Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Léčitelství » Marihuana v lékárnách napřesrok?
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Zdraví Marihuana v lékárnách napřesrok? Příspěvek č. 1

Marihuana v lékárnách napřesrok?
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová a Marta Prokešová

Paralen, bromhexin a marihuanu, prosím! Takovou žádost bychom možná už za dva roky mohli slyšet i v našich lékárnách. Po nizozemských průkopnících by se i naši vážně nemocní pacienti mohli dočkat úlevy v podobě léku z konopí. Lékaři většinou nejsou proti.

Konopí léčilo už před šesti tisíci lety v Číně i Indii, pěstoval si ho pro svoji potřebu i americký prezident George Washington, anglická královna Viktorie používala tinkturu z něj při menstruačních potížích a podle nejnovějších hypotéz právě marihuanou zázračně léčil nemocné i Ježíš Kristus. Dnes si rostlinka s pilovitými listy těžce razí cestu zpět k pacientům. Pro marihuanu už se chodí do lékáren v Nizozemsku, v Kanadě je k mání pro omezený počet pacientů a v řadě dalších zemí, včetně té naší, si mnoho lidí léčí nepříjemné důsledky mnoha chorob marihuanou. Ovšem tajně, protože za to hrozí kriminál.
"Mám zkušenost s několika lidmi, o kterých vím, že marihuanu použili na tlumení bolesti. Tato léčba jim pomohla. Byli to onkologičtí pacienti v konečném stadiu a moc jim to zlepšilo kvalitu dožití," řekl Martin Holcát, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Sám by prý marihuanu právě v takových případech neztišitelných bolestí lidí v konečném stadiu života povolil.
Také šéf Centra pro léčbu a výzkum bolestivých stavů FN Motol Jiří Kozák potvrzuje: "Jsem přesvědčen o tom, že marihuana jako lék, za jistých přesných pravidel užívání bude pro léčbu chronických nemocí přínosem."
Kdyby marihuana měla pozitivně zasáhnout a ovlivnit psychiku nemocného, tak by své ano u vybraných indikací připojil i primář kliniky anesteziologie a resuscitace VFN Jan Krištof. "Obecně si myslím, že je na škodu, že se při léčbě bolesti na tuto možnost zapomíná," říká Krištof. "I když se přiznám, že u kardiovaskulárních pacientů nás ještě nenapadlo použít na tlumení bolesti marihuanu." Jak ale dodává, tlumení bolesti po srdečních operacích je dobře řešeno klasickými medikamenty.
"Když to pomůže pacientům, tak jsem určitě pro," potvrzuje i přednosta Neurologické kliniky FN Hradec Králové Gerhard Waberžinek. "Marihuana má výborné účinky na bolest, ale u bolestí hlavy se to zatím neosvědčilo. Někdy se používá u maligních nádorů, ale u nás to zatím není oficiálně povoleno."
Podle lékařů však i naše zdravotnictví vážně uvažuje, že by se marihuana směla používat v případech chronických bolestivých stavů, kde se dnes sahá například po morfiu.
"Hlavní je dostat bolest tlumící látky z marihuany do schůdnější formy, než je kouření," říká Kozák. "Předpokládám, že takový lék bude vázán opiátovým receptem. Bude to velice účinný preparát pro onkologicky nemocné, určité neurologické stavy i chronické bolesti zad. Čeká se od toho menší riziko vedlejších účinků a menší návykovost, než je u opioidů."
Marihuanu zatím nelze oficiálně použít, ale Kozák věří, že do dvou let by věda mohla výzkum zvládnout natolik, že bude oficiálně zařazena mezi léky také u nás.
"Je důležité upřesnit dávkování, upřesnit indikace, povolit a odzkoušet látku Státním ústavem pro kontrolu léčiv, prostě dát tomu oficiální rámec," dodává Kozák. Že se podaří překonat předsudky a dát v určitých případech marihuaně pro léčbu zelenou, doufají i další lékařské kapacity.
"Nechápu, proč se tak tvrdě bojuje proti marihuaně. Vždyť škody, které způsobují alkohol a cigarety jsou daleko větší a výraznější, a přece jde o povolené drogy," soudí přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace VFN Martin Stříteský.

Jak konopí působí

* Nejdůležitější látkou v konopí je THC (delta9-tetrahydrocanabiol), který ovlivňuje komunikaci mezi nervovými vlákny.

* V Americe se z konopí legálně vyrábí lék Marinol, i některé další léky jej obsahují.

* Farmaceuti zatím nedokázali vyvinout takový medikament, který by fungoval úplně stejně jako přírodní konopí - buď tedy v konopí působí kombinace dalších látek s THC, nebo hraje roli i psychika.

Co mluví pro léčbu

* V marihuaně obsažená účinná látka THC vyvolává nejen příjemné pocity uvolnění, euforii a zasněnost, uvolňuje i svalstvo. To pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou či roztroušenou sklerózou, pro které jsou svalové křeče a mimovolné stahy typické.

* Podle jiných studií se THC osvědčuje při léčbě nitroočního tlaku u zeleného zákalu a tlumí také bolesti a nevolnost, jíž trpí například lidé s AIDS či rakovinou, podstupující chemoterapii.

* Nehrozí předávkování - podle pokusů až čtyřicetitisíckát silnější dávka THC, než je obsažena v jedné marihuanové cigaretě, by zabila myš.

* Nižší riziko závislosti než u řady jiných drog včetně alkoholu či nikotinu.

Co mluví proti léčbě

* Marihuana může u lidí majících sklon k schizofrenii chorobu odstartovat. Pokud i nadále užívají konopí, mají více těžších záchvatů.

* Intenzivní pravidelné užívání marihuany může způsobit dočasné poruchy paměti, ztížit komunikaci i učení, dlouholetá konzumace vysokých dávek poškozuje intelekt, způsobuje ztrátu motivaci k čemukoliv včetně sexu.

* Pokud se marihuana kouří, zvyšuje se riziko rakoviny - jedna marihuanová cigareta má čtyřikrát víc dehtu než tabáková.

* Kuřáci marihuany podle posledních studií mají línější spermie.

Konopí může ulevit především vážně nemocným, například při chemoterapii.
Foto archiv a čtk
________________________________________________________________________

Nemocní ji užívají, avšak tajně
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová a Marta Prokešová

Neurologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze před časem udělala průzkum mezi pacienty s Parkinsonovou chorobou. Z 630 nemocných se 85 svěřilo, že užívá konopí. Z nich 53 sdělilo, že díky užívání konopí mají méně potíží spojených s nemocí. Už předtím lékaři této kliniky udělali zkušenost s pacientem, který na jejich žádost konopí vysadil. Jeho pohyblivost se poté zhoršila. Jakmile se však ke konopí vrátil, byl na tom opět lépe. Odborník na Parkinsonovu chorobu docent Evžen Růžička však nechce bez oficiální studie dělat žádné závěry: "Osobně se nicméně domnívám, že je řada důvodů pro solidní hypotézu, že marihuana může těmto lidem pomáhat. Myslím, že jestli si dá člověk příležitostně sklenku alkoholu, jednu cigaretu, nebo marihuanu, je to celkem jedno."
________________________________________________________________________

Po Nizozemsku se chystají další
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová

Jako zatím v první zemi si mohou od září koupit vážně nemocní pacienti v nizozemských lékárnách na předpis alternativní prostředek k potlačení bolesti: lékařskou marihuanu - Cannabis flos. Za pětigramové balení zaplatí 44 eur. Už dříve si podle odhadů asi sedm tisíc lidí chodilo kvůli zdravotním potížím konopí kupovat do cofee shopů, kde je levnější, protože nepochází z kontrolovaných produkcí. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje počet pacientů, kteří nyní mají nárok na marihuanu z lékáren na čtyři až šest tisíc, počítají však že jejich počet by mohl rychle vzrůst až na patnáct tisíc.
Marihuana však léčí i v dalších zemích. Už několik let má šest stovek Kanaďanů povoleno od své vlády, aby si mohli pěstovat pro potřeby léčby tuto drogu, a také ve 14 amerických státech a v Austrálii ji smějí ve zvláštních případech aplikovat lékaři pacientům. Využití při léčbě zvažuje i Británie.

Pětigramové balení se prodává za 44 eur.
________________________________________________________________________

Stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv:
Večerník Praha | 17.10.2003 | rubrika: Téma | strana: 8 | autor: Marta Pawlicová

Pokud by výrobce přípravku s marihuanou nebo její účinnou složkou THC jej chtěl uvést na trh, musí předložit našemu ústavu žádost o registraci.
V rámci registračního řízení pak prověříme přípravek z hlediska kvality, účinnosti a bezpečnosti. Pokud tyto požadavky přípravek splní, je registrován pro používání v ČR. Marihuana je omamnou látkou, na zacházení s tímto lékem by se vztahoval zákon o návykových látkách.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 17-10-2003 v 08:47 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
carlos
at the edge of the future


Registrován: 54278
Příspěvků: 2351 

Team Member: ADMIN

Příspěvek č. 2

Opravdu ulet koukat na datum 17.10.2003 a uvedomit si ze se za tech deset let krome mluveni o tom a byrokratickych nesmyslu, v podstate nic nestalo... LOL.

"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic
Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy

Old Post 30-07-2014 v 18:10 PM
carlos je offline   Profil uživatele carlos   Find more posts by carlos   Foto galerie člena carlos   Click here to Send carlos a Private Message   Add carlos to your buddy list     Navštiv homepage uživatele carlos! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Džejmsn
Stálý Člen

Karma uživatele Džejmsn - 35% PěstitelskáKarma uživatele Džejmsn - 35% Pěstitelská

Registrován: Jul 2014
Příspěvků: 114  

Příspěvek č. 3

Presne,spis me prijde,ze se vsema tema vyhlaskama a omezenima chtej normalniho cloveka ustvat,nebo spis vystvat... takovej trochu "demokomunismus" dokud proste nebudou mit jistotu ze si kazdej poradne nahrabe tak se ty predrazeny mrdky nedockame... Je videt ze ten zakon je vylozene pro lidi.. hnus!

Old Post 31-07-2014 v 09:33 AM
Džejmsn je offline   Profil uživatele Džejmsn   Find more posts by Džejmsn   Foto galerie člena Džejmsn   Click here to Send Džejmsn a Private Message   Add Džejmsn to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 20:59 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.3575940 seconds with 27 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív