Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Elektronika a Technika » Chillery Hailea HC, zkušenost
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
Keen
Stálý Člen

Karma uživatele Keen - 97% PěstitelskáKarma uživatele Keen - 97% PěstitelskáKarma uživatele Keen - 97% PěstitelskáKarma uživatele Keen - 97% Pěstitelská

Registrován: Aug 2013
Příspěvků: 272  

Chillery Hailea HC, zkušenost Příspěvek č. 1

Nikde sem tu neviděl, že by někdo používal a s příchodem veder možná někdo uvažuje o koupi. Napadlo mě se podělit o praktickou zkušenost,která by se někomu mohla hodit při rozhodování nebo zařizování místa pro chiller.

Mam čerstvě HC-100a, pro objem do 100l. Growshopy si za něj řikaj 10+ tisíc, což je uplnej úlet, už jen když si to zadáte do Googlu, tak větší HC-150 seženete za 8 tisíc. Já jsem větší nechtěl kvuli chlazení max cca 60l. Objednával jsem z anglickýho Amazonu z důvodu dostupnosti skladem a všechno proběhlo bez problémů, chillery dorazily cca za tejden - jestli budete objednávat ze zahraničí nezapomeňte na redukci do elektriky, já to řešil až když sem rozbalil krabici ).

K Chilleru je vždycky potřeba koupit čerpadlo co tlačí vodu do chilleru a zase zpátky do nádrže. V balení je pouze náhradní pojistka k chilleru, 4ks plastovejch násad na hadici k In/Out, dvě kovový stahovací spony na hadici a manuál. Hailea samozřejmě má svoje doporučený čerpadlo k chilleru, ale když se koupí se stejnejma parametrama od jinýho výrobce daj se ušetřit i 2-3 stovky.

Chiller jako takovej funguje jak má, včetně termostatu a nastavení teploty. Hystereze je nastavená na jeden stupeň (tzn. mam nastaveno 19 stupňů, dostane se na 19 vypne se chlazení a zase se zapne až dosáhne 20 stupňů).

Prakticky trochu problém nastal, když se začala zvedat teplota v místnosti. Teplota kde je chiller je cca 27 a teplota roztoku se mi i přes nastavení na 19 drží okolo 22 stupňů. V tech. datech přímo od Haileai píšou, že při okolní teplotě 30 stupňů zchladí 100l vody z 28 na 16 stupňů za 20 hodin - přímo můj model HC-100a. Nicméně hned v závěsu pod tabulkou dodávaj, že v případě, že v dané místnosti neni dostatečná výměna vzduchu, respektive když chlazení chilleru zvyšuje teplotu v místnosti, tak se snižuje účinnost chilleru. Bohužel chiller k tomu dost přispívá, když vydechuje vzduch co má 42 stupňů.
Trochu si lámu hlavu, kam a jak ho dát, aby se stíhal chladit, respektive aby sem rozumě zvládal odsávat teplo pryč. Aktuálně se o odvod tepla od chillerů stará Prima Klima 800m3/h a ideální to teda rozhodně neni.

Jestli někdo uvažuje o koupi, tak můžu doporučit, funguje to, ale je potřeba buď ho umístit někam na chladnější/větraný místo (neměl by bejt ani žádnej problém s umístěním např. do jiný místnosti - čerpadlo si tlak v hadicích udrží i na pár metrů nebo se dá vždycky koupit výkonější čerpadlo) a nebo vymyslet dobrej odtah teplýho vzduchu pryč od chilleru.

Naposledy upravil Keen 06-07-2017 v 11:45 AM

Old Post 06-07-2017 v 10:20 AM
Keen je offline   Profil uživatele Keen   Find more posts by Keen   Foto galerie člena Keen   Click here to Send Keen a Private Message   Add Keen to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Keen
Stálý Člen

Karma uživatele Keen - 97% PěstitelskáKarma uživatele Keen - 97% PěstitelskáKarma uživatele Keen - 97% PěstitelskáKarma uživatele Keen - 97% Pěstitelská

Registrován: Aug 2013
Příspěvků: 272  

Příspěvek č. 2

Tak to bohužel vypadá spíš na seriál než zkušenost.

Proběhla asi největší zátěž když byly před pár dnama vedra, to se mi na jednom zasekla hodnota 24,5 což už je moc. Druhej se pořád držel okolo 22 (je to divný, jsou to dva identický setupy ve stejnym prostoru).
Protože sem si řikal, že sem si přece jenom koupil tu nejmenší Haileau, tak sem na pár rad a propočtů došel k závěru, že potřebuju výkonnější.
Doma se mi objevil TECO TK-150 - jak název vypovídá, tak je na 150l, ale co mě překvapilo víc, že má i odběr 150 W (Hailea 100A 37 W). Nicméně sem si řikal, že tohle musí vyřešit problém nedostatečnýho chlazení. Navíc sem místo 600l/h pump dal 1300l/h. TECO sem zapojil místo Hailei co nezvládala, abych porovnal výkon a reálnej rozdíl.

Po 24 hodinách zapnutýho TECO se dostal na minimum 21,5 a držel se (druhej systém, kde je pořád Hailea je na 20,5). Dneska sem TECO odpojil a dal zpátky Haileu, abych viděl jakej je reálnej rozdíl - aktuálně ukazuje 22,1, na kterejch se drží.

Je pro mě nepochopitelný, jak stroj o výkonu 5x tolik dělá rozdíl pouze 0,6 stupně. Za mě se těch 0,6 nevyplatí v porovnání s odběrem. Na to, jak mi byl TECO vychvalovanej do nebes, jak za 22 minut shodí teplotu o 1 stupeň, tak je to velký zklamání. Nicméně díky tomu sem se dostal k tomu, že problém nebude uplně v chillerech.

Výsledek - zbytečná koupě TECO a jako řešení lepšího chlazení a udržení teploty roztoku je izolace nádrží s Amazonama - aktuálně jsou krytý jenom od svícení výbojkou, ale budu je muset kompletně zabalit do termoizolační folie včetně hadic a nádrže. Jestli ani potom to nepošlape, tak už nevim

Ještě sem zapomněl dodat že celou dobu sem jel 18/6, dneska sem přepnul na 12/12 a teploty už sou 21 strop. Dam update asi až zase přijdou větší vedra jestli to funguje i při nich, od tý doby to funguje v pohodě i bez izolace, nicméně jí preventivně udělam.

Naposledy upravil Keen 13-07-2017 v 01:19 AM

Old Post 12-07-2017 v 16:38 PM
Keen je offline   Profil uživatele Keen   Find more posts by Keen   Foto galerie člena Keen   Click here to Send Keen a Private Message   Add Keen to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 07:35 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.3650490 seconds with 26 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív