?lebo tam vlastne pustat vzduch a zakladom vyroby hnojiv z prhlavy a kostihoju je kvasenie bez pristupu vzduchu...
vyrobu draslikateho hnojiva z kostihoju a dusikateho z prhlavy poznam ale nepoznam vyrobu vitaminov, mineralov hlavne tych enzymov z vojtěšky/lucerny to by ma dost zaujimalo mohol by si dat nejaky link odkial to mas?
cus takze kdyz smicham hlinu s kompostu pridam ktomu guano,koprivy
a necham to bublat 2dny, pak zredim svodou ty 3salky na 20l= TAK HNOJIVO JE HOTOVO???
Ten avatar je original delal jsme ho po prvnim jointu
Hip Hop (Hodně impotentnich pičusu hopsá okolo podia) inda balkon 2009
tripmag - hele podložený to je lidma po celý planetě jak píšu zdroj mám hlavně ICmag. tam už to pár let používá hodně lidí tak se divim že sem to tady nenašel skoro ani zmínku hlína se tam dát může i nemusí je to na vás. co se týče toho času jak to má bublat - musim ještě upřesnit a posbírat víc info
ano, je to jednoduchý !
tripmag - pri príprave hnojiva zo žihľavy dvojdomej a kostihoju lekárskeho nie je nutné zabezpečiť "vzduchotesnosť" ... práveže naopak, ja som sa dočítal v odbornej literatúre, že sa to má nechať otvorené, nech sa to "kvasí"
ad ten kyslík a bližší info. tentokrát hrubě zkopírpovanej text z translate.google.cz, ale myslim že se dá pochopit
někdy jindy to zformuluju líp
.....................
Takže pozor na to, když děláte non-provzdušněný čaje, buďte opatrní, nevkládali mnoho potravin a nenechte ho sedět příliš dlouho. Míchejte, když můžete získat některé vzduchu tam
.........
Provzdušněný Compost Čaj (AACT nebo ACT) - Podobně jako u čaje výše, tento proces zahrnuje přidání kyslíku do čaje a potravinové zdroje pro biologii v kompostu. Vytváření optimálních podmínek pro aerobní mikroby, AACT vám umožňuje násobit biologie ve výchozím kompost přes 10.000 krát. Mnoho rostlinných patogenů jsou anaerobní a upřednostňují nízkou bez kyslíku. Se ujistí, čaj a kompost sám dobře okysličené a vysoce aerobic, můžete potenciálně eliminovat 75 procent potenciálu rostlin--nemoc způsobuje bakterie a rostlin-toxických látek.
Za posledních 5 let, AACT stala standardní v rámci ekologického průmyslu v souvislosti s kompostem čaje. Je to v současné době používají golfových hřišť, vinice, zemědělců a majitelů domů jako prostředek pro pěstování rostlin zdravější. Zde je seznam některých dávek:
Compost čaje bylo prokázáno, že pomáhají při onemocnění-potlačení (pythium, phytopthera, prachovým perenospora, Fusarium, atd.), pokud bude použit jako sprej listů a půdy zmáčet.
Pomáhá prodloužit kořenové systémy
Zvyšování retence vody a živin
Je 100% bezpečné a přírodních
Vytváří zdravější rostliny
Pomáhá Rozdělení toxinů v půdě a na rostlinách
Zlepšuje chuť ovoce a zeleniny
Snižuje nebo eliminuje potřebu chemických pesticidů, herbicidů a hnojiv
Zaujímá prostor kolem infekce stránkách tak nemoc-příčinou organismy nemohou proniknout do tkání rostliny
Nelze než-uplatňována, neboť je zcela přirozené a organické
Tyto výhody jsou všechny připsat i-učiněna AACT. Pokud čaj není provedeno správně, nebudete vidět všechny výhody uvedené výše. Podívejme se blíže na to, co jde do tvorby provzdušněný kvalitní kompost čaj.
1. Dobrý kompost je velmi důležité! Bez dobrého biologie na kompost, si opravdu nemají šanci získat vysoce-kvalitní čaj. Můžete se množí, co dát do svého sládka, proto dobré kompostu, která byla testována na vysoký počet a rozmanitost prospěšné organismy je zásadní. A hodně vědy jde do tvorby dobrého kompostu, a pokud jste test vašich kompost si opravdu nemám ponětí, co když jste do vašeho sládek je opravdu přínosná. Úpravou druh kompostu se dala v pivovarské můžete kontrolovat, zda váš čaj bude bakteriální či plísňové dominovala. Využíváme kombinace 3 různých komposty (Alaska humus, vermicompost a plísňových kompost skládá ze woody materiály) pro zvýšení biologické rozmanitosti v našich čajů.
2. Potravin je pro mikroorganismy, aby se mohli rozmnožovat a pěstovat v číslech. Cílem je maximalizovat výstup prospěšné biologie, aniž by se bakterie a plísně příliš mnoho potravin, které jsou nad-Duplikátní a způsobit čaj jít anaerobní. Je důležité, aby rozpuštěného kyslíku úrovních pobytu nad 6 mg / l během celého cyklu vaření piva. Existuje mnoho různých receptů, venku, z nichž každý vám dá různých biologie na konci a některé jsou mnohem lepší než ostatní. Je důležité, aby se výsledky laboratorních recept užíváte, abyste se ujistili, že jste skutečně maximalizaci svého konečného výrobku.
3. Kyslík! Všechny živé organismy potřebují kyslík k přežití, a váš čaj není výjimkou. Pokud se nezaznamenávají dostatek kyslíku ve vašem vařit, pak váš čaj půjde anaerobní a začnete pivovarnictví je "špatné" organismů (patogenů, jako jsou E. coli nebo krmení háďátky root), které mohou existovat ve své původní kompost. Pokud váš čaj má dostatek kyslíku a aerobní pobyty pro celou várku cyklus, co budete mít na konci bude dobré biologie, které chcete pro vaše rostliny.
Kromě těchto proměnných, jiné se domnívají, výšku, teplotu, pivovarské čas a kvalitu vody. Všechny tyto proměnné mohou mít významný vliv na vaši konečnou čaj. S významnou výšku, může být nutné zvýšit pivovarské době, s ohledem na nižší obsah kyslíku ve vzduchu. S vysokými teplotami, kde voda temps jsou o 90 stupňů nebo vyšší, budete chtít zkrátit pivovarské cyklu a případně zkrátit na potraviny you're using. V chladném temps. Budete chtít zvýšit pivovarské cyklu dát čas k reprodukci organismů. S ohledem na kvalitu vody, různé zdroje mají odlišné minerální nebo chemická obsahu, který bude mít vliv na konečné čaj. V případě chloru nebo chloramines Tyto chemikálie budou muset být odstraněny před přidáním do kompostu sládek.
V posledním newsletteru jsme diskutovali o mnoho různých druhů čajů, že zemědělci, zahrádkáři a jejich použití v zahradě. My pak zaměřuje na AACT nebo Aktivně provzdušněný Compost Tea, která je aerobic vodní roztok, který má vytěžené na obyvatelstvo mikrob z kompost spolu s živinami. Jednoduše řečeno, je to koncentrovaná kapalina vytvořen proces pro zvýšení počtu prospěšné organismy jako organické přístup k závodu / půdy péče.
Při budování vlastní pivovar, zde je několik odkazy:
1. Nemůžete mít příliš mnoho vzduchu! Většina domácích pivovarů nejsou tlačí dost kyslíku pro udržení dobré úrovně během pivovarského procesu. Jeden nebo dva akvarijní čerpadla, zpravidla není dostačující. Naše prodlužuje životnost motorového posouvá 51 l / min na 1,5 psi. Já bych to považují za minimum pro vstupy, které používáme, jak náš původní systém poskytuje ještě aerace (přesto, že motor má kratší životnost a je také hlasitější). Pokud se rozhodnete využít akvarijní čerpadla bych poslat jeden nebo dva přímo do spodní části kbelíku pomocí skleněných kamenů slepených vzduchu nebo svitku systému. Pak další akvarijní čerpadla by měla být tlačí vzduch přímo do oka sáček obsahující kompost.
2. Podle Dr. Ingham, nylonové punčochy neumoľňují pro všechny hub a prvoků, aby unikl do pivovar, nebo se může stát v pasti chovu, pokud jsou používány pro filtrování. Pokud je to možné, aby se zabránilo filtrace, máte menší pravděpodobnost, že škody, nebo může být odstranění veškerých organismů, i když někdy ucpání může být problém. Zjistili jsme objevili přes testování, optimální velikost pro filtrování kompost čaj je 400 mikronů. To bude zachycovat většinu částic, přičemž stále umožňuje mikroby k útěku.
3. Ujistěte se, že neexistuje žádný mrtvých úhlů v kbelíku. Budete chtít, aby se zabránilo čtverce kbelíku pro tohoto důvodu, pokud konstrukce přístroje, který se vejde do všech 4 rohů váš sládek. Používáme cívka způsob našeho sládka, kde se pohodlně vejde cívka ve spodní části kbelík a pak kolem spirály vůči centru v kbelíku s otvory každých 1,5 "na provzdušňovat celý kýbl rovnoměrně.
4. Nepoužívejte malé části a kousky, které se bude obtížně čistí. Airstones může být problematické z toho důvodu, a budete muset být svědomitý v jejich čištění, pokud jejich použití ve vašem sládek. Levné airstones je velmi obtížné udržet čisté, a najdete kvalitu svého čaj rychle klesat s každým vařit jako bio-film hromadí na vnitřní straně vzduchu kámen. Pokud si rozhodnete využít leteckou kameny, investovat do nějaké kvalitnější sklo lepené z nich, a určitě si namočit a čisté jim po uvaření.
5. Vždy čisté vaše sládek ihned. Pokud budete čekat, až je čisté, bude se rozšiřovat anaerobní bakterie a začne smrdět. Měl jsem jít vařit v mé dílně, a skončil můj bolí koleno, tak jsem nebyl schopen se čistí ji po zastavení motoru. Když jsem se dostal zpět k ní za pár týdnů, musel jsem vyhodit celou věc pryč, protože měla moc bio-film vybudovala, že jsem mohl sotva dostanete během několika nohy je vzhledem k zápach! Můžete použít peroxid vodíku, bělidlo, nebo jakékoliv jiné anti-mikrobiální čistší.
pár chaotickejch poznámek
...
ideální teplota kde vařit ten čaj je dvacet stupnu. při nižších nebo vyšších pak se dá něco mikroorganismů ztratit ale většina jich přežije
...
vzduchovací parametry : motor aspon 50l / h @3,5 psi (20ti litrovej kýbl)
;kameny co nejlepší a měnit+čistit
...
samozřejmě čistit celej systém před a po dělání čaje, třeba peroxidem nebo jinak
...
hranice obsahu kyslíku závisí na všem možnym ale minimum je 6ml/l
...
nejlepší velikost děr v "ponožce" s organickým materiálem je 400mikronů. punčocha je nevhodná...
editlý že s tim flushingem sem to napsal předčasně trochu, budu to nejméně týden flushovat aby se mohly všechny látky rozptýlit po rostlině a necpal sem je ve fázi kdy už fakt nepotřebují a já vlastně taky ne
+
hodně fosforu (8% a víc) snižuje prospěšnou organickou populaci a na organickym pěstování je důležitější si tuto populaci udržet než tam rvát horem dolem prvky takže rozhodně všeho s Mírou a tak s guanem a kostní moučkou/whatever bych to nepřeháněl (pro fosforovej čajna květ z guana max polovina dop. množství s tim že to bude mít ještě trocha dusíku kterej by se neměl dávat po 5. tejdnu květu rozhodně vůbec takže by setakový orgie neměly konat a kdo říká že se jim nemůže trocha pomoci s chemickým minerálním hnojivem PK - když se to nepřehání s chemkama ale jen tak lehčeji se to taky dá zkombinovat
pH vodných roztokov získava hodnoty od 0 do 14. Chemicky čistá voda (destilovaná voda) pri +25°C má pH = 7, kyseliny od 0 do <7, hydroxidy od >7 do 14
čo v preklade znamená, že voda s hodnotou od 0 po 7 je kyslá, a od 7 do 14 je zásaditá. Logicky čím nižšie číslo blížiace sa nule, tým kyslejší roztok a opačne.
Podrobnejšie dúfam nemusím, ak áno, tak napíš
PS: Hodnotu pH 7 má len destilovaná voda, takže veriť (staršej) reklame na jedno nemenované mydlo, že má hodnotu pH 7, je dosť primitívne