Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Asi jsem blbej ale zapojil jsem zářivku podle plánku tady na fóru a akorát vyhodil pojistky a opálil zásuvku. Popíšu co mám: zářivka 14w, tlumivka 18-22w a kondenzátor. Je možný že se pletu v těch součástkách. Tlumivka je jasná protože je to na ní napsaný. Kondenzátor je podle mě takovej malej plastovej váleček a startér předpokládám vypínač (dal jsem jenom drát). Jinak je to přesně zapojený podle toho plánku. Ještě možná jestli tam nehraje roli fáze ale o tom nic na plánku nebylo. U tý tlumivky mi v hornbachu tvrdili že by to mělo jít i když má větší watáž. Něco v tom zapojení krátce zaplesklo (nevim co protože jsem na tom měl plastovou krabici kdyby to bouchlo) je možný že se něco odpálilo a popřípadně co? Díky za pomoc.
Poraďte mi prosím kde mám chybu. Už je mi jasný že na 99% jsem si spletl ten strarter ale co ten kondenzátor. V hornbachu mi žádnej nedali tak nevim co s tim. Dík
Ale jo, kondik se tam dava, je to na vykompenzovani jalove slozky proudu, a blablabla, proste s tim kondenzatorem ti to bude min zrat elektriny a dokonce ti to nebude rusit televizi apod, no ale vice by ti urcite poradil napr. VIRIDIS zdravim a kyti zdar
Tlumivka je tezka kovova krabice se dvema vyvody. Starter je maly valecek, plastovy, nebo kovovy se dvema vyvody. Kondenzator byva vetsi kovovy valecek, take dva vyvody. Byva na nem napsana jeho kapacita v nejakych zlomcich Faradu (F), zlomky jsou mikrofarad, nF, pF,atd...
Funguje to i bez toho kondenzatoru, ale je lepsi ho tam mit.
So,
starter zapali vyboj v trubici, kdyby tam nebyla tlumivka, tak se trubka spali. I to uz se mi stalo... zkratoval sem to "omylem" zkouseckou. Osobne mi bezi ve skrini 4 zarivky, kazda s vlastni tlumivkou, pac silnejsi nez 32W nemeli. Bez kondiku... nevim, na co sou, ale jinak by nebyli na schematech na tlumivce. Vypinac nemam... je tam mechanic. casovac.
Zdravim,
potřeboval bych poradit. Vím, že je tu toho už dost ohledně zapojení zářivek, ale potřeboval bych poradit s výběrem součástek.
Kvůli menších rozměrů skříně (40 x 52cm) jsem musel přistoupit ke koupi 6 zářivek(10W,33cm,10Kč) z katalogu GM elektrnik(GME.cz), 1x tlumivka Layrton ARC 65W (85Kč)(Janca.cz),6x starter BRILUX-BS1 4-20W(janca.cz), 2 x fól.kondenzátor CF5 -4NF/3 RM5 250V (2,5Kč)(GME.cz).
Myslíte, že je to OK? Hlavně ten kondík se mi zdá levný. Ty zářivky si pohlídám, aby měly správné spektrum. Poraďte, co by jste vyměnili nebo jaké typy by jste raději použili z obchodu gme.cz a janca.cz.
Tak určitě bych přidal nějaký tlumivky, protože když pojede 6 zářivek najednou a jedna vypne, ostatní pojedou na vyšší výkon, což jim na životnosti nepřidá a pak to pojede jako řetězák
Aspoň 1 tlumivku na dvě zářivky. Jedu to doma už přes rok a je to celkem stabilmní
Piju pivo, pro jeho nazaměnitelnou chuť a taky proto, že je vždycky levnější než džus.
Nemám rád ženy, protože nevědí, co chtějí. A nemám rád politiky, protože velmi dobře vědí, co chtějí.
Potřeboval bych poradit.
Zapojil jsem 4 zářivky 15W do serie. Tlumivka je 65W.
Pro upřesnění: Fázi ze sítě jsem zapojil na tlumivku. Dále pokračuje přes zářivky sériově a konec jde na zem.
Ke každé zářivce mám napojený starter a nechce se to rozsvíti. Čím to může být? Když pootočím starterem, někdy ta jedna zářivka blikne, ale nerozsvítí se.
Wik: Nikdy jsem se nesetkal s možností zapojit 4 zářivky do série na tlumivku. Běžně se vyrábí lineární zářivky ve wattážích 18W (600mm délky) a 36W (1200mm délky) a k nim příslušné tlumivky. Při použití trubice 18W a tlumivky 36W je možné zapojit dvě trubice na tlumivky způsobem, který uvádíš. Nikdy jsem se ale nesetkal se schématem, ani se zmínkou, že by to mohlo jít s více trubicemi nebo při jiné kombinaci wattáží.
Množství do série zapojených zářivek totiž není neomezené, ani při použití patřičně dimenzované tlumivky. V síti je napětí cca 230V, na běžné 36W zářivce je při provozu 100-120V. Další napětí "zůstane" na tlumivce, která musí mít dostatečnou indukčnost pro zapálení výboje. Výkon na žhavících vláknech se při sériovém zapojení také rozdělí.
Můj názor tedy je, že 4 zářivky na jednu tlumivku zapojit nelze.
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
Wik: Ses si jistej tim seriovym zapojenim? Predne kdyz odejde jedna zarivka nebudou svitit vsechny. Bezne se ctvercovy zarivkovy svitidla(4x18W) zapojuji po dvou do jedny 36W tlumivky. Bohuzel si takhle z hlavy nevzpomenu jak bylo to zapojeni.
Původní příspěvek od Mechac Bezne se ctvercovy zarivkovy svitidla(4x18W) zapojuji po dvou do jedny 36W tlumivky. Bohuzel si takhle z hlavy nevzpomenu jak bylo to zapojeni.
A nevíte, jak je to se startéry? Někde jsem totiž četl, že pokud je světlo zapojené takhle, je k tomu zapotřebí speciální startér. Nevím ale, jestli je to pravda.