Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Fermentace je rozklad složitých molekul na molekuly jednodušší bez přítomnosti vzduchu a světla.
V našem případě jde o rozpad chlorofilu (způsobuje škrábání v krku, dělá kouř těžkým) na cukry. Chuť je potom jemnější a sladší.
Je potřeba zajistit aby k materiálu neměl přístup vzduch a aby byl v teple. Tím, že k materiálu nemá přístup světlo a vzduch nezačne plesnivět, ale fermentovat.
Tolik teorie, praxe vypadá tak, že se mi fermentace povede jak kdy. Někdy proběhne dokonale, jindy jsem rád že nechytneme plíseň. Takže pište svoje osobní zkušenosti.
Hlavně při jaké teplotě fermentujete, jaké množství materiálu dáváte dohromady a dobu jakou necháte fermentaci probíhat.
Travu musis do sklenice upechovat co nejvic, jinak bys z toho mel sracky.Taky to musi bejt ve tme.Teplotu
asi tak 55°C a vlhkost 70%.Priblizne za tejden to vyndas a rychle dosusis (fenem).Na zacatku muzes do ty flasky pridat koreni, pomerancovou kuru(k orange bud
- k blueberry pridej suseny boruvky )
Takze fermentujete ve sklenici (predpokladam nejakou zavarovacku nebo tak...)? A jak udrzujete tu teplotu? Jeste by me zajimalo ohledne toho dochucovani... ma to smysl? Je to pri koureni hodne citit? Trochu moc otazek... ale predem diq za odpoved :-)
No ja sem čet takovou knížku-Marihuana-a tam je několik způsobů fermentace.Bohužel si to už nepamatuju,ale jestli mate zájem,tak bych asi moh dodat víc infornací.
voy,záleží co do tý flašky k materiálu přidáš za koření,když tam dám slupku vod pomeranče,je to při kouření cítit,ale né moc.Proto dávám při fermentaci nadrobno nakrájenou pravou vanilku,kterou dám do kousku gázy,a přihodím do flašky.Vanilka to ovoní dost dobře,když jsem fermentoval před dvěma roky,dal jsem tý vanilky hodně,a při kouření to vonělo,a chutnalo nádherně,a moh jsem to klidně kouřit někde na veřejnosti,jelikož vanilka skoro úplně pohltila pach trávy,cpali jsme to do vodárny v čajovně,a nikdo si ničeho povědomě vonícího nevšiml, fermentace je skvělá,hlavně pro ty co to chtějí zkoušet,nedoporučuji dáti fermentovat celou ůrodu,je k tomu potřeba mít nějaký zkušenosti,a mohlo by se stát,že hulení místo do plic,poputuje do koše.Pro začátek jsem to zkoušel,v decový sklenici vod tatarky,povedlo se až na třetí pokus
sóhlasím s baltym...teplota okolo 50 stupňů,vlhkost 70% a hlavně žádnej vzduch a světlo...jednou sem vzal wacsy a udělal sem tomu vaakum..fermentuje to dobře,ale když tam dáte příchuť-třeba ta vanilka,tak je to dost slabý...no ještě to vylepším
Zajimalo by mě, jak dosáhnu těch 55 stupňů. To zahříváte v troubě, ve vodě, nebo v čem? Taky jestli se to zahřívá jen jednou, nebo víckrát. Ještě sem to nedělal, tak nechci přijít o část úrody. Předem dík za odpověd.
No mam jen par svych nazoru ale alspon se muze diskuze obohatit. Ja si osobne myslim ze se chlorofyl bude lip rozkladat na svetle, rekl bych ze na svetle je daleko vic nestabilni a ze primo svetlo pomaha k jeho rozkladu. No a dal jen to ze ty sklenice, ktery jsou tady zminovany jako nadoby (v nichz docilite toho ze k matrosi nepronikne ani molekula vzduchu a jedina spora plisne a ze to je proste to pravy) jsou pouzivany spis z duvodu lepsi regulace vlhkosti. Myslim ze zasadni pozadavek je vlhkost materialu ale ne zas az tak velika aby to shnilo a spis vyssi teplota (myslim ze by 25-30 C melo stacit). Proste nechat par dni trochu zavadnout a pak dat fermentovat. Dalsi vec je ta ze pokud by ti to melo zacit hnit tak tomu sklenice stejne nezabrani proto ze ty spory z plisni uz jsou predem nachytany na ty kytce. Fermentaci zdar.
MrOslik:
No ja to robim podobne, model vysusim len ciastocne a ide do mrazaku. Niekolko krat v cca tyzdnovych intervaloch ho vyberiem par minut a necham pohar otvoreny, nech sa nierne prevetra. Potom ide zase do ladu. Takto sa pomalicky dosusi a zachova si super aromu! Zatial som nemal tu cest so slachtenim modelom, vsetko to bolo noname, no vona a chut bola skvela.
Na pravu fermentaciu pri vyssej teplote som sa zatial neodvazil koli plesni, par znamim tak odisla skoro cela urodicka.
to JAyEFF- ale na světle se právě tak rychle rozkládá i THC a to nechceme ,co?
to Mr.voslik - při nedostatečným vysušení a následovným zmrazení dochází díky nízké teplotě k zmrznutí vody v buňkách (led se rozpíná) a tím rozpadu buněčný stěny. Po vyndání z mrazáku se zborcený buňky roztají a to je ten průser. Právě tím dochází k úniku THC z rozpadlých buněk a to mnohem rychleji než z jen třeba přesušenýho a namletýho materiálu. A proto doporučuji před zmrazením důkladně usušit. Pak je to ta nejlepší metoda dlouhobobýho uchování THC.
"Čím víc jsem blbější, tím míň mi to vadí"
psilos
.....dneska mi už nevadí skoro nic, protože jsem blbej, jak daleko vidim...
a zrak mám výtečný....
při fermentaci se uvolňuje teplo a matroš se sám zahřívá, takže wo teplotu bych se nebál. Jde ale o to ,že ale k tomuto samovolnýmu procesu dochází jen při větším množství materiálu. Příkladem jsou fermentační věže (vypadaj jako sila) do kterých JZDáci vozej jetel a pak s tím krměj krávy. Mám dojem , že jako konzervant tu působí vznikající kyselina mléčná, ale nerad bych kecal.
Menší množství materiálu bych doporučoval dát do igelpytel, co nejvíc zmáčknout, vymačkat ven vzduch a v létě dát na sluníčko, v zimě na topení. A pravidelně kontrolovat a vymačkávat ven uvolněný plyny(pytlík se bude nafukovat), protože hranice mezi kvalitně fermentovaným matrošem a kompostemje dost malá.
"Čím víc jsem blbější, tím míň mi to vadí"
psilos
.....dneska mi už nevadí skoro nic, protože jsem blbej, jak daleko vidim...
a zrak mám výtečný....
zdary , s fermentovanim jako takovym zkusenosti nemam ,ale svoji outdoor urodu davam do zavarovacek ,ne moc nacpanych na pudu .tam ted pri tehle teplote ve tme vydrzi jako cerstve az skoro do leta a nezda se mi ze by nejak ztracely na kvalite a chuti.