Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Indoor Pěstování » 1x600W setup po 7letech - poradite?
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
etioph
Nový Člen

Karma uživatele etioph - 9% Pěstitelská

Registrován: Sep 2016
Příspěvků: 9  

1x600W setup po 7letech - poradite? Příspěvek č. 1

Ahoj, dávám si dohromady box a to setup na 1x600W, rád bych se s vámi podělil o průběh/výsledek mých úvah, případně znal váš názor na věc. Nutno podotknout, že nemám stále ujasněnou jakou technikou pěstování se vydám (respektive se stále rozhoduji nad jednotlivými adepty systémů co nyní trh nabízí). Nicméně mám vzato, že základní komponenty s kterými pracuji v této úvaze a co mám vybrané si myslím toto nějak výrazně neovlivňuje. V něčem nemám stále jasno a rozhoduji se. S mým rozhodnutím nikam nespěchám.

Prostor: činžovní dům, velké město, s klasickými indoor podmínkami a teplotami. Tzn. nejedná se o vlhký studený sklep či suchý teplý panelákový byt orientovaný na jih.

Skříň: Homebox Evolution Q 120x120x200cm (cena cca 5500Kč) - vybrán především na základě pěstební plochy a dále uživatelských recenzí porovnávající zkušenosti s jinými pěstebními stany jako je např. kvalitní provedení, dobré vlastnosti odrazu PAR+ bílá, životnost, poměr cena/výkon. Zde k tomu za mně je škoda, že je nedělají v ORCA provedení to by bylo TOP. Prve jsem se rozhodoval si namísto stanu pěstební prostor postavit DIY a mít tam hlavně ORCA folii kvůli nejlepší odrazivosti na trhu, z to jsem nakonec ucukl s ohledem na lepši mobilnost celé věci (jsem v pronájmu) a dejme tomu zaběhlých klimatických a hygienických podmínek co stan prý udrží lépe, které by mi asi samodómo vestavba neposkytla.

Předřadník: Elektronický předřadník Lumatek 600W, 230V se čtyřpolohovou regulací (cena cca 4200Kč) - rychlejší start lamp, větší bezpečnost, delší záruka, málo topí, možnost regulace výkonu. Praktické se mi jeví ke konci květu tam poslat SL mód do šišek a při růstu tam naopak mít 600W stáhnutou jako úsporu el.energie na 400W i přestože se hodně tímto používáním degraduje životnost a svítivost lampy. Zde mi zůstává otázkou, zda-li si pořídit na růst MH výbojku 600W (ničí se mnohem rychleji než HPS obzvlášť budu-li ji regulovat) a nebo HPS výbojku s podílem růstového spektra a nebo jestli mi bude stačit na růst i ta co mám vybranou na květ?? Někde jsem zaregistroval, že je trendem MH neřešit... Lampy hodlám použít vždy max. 3kola kvůli degradaci svítícího výkonu. Kde se sice degradace potom stabilizuje většinou na -15% stávajících hodnot a nejde už tak razantně dolů, ale ve výnosu by se to mělo v podstatě vrátit co kolo.

Lampa: květ - 600W GIB Lighting Pure Bloom Spectre HPS XTreme (cena cca 1100Kč) - tento typ vybrán na základě referencí mého kamaráda, co jsem koukal tak spektrum je u HPS na růst +- stejné a navíc např. tato lampa má v technické specifikaci 92000lm oproti ostatním co mají 90000lm. Popravdě řečeno to jsou jediné důvody co mě k tomu vedou a neprošel jsem všechny možnosti a výrobce u HPS, wattáž mám jasno 600W. Pokud máte nějaký zajímavý tip či odkaz na grafy/měření atd. sem s tím..

Lampa: růst - nemám vybráno, nevím zda-li bude stačit ta co jsem si vybral na květ, HPS hybrid asi nechci, to raději další MH. Poraďte, názor?

Stínidlo: Stínidlo Adjust-A-Wing Defender Medium (cena cca 1600Kč) - vybráno na základě testu měření odrazivosti, kde měl výborné výsledky v porovnání s konkurencí, velikost medium by měla stačit na pokrytí plochy 120x120cm. Zde mi zůstává otázkou koupit s rozptylkou dražší a nebo bez rozptylky? Uživím jí? Vím, jedno a to že shield bere lumeny lampě a že je optimální držet lampu 40-50cm od vršků, takže ten shield bych z těchto důvodů nemusel potřebovat, ale otázkou mi zůstává jestli on tam vlastně není jen kvůli snížení teploty o -1 až 2st.Celsia, ale jestli tam taky není z důvodu lepších vlastností odrazivosti - jakože vrací na stínítko a to lépe potom rozvádí světlo zase dolů třeba v krajích?? Poraďte, názor?

Ventilace: TD Silent 500/150-160 (cena cca 5400Kč) - vybrán na základě parametrů, kde mi šlo především o odpovídající nadimenzovaný odtah m3/h, abych neměl v průběhu deficit a z toho plynoucí problémy a hlavně o hlučnost dB. Zde se nabízí dvě rychlosti odtahu a to 430 nebo 570m3/h. Ještě jsem ho neslyšel v akci a nevím zda-li udávaných 17/22dB je pravdivých (někde se to měří u toho, jinde 5metrů od toho atd) a jak to teda s tou tichostí ve skutečnosti vlastně je...? a např. jsem uvažoval o ještě tomto typu ventilátoru RUCK ISO-MAX 200, 900m3/h který má 3 rychlosti 300/600/900 a dB má také na velmi přijatelné úrovni. Navíc má větší průměr a tím se snižuje hlučnost celé ventilace. Tak nevím, ale zatím vyhrává papírově TD silent 500/150 - zde jen poznámka dělají se i z doběhem verze T a ta je o +1000Kč dražší. Zde se sluší podotknout, také parametr jako je spotřeba větráku a jeho příkon jsou modely které vám žerou 150W a jiné 60W o spotřebě elektrické energie se v tomto případě vyplatí přemýšlet, pokud budete foukat nonstop společně se světlem.

Pachový filtr: Prima-Klima filtr Economy 1150 800m3/h 160mm (cena cca 2500Kč) - tady asi nemělo cenu nic moc vymýšlet, přeci jenom se jedná o uhlí v plechovce, hlavním kritériem pro mně bylo nadimenzovat více pacháč než ventilátor, aby se z ventilátorem netrápili mezi sebou a aby měl stejný průměr proti vent. Pacháč budu dávat jen na květ, zde jen vypíchnu nekupujte ty kokosový prý stojí za starou belu a kdyř ho nebudu používat tak ho hezky pěkně uklidím do fólie aby se mi nezanesl/nezaprášil a nedegradoval jsem tak jeho životnost a funkci.

Měřáky: PH metr Essential + EC metr Essential (cena kus cca 1400Kč) - prej je s nimi málo práce a poměr cena/výkon je taky fajn. Na druhou stranu koukal jsem, že mají životnost (maj asi všechny PH typuji..). Pokud má někdo chytřejší názor, Sem s ním.

Vlhkost+teplota: koukal jsem, že se prodávají digitální měřáky 2v1, cena cca 400Kč tady bych rád podotknul, že některé typy měří dost nepřesně vlhkost někdy i o +-10%, teploty v pohodě +-0.1st.Celsia. Zde jsem se tedy po tomto zjištění zaměřil na výběr digitálního měřáku, který bude mít větší přesnost, bude umět max. a min., a zároveň bude umět sbírat průběžné měření, které se mi do budoucna budou hodit ke sběru dat a následně jejich analýzu a implementaci do praxe. Např. tento se mi jeví pro moje potřeby analýz v pořádku, parametry měření vlhkosti v normě, snad jen ten PC výstup chybí, zde jsem schopný vidět kvalitní průběžné údaje i s časem http://www.conrad.cz/digitalni-tepl...gg-base.k672444 (cena cca 1200Kč)

Zvlhčovačka: rozhodně pořídím membránovou, na trhu stojí 10dolarů a mají výkon cca 400ml/h, otázkou zda-li kupovat 3membránovou za cenu 40dolarů a výkonem cca 1500ml/h a nebo 2ks či v případě potřeby 3ks jedno membránových. Zde kouknu na výslednou spotřebu těchto možností a dle toho zvolím, ale raději 2ks pro každou část boxu než jeden potentní co nedomlhuje na druhý konec boxu kvůli ventilaci..

Systém: mám stále v řešení, buďto hydro a nebo aero zakoupím již hotovou věc/stavebnici nemám čas se s tím bastlit i přes znatelnou úsporu financí, adepty nějaké mám už jen se rozhodnout kytek pojedu max. 16 a rád bych postupem času snižoval počet kytek v boxu ku prospěchu celkové kvality výsledku.

Hnojiva: nemám jasno až dle systému jak se rozhodnu, cena není rozhodující, spíše bio faktor

Tak budu rád, když na to z vás někdo koukne a napíše mi postřehy či názor na věci co nemám ujasněné. Děkuji za spolupráci a pěstu zdar

Old Post 09-09-2016 v 13:14 PM
etioph je offline   Profil uživatele etioph   Find more posts by etioph   Foto galerie člena etioph   Click here to Send etioph a Private Message   Add etioph to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
pankytka
Stálý Člen

Karma uživatele pankytka - 80% Pěstitelská

Registrován: Aug 2015
Příspěvků: 164 

Příspěvek č. 2

Ahoj,

koukam, ze jsi slusnej spisovatel Ja ted uz nemam moc casu, tak odpovim to, co si myslim v kratkosti. Tvuj set up zatim vypada moc dobre, je videt ze to chces mit slusne poreseny a nestydis se pustit chlup. Stan - neporadim, nepouzival jsem nikdy. Predradnik Lumatek, tady neni co resit, jasne ANO. Na rustu muzes dat minimum, na kvet to napalis na maximum. Co se tyce lamp - taky neporadim s typem, ja max 250W Co se tyce MH vs HPS. POuzival jsem obe, ale zjistil jsem ze neni az tak velkej problem, kdyz pojedes jen HPS... Pokud chces menit lampy co 3 kola, tak nema smysl resit, ze je budes odirat tim, ze jim budes stahovat vykon na predradniku, tam neni problem. Naddimenzovana ventilace - super, vzdy se hodi! Silenty jsem nikdy nemel, ale rad bych ))) Ja mam klasiku TT a zaboxoval jsem to. Meraky jsem mel uz ruzny..bud ty levny zlutaky z cinskejch prodejnich serveru, nebo jiny cinsky srace z jinych serveru..ted mam naky rucni, mozna taky essential nevim (vzal jsem to i s jinym pouzitym zbozim), ale momentalne nepouzivam. Kdybych sel zpatky do hydra, tak bych si urcite poridil uz neco lepsiho...se sondou pro neustale mereni hodnot PH a EC v roztoku. Vlhkost+teplota - klasickej domaci teplomer s externi sondou + odvlhcovacka a ofuk a nikdy problem s plisni. Jestli to meri blbe - mozna, ale pro me neni az tak dulezity, jestli tam je vlhkost 40 nebo 50, funguje mi to, nemam problem. A taky tam mam MAX a MIN, takze kdyz na to kouknu po tydnu, tak vim jestli jsem uletel nebo ne a podle toho upravim nastavení odvlhcovacky. U toho hydra - zalezi jake (ja u NFT hrozny problemy s teplotou roztoku, neresitelny a nasiraci problem), bublak v pohode... Aero - cetl jsem, ze s tim maji lidi taky dost problemy, prave kvuli teplotam. Tam opravdu rozhoduje to, kde to mas udelany. Omlouvam se, ze jsem moc neporadil! Kazdopadne vrele doporucuji clanek od mistniho clena KVAKOS, ktery sestavil opravdu brilantni, expy podlozenej thread - jak na poradny indoor

Old Post 09-09-2016 v 15:45 PM
pankytka je offline   Profil uživatele pankytka   Find more posts by pankytka   Foto galerie člena pankytka   Click here to Send pankytka a Private Message   Add pankytka to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
murmur
Stálý Člen

Karma uživatele murmur - 58% PěstitelskáKarma uživatele murmur - 58% PěstitelskáKarma uživatele murmur - 58% PěstitelskáKarma uživatele murmur - 58% PěstitelskáKarma uživatele murmur - 58% Pěstitelská

Registrován: Nov 2015
Příspěvků: 392  

Příspěvek č. 3

Čau, pokud chceš na růst nižší výkon, tak Lumatek 600W zvládá i výbojky 250 a 400W, a to HPS i MH, více tady:
http://www.lumatek.co.uk/products/e...sts/6-600w-240v
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=76543
A co se týká hlučnosti ventilátoru, já používám TT 125 a větší hluk než ventilátor dělá proud vzduchu, takže pro využití toho Silent je třeba mít odhlučněný celý rozvod vzduchu a na konci nejlépe tlumič.
Ať se daří!

Old Post 09-09-2016 v 16:20 PM
murmur je offline   Profil uživatele murmur   Find more posts by murmur   Foto galerie člena murmur   Click here to Send murmur a Private Message   Add murmur to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
etioph
Nový Člen

Karma uživatele etioph - 9% Pěstitelská

Registrován: Sep 2016
Příspěvků: 9  

Příspěvek č. 4

citace:
Původní příspěvek od pankytka
Co se tyce MH vs HPS. POuzival jsem obe, ale zjistil jsem ze neni az tak velkej problem, kdyz pojedes jen HPS...


no a bude teda stačit ta GIB HPS co mám vybranou na květ i na potřeby růstu? Za předpokladu, že pojedu hydro/aero z řezů a růstovou fázi nebudu protahovat. Nebo by jste mi to nedoporučili?

citace:
Původní příspěvek od pankytka
Ja mam klasiku TT a zaboxoval jsem to [B]


uvažoval jsem také o DIY odhlučněném boxu s levnější variantou ventilátoru, kde neplatíš za tichost. Ve výsledku se za tu odhlučněnost u TD dost připlatí. Šel bych do toho jen pod podmínkou, že by celá věc byla méně hlučná než TD a to bohužel netuším, protože jak TD tak zaboxovaný odtah. set jsem neviděl v akci, abych porovnal skutečný rámus co z toho leze.. tohle ještě budu muset pořešit co bude pro mě lepší s ohledem na vydávané dB, jestli koupit TD a nebo levnější ventilátor a odhlučnit si ho..

citace:
Původní příspěvek od pankytka
[B] Kdybych sel zpatky do hydra, tak bych si urcite poridil uz neco lepsiho...se sondou pro neustale mereni hodnot PH a EC v roztoku [B]


tohle si tedy taky ještě nechám otevřený a pořídím až dle systému co nakonec vyberu, pokud by byl blbej přístup k roztoku tak je fakt, že externí sonda na drátě by mohla řešit spoustu zbytečných starostí. Zase, ale ta cena roste.. :/ K tomu mě napadá, že by nemusel být až tak velký problém si případně přidělat k systémku někam k nádržce nějakou revizní průtokovou zónu z které by se snadněji a pohodlněji odměřili hodnoty EC/PH za předpokladu, že bude zachována celková cirkulace média.

citace:
Původní příspěvek od pankytka
[B] U toho hydra - zalezi jake (ja u NFT hrozny problemy s teplotou roztoku, neresitelny a nasiraci problem), bublak v pohode... Aero - cetl jsem, ze s tim maji lidi taky dost problemy, prave kvuli teplotam. Tam opravdu rozhoduje to, kde to mas udelany. Omlouvam se, ze jsem moc neporadil! Kazdopadne vrele doporucuji clanek od mistniho clena KVAKOS, ktery sestavil opravdu brilantni, expy podlozenej thread - jak na poradny indoor [B]


to je pravda, většina systémů má nádrž umístěnou pod pěstební plochou přímo ve stanu pod lampou a je jasné, že roztok v nádrži bude kumulovat teplotu svého okolí. Pak udržet teplotu roztoku nejlépe přesně na 21-22st.C asi nebude sranda, v noci pohoda topítko, ale přes den akvaristický předražený chladič vody cca 7500Kč co umí srazit o -4 až 5st.C a je to dalších 100W do odběru..no nevim nevim... u NTF to přehřívání jak píšeš bude asi nejvíc markantní s ohledem na to, že ti roztok neustále protéká v celé pěstební ploše v tenké vrstvičce a rychleji se takto cirkulací ohřeje na okolní teplotu.
KVAKOSuv návod znám a opravdu to od něho je pěkná práce pro zdejší komunitu. Až se tady trochu více rozkoukám, tak jemu a podobným uživatelům rozdám nějaké ty karmy za jejich vynaložené úsilí. Jinak samozřejmě se nemáš za co omlouvat, ba naopak, tvé podměty jsou pro mě přínosem

citace:
Původní příspěvek od murmur
[B] Lumatek 600W zvládá i výbojky 250 a 400W, a to HPS i MH, více tady:
http://www.lumatek.co.uk/products/e...sts/6-600w-240v
http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=76543
A co se týká hlučnosti ventilátoru, já používám TT 125 a větší hluk než ventilátor dělá proud vzduchu, takže pro využití toho Silent je třeba mít odhlučněný celý rozvod vzduchu a na konci nejlépe tlumič.


No hele koukám na ten odkaz od lumatek co jsi poslal a pozor na to kombinování předřadníků s jinou wattáží lamp, za mě rozhodně tohle nedělat !! Mám elektrotechnické vzdělání a v ele. oboru podnikám.
Se to tady už řešilo v threadu o předřadnících. Někomu to takto funguje, ale já bych to nedělal. Osobně bych do 600W předřadníku dával 600W lampu a tu reguloval. Jde o to, že když koupíš předřadník 600w tak ten má možnosti regulace 400/400SL/600/600SL a na krabici sice máš napsáno "a to né zcela jasně" že by mohla jít použít lampa menší wattáže, ale pokud se zamyslíš nad elektrotechnickými normami a zároveň se potom na předřadník jako takovej podíváš tak i na něm na štítku je jasně napsáno jakou lampu můžeš použít např. 600W HPS + MH.. vem si, jak by měli zabezpečený to, že tam někdo dá 400W a nechtěně jí přepne na 600SL je asi jasný, že na to ta 400W lampa není dimenzovaná a jde se proti bezpečnosti provozu.. i když ten odkaz co jsi poslal s tou druhou fotkou tak koukám to bude asi nějaký jiný typ lumateku, poněvadž má regulaci 250/400/600/SL což by pak mohlo podporovat tvojí myšlenku o použitý různých wattáží lamp?? těžko říct, osobně bych nekombinoval a dělat nebudu.

na konec sono si udělat tlumič to prověřím, díky moc za podmět

Old Post 10-09-2016 v 10:32 AM
etioph je offline   Profil uživatele etioph   Find more posts by etioph   Foto galerie člena etioph   Click here to Send etioph a Private Message   Add etioph to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
murmur
Stálý Člen

Karma uživatele murmur - 58% PěstitelskáKarma uživatele murmur - 58% PěstitelskáKarma uživatele murmur - 58% PěstitelskáKarma uživatele murmur - 58% PěstitelskáKarma uživatele murmur - 58% Pěstitelská

Registrován: Nov 2015
Příspěvků: 392  

Příspěvek č. 5

citace:
Původní příspěvek od etioph


No hele koukám na ten odkaz od lumatek co jsi poslal a pozor na to kombinování předřadníků s jinou wattáží lamp, za mě rozhodně tohle nedělat !! Mám elektrotechnické vzdělání a v ele. oboru podnikám.
Se to tady už řešilo v threadu o předřadnících. Někomu to takto funguje, ale já bych to nedělal. Osobně bych do 600W předřadníku dával 600W lampu a tu reguloval. Jde o to, že když koupíš předřadník 600w tak ten má možnosti regulace 400/400SL/600/600SL a na krabici sice máš napsáno "a to né zcela jasně" že by mohla jít použít lampa menší wattáže, ale pokud se zamyslíš nad elektrotechnickými normami a zároveň se potom na předřadník jako takovej podíváš tak i na něm na štítku je jasně napsáno jakou lampu můžeš použít např. 600W HPS + MH.. vem si, jak by měli zabezpečený to, že tam někdo dá 400W a nechtěně jí přepne na 600SL je asi jasný, že na to ta 400W lampa není dimenzovaná a jde se proti bezpečnosti provozu.. i když ten odkaz co jsi poslal s tou druhou fotkou tak koukám to bude asi nějaký jiný typ lumateku, poněvadž má regulaci 250/400/600/SL což by pak mohlo podporovat tvojí myšlenku o použitý různých wattáží lamp?? těžko říct, osobně bych nekombinoval a dělat nebudu.

Elektr(on)ice moc nerozumím a info mám většinou od výrobce, ale je fakt, že Lumatek to má jen na netu, ale třeba Gavita to má na krabici zcela jasně a srozumitelně, viz odkaz. Mám ji odzkoušenou s lampou HPS 400 i 600W a no problemo, jen MH 400W startovala až 10minut. Taky mám Lumatek 250, na růst jsem měl MH 150W a taky dobrý. A pokud má někdo strach z nechtěného přepnutí, tak ten knoflík je tam jen nasunutej, stačí ho prostě sundat
http://grower.cz/forum/showthread....915#post1158915

Old Post 10-09-2016 v 15:59 PM
murmur je offline   Profil uživatele murmur   Find more posts by murmur   Foto galerie člena murmur   Click here to Send murmur a Private Message   Add murmur to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
etioph
Nový Člen

Karma uživatele etioph - 9% Pěstitelská

Registrován: Sep 2016
Příspěvků: 9  

Příspěvek č. 6

citace:
Původní příspěvek od murmur

...Lumatek to má jen na netu, ale třeba Gavita to má na krabici zcela jasně a srozumitelně, viz odkaz. Mám ji odzkoušenou s lampou HPS 400 i 600W a no problemo, jen MH 400W startovala až 10minut. Taky mám Lumatek 250, na růst jsem měl MH 150W a taky dobrý..
http://grower.cz/forum/showthread.p...915#post1158915


U té Gavity to mají celkem jasné z popisu na krabici. Zajímavé že nechtějí regulovat MH výbojky a je to jen v režimu jakou má wattáž takovou jim tam pošleš - nic víc, nic míň. To mi logicky podtrhuje, že MH jsou více citlivé nejenom na regulaci a rychleji se "vysvítí" oproti HPS, což podtrhují i grafy upadající svítivosti oproti době používání..

Koukal jsem na ten lumatek a na jejich stránkách v general information jsem našel tohle: The Super Lumen range of E-Ballasts are specific to one particular wattage i.e. only a 400W lamp should be used in a 400W ballast. However, the Dimmable Multi-Watt range of Lumatek E-Ballasts can drive lamps corresponding to the particular E-Ballast output settings i.e. the 400W Dimmable E-Ballast will drive both 400W and 250W lamps.. Lumatek recommends lamp replacement every 6-12 months. - v překladu to znamená, že funkci SL můžeš použít jen na konkrétní wattáž tj. 400SL=400W lampa, 600SL=600W lampa, nicméně pokud na předřadník napojíš lampu nižší wattáže, která odpovídá konkrétnímu nastavení výstupu tak by to mělo fungovat, navíc doporučují lampy měnit pokud je reguluješ co 6-12 měsíců.

No a pak jim nakouknu sem http://www.lumatek.co.uk/products/electronic-ballasts a u toho typu co mám vybráno (úplně dole - 600W/240V) je psáno: Electronic ballast for 600W HPS or MH lamp.. nic víc, nic míň.. kde oproti ostatním mají např. ten TWIN hned nahoře: Lumatek Twin 600W 240V Dimmable Electronic Ballast for use with one or two 600W and/or 400W 240V HPS & MH Horticultural Grow Lamps.. a u všech ostatních píší, že jde použít nižší lampa.. no a aby toho zmatku nebylo málo tak je tam u 600W/240V předřadníku navíc dole zmatečný doplňující obrázek kde je vidět regulace 250/400/600/SL + zmatečný doplňující text o používání dalších lamp a přitom se u tohohle konkrétního typu vyrábí regulace 400/400SL/600/600SL Navíc na štítku přímo na předřadníku je pouze lamp: 600W HPS a HM..

Osobně si z toho všeho dělám prozatím závěr takový, že použiji v předřadníku lumatek 600/240V na květ lampu 600W HPS a na závěr přepnu na 600SL, na růst použiji 600W MH, ztlumenou na 400. Lampy budu točit co 3kola.

Old Post 11-09-2016 v 09:28 AM
etioph je offline   Profil uživatele etioph   Find more posts by etioph   Foto galerie člena etioph   Click here to Send etioph a Private Message   Add etioph to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kcb
Stálý Člen

Karma uživatele kcb - 95% Pěstitelská

Registrován: Apr 2001
Příspěvků: 531 

Příspěvek č. 7

Muj zaver by byl takovy ze bych jel v kvetu od zacatku maximum SL 660W a na poslednich 10-14 dnu bych to snizil na 600W. Pokud uz tedy chces neco regulovat )

Old Post 11-09-2016 v 09:52 AM
kcb je offline   Profil uživatele kcb   Find more posts by kcb   Foto galerie člena kcb   Click here to Send kcb a Private Message   Add kcb to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
pankytka
Stálý Člen

Karma uživatele pankytka - 80% Pěstitelská

Registrován: Aug 2015
Příspěvků: 164 

Příspěvek č. 8

Co se tyce ty lampy - 600W GIB Lighting Pure Bloom Spectre HPS XTreme - neznam, takze nemuzu rict A ani B. Kazdopadne o ni pisi, ze ma zvyseny cerveny a snizeny modry spektrum. Dokud nevyzkousis, nevis...mozna to tady nekdo uz vyzkousel, ten by vedel

Zaboxovani vs silent: opet individualni zalezitost. Zaboxovani ma uz jen tu nevyhodu, ze kdyz to zaboxujes, tak si to vezme celkem hodne mista. Pak je dobry to zaboxovat dobre, tj. neni box jako box. O silentu nevim nic, nemel jsem nikdy, ale podle me to je lepsi volba. Tlumic je urcite taky dobra vec, ale zase...bere celkem dost mista/neohnes ho, zalezi jak si to vychytas s mistem. Na svou delku tlumi velice slusne, na druhou stranu oproti sono bych rek, ze tam je nepomer v cene.

Co se tyce PH a EC s externi sondou, existuji napr. tyto:

http://aukro.cz/show_item.php?item=...e%20Shopping%20|%20GMC

Tato cena je premrstena, davam jen pro predstavu. Z CR se myslim da koupit o litr levneji a z cinskejch serveru asi jeste levneji. Myslim ze existuje combo ec+ph. Je to levna varianta, ale china. Proto to mozna lepsi koupit tady a se zarukou. Strasne to urychli kontrolu roztoku...

Teplota roztoku - mel by sis to zkusit. Jestli zkratka nevis, nikdo ti asi presne nemuze poradit. Kdyz neznas rozmery, jak to tam je s cirkulaci vzduchu a dalsi veci, tak to podle me nejde zkratka ani odhadnout Ale nejak se mi nezda, ze bys musel topit a pak zase chladit? Spis by mel byt problem jen na jedny strane? Muzes to tam zkusit zapnout na dva dny bez kytek, hod si tam teplomer (in and out) a od toho OUT vyhod externi sondu do nadrze. Kdybys michal, vzduchoval...zase vsechno pust, cerpadla tam taky trosku tepla nechaj. No a muzes chodit sledovat MIN a MAX, vcetne vlhkosti..po kazdy navsteve muzes zresetovat, radeji si to nekam zapsat..a za ty dva dny bys mel mit jakouz takouz predstavu v jakych hodnotach se budes pohybovat a co mas popripade zmenit. Je to lepsi delat ted, nez tam pak saskovat i s kytkama. No a taky zalezi na velikosti nadrze. Kdyz bude nadrz cerna, tak ji prelep necim bilym... Nejlevnejsi chlazeni jsou zmrzly flasky s vodou.

Old Post 11-09-2016 v 17:07 PM
pankytka je offline   Profil uživatele pankytka   Find more posts by pankytka   Foto galerie člena pankytka   Click here to Send pankytka a Private Message   Add pankytka to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
etioph
Nový Člen

Karma uživatele etioph - 9% Pěstitelská

Registrován: Sep 2016
Příspěvků: 9  

Příspěvek č. 9

citace:
Původní příspěvek od kcb
...bych jel v kvetu od zacatku maximum SL 660W a na poslednich 10-14 dnu bych to snizil na 600W...

Ahoj, děkuji ti za podmět. Laicky jsem měl prve vzato, že ke konci čím víc ohulim watty tím ve výsledku lépe.. Na to konto jsem trochu pohledal a koukám, že lidi regulují wattáž lamp po dobu růstu a květu různými metodami a můj úsudek nebyl úplný a budu si tohle muset ještě ujasnit.

Z jakého důvodu doporučuješ na konci květu snížení wattáže? Jde tady o stresování, změnu spektra či jaký pro to vidíš důvod?? Máš prosím k tomu nějaké reference/odkaz rád bych si to prošel.. nic jsem k tomu pořádně nedohledal..

např. koukal jsem a dost lidí nechává MH (týden,dva) ještě po přepnutí na květ což mi smysl dává, stejně jako s přechodem hnojek růst/květ, potom klasicky většina zvýší na období květu wattáž, někdo to tam narve hned a druhý plynule postupně přechází na 600SL mód a někteří dokonce ke konci mění za jiný typ HPS s jinými kelviny, další přidávají UVA,UVB zářivky.. samozřejmě jsou i tací co to neřeší, ale to není můj případ Usuzuji dle toho co jsem k tomu "ne-našel", že to bude asi obdobné téma jako se zastříháváním listů (názorové tábory) rozhodně uvítám jakékoliv informační nasměrování v této věci

citace:
Původní příspěvek od pankytka
..Zaboxovani vs silent..

taky se mi jeví nejsnazší řešení si nahoře v boxu pověsit TD Silent 500/150 (délka 485mm) + hned za ním mít místo na pacháč (délka 650mm) který tam teda v květu bude muset být napříč, aby se to celé do stanu vešlo, no a stropem klasika pryč ven sonoflexou, zatáčky přes plastový kolena (hluk) a na konci na výdechu případně tlumič hluku kdyby tomu bylo málo.. akorát 5200vent+1000sono+1500tlumič+kolena=8000Kč.. no peněz je to dost, abych potom zjistil, že to stejně dělá rámus ..tohle si nechám ještě otevřený a budu si to muset ujasnit, zde je prostor kde bych mohl pravděpodobně ušetřit a být na tom ve výsledku s hlukem podobně neřknu-li lépe

citace:
Původní příspěvek od pankytka
..se mi nezda, ze bys musel topit a pak zase chladit? Spis by mel byt problem jen na jedny strane? Muzes to tam zkusit zapnout na dva dny bez kytek..

S tím ohříváním roztoku to bylo myšleno tak, abych si ho udržel stabilně třeba na 21st.C. tzn. v zimě přihřát, v horku zchladit - přesná regulace. Rád bych se všeobecně vyvaroval jakýchkoliv zbytečných výkyvů teplot, vlhkostí, ph, ec atd.
Testovací zapnutí na odpozorování základních hodnot ještě než to osadím mám rozhodně v plánu, udělám ho společně s oběhem primární desinfekce a až bude vše potřebné nakoupeno. Mám čas. Nerad bych základní setup pak řešil za pochodu, což je mi jasný, že stejně budu , ale díky tomuhle si aspoň můžu jakš takš nastavit ventilaci, vlhkost na základ a nebudu zbytečně trápit sebe potažmo mláďata, tohle je mi jasný

Old Post 13-09-2016 v 10:56 AM
etioph je offline   Profil uživatele etioph   Find more posts by etioph   Foto galerie člena etioph   Click here to Send etioph a Private Message   Add etioph to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
pankytka
Stálý Člen

Karma uživatele pankytka - 80% Pěstitelská

Registrován: Aug 2015
Příspěvků: 164 

Příspěvek č. 10

citace:
Původní příspěvek od etioph

S tím ohříváním roztoku to bylo myšleno tak, abych si ho udržel stabilně třeba na 21st.C. tzn. v zimě přihřát, v horku zchladit - přesná regulace. Rád bych se všeobecně vyvaroval jakýchkoliv zbytečných výkyvů teplot, vlhkostí, ph, ec atd.
Testovací zapnutí na odpozorování základních hodnot ještě než to osadím mám rozhodně v plánu, udělám ho společně s oběhem primární desinfekce a až bude vše potřebné nakoupeno. Mám čas. Nerad bych základní setup pak řešil za pochodu, což je mi jasný, že stejně budu , ale díky tomuhle si aspoň můžu jakš takš nastavit ventilaci, vlhkost na základ a nebudu zbytečně trápit sebe potažmo mláďata, tohle je mi jasný


jj, to je dobrej napad, to delat pri desinfekci systemu. Jinak jses na sebe celkem prisnej...drzet stabilne 21 stupnu - nemyslim si, ze by tady byl takovej druhej na Groweru Ja to proste chtel drzet do 23 stupnu, coz se mi ne vzdy podarilo a taky to tak dopadlo. Jinak treba tu vlhkost jo, to nepostelujes. To muzes zkusit "naprazdno" a bude to zhruba stejny jako kdyz tam bues mit maly kytky. Ale kdyz uz tam bue jungle, tak se to klima proste zmeni, zejmena vlhkost. Tam zalezi na tom, jak budes mit poresenou cirkulaci vzduchu, jak casto se ti bude menit vzduch ve skrini, jestli budes pouzivat zvlhcovacku (ta sama o sobe, dokazet srazit nejakej stupinek teploty dolu) a cely to vychytat pro NOC/DEN. No uvidis...stejne Ti nezbyde nic jinyho, nez tam dat podle sebe to nejlepsi a pak budes holt resit naky ulety za chodu.

citace:
Původní příspěvek od etioph

taky se mi jeví nejsnazší řešení si nahoře v boxu pověsit TD Silent 500/150 (délka 485mm) + hned za ním mít místo na pacháč (délka 650mm) který tam teda v květu bude muset být napříč, aby se to celé do stanu vešlo, no a stropem klasika pryč ven sonoflexou, zatáčky přes plastový kolena (hluk) a na konci na výdechu případně tlumič hluku kdyby tomu bylo málo.. akorát 5200vent+1000sono+1500tlumič+kolena=8000Kč.. no peněz je to dost, abych potom zjistil, že to stejně dělá rámus ..tohle si nechám ještě otevřený a budu si to muset ujasnit, zde je prostor kde bych mohl pravděpodobně ušetřit a být na tom ve výsledku s hlukem podobně neřknu-li lépe


Myslim, ze bude lepsi, kdyz das pachac jako koncovej, pak sonoflex napojenej na vetrak a pak zase sonoflexem to vytahnout ven. Proc kolena, vzdyt sonoflex normalne ohnes...? Tlumic bych zatim asi nekupoval (dokud bych nesestavil vyse zminene - treba to bude stacit). A kdyby jo, tak jeden bych mozna i mel - jako novej, za litr a uz mas 500 doma Pokud by to slo teda osobne predat, samozrejme. Ta castka 8000 vypada brutalne, na druhou stranu drtiva "vaha ceny" jde za Silentem...

No a kdy to zacnes stavet? Pak to bue urco zajimavejsi )) Muzes pak zjistit, ze nektery veci se ti tam ne zrovna vlezou tak, jak sis myslel, ze se vlezou

Old Post 13-09-2016 v 13:01 PM
pankytka je offline   Profil uživatele pankytka   Find more posts by pankytka   Foto galerie člena pankytka   Click here to Send pankytka a Private Message   Add pankytka to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kcb
Stálý Člen

Karma uživatele kcb - 95% Pěstitelská

Registrován: Apr 2001
Příspěvků: 531 

Příspěvek č. 11

Pri konecnem zrani, myslim 10-14 dnu uz kytka nepotrebuje tolik svetla. Nebo jak si mam vysvetlit ze kytky dal od svetla jsou vzdy vice osypane,nez primo pod svetlem?

Old Post 13-09-2016 v 15:30 PM
kcb je offline   Profil uživatele kcb   Find more posts by kcb   Foto galerie člena kcb   Click here to Send kcb a Private Message   Add kcb to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
etioph
Nový Člen

Karma uživatele etioph - 9% Pěstitelská

Registrován: Sep 2016
Příspěvků: 9  

Příspěvek č. 12

citace:
Původní příspěvek od pankytka
Myslim, ze bude lepsi, kdyz das pachac jako koncovej, pak sonoflex napojenej na vetrak a pak zase sonoflexem to vytahnout ven. Proc kolena, vzdyt sonoflex normalne ohnes...?

Jo tak jsem to myslel pacháč nakonec, možná jsem to blbě napsal.. kolena z hladkého materiálu jsem naštudoval, že pomáhají utišit ventilaci, jakože ti proud vzduchu nenaráží v zatáčce na hrbolky od sonoflexi a je to celé potom tišší. Btw. zítra si jedu pro novej homebox Q120 za příjemných 5400

citace:
Původní příspěvek od kcb
Pri konecnem zrani, myslim 10-14 dnu uz kytka nepotrebuje tolik svetla..

Máš pravdu pohledal jsem něco k tomu a schoduji se nově s názorem, že nakonec není potřeba tolik ke konci pálit. Dá se odpozorovat na paličkách kdy už nedělají nové čerstvé tobolky a stávající postupně dozrávají. V podstatě je to podobná story jako s růstovými stimulátory kdy se mají přestat dávat a to na základě ukončení tvorby nových květů. Čili nyní redukuji svůj závěr takto na růst 600MH ztlumená na 400, před přepnutím na květ opálit MH na 600w, po přepnutí na květ 600HPS, v průběhu zvýšit na 600SL a nakonec snížit na 600

Old Post 15-09-2016 v 08:41 AM
etioph je offline   Profil uživatele etioph   Find more posts by etioph   Foto galerie člena etioph   Click here to Send etioph a Private Message   Add etioph to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
etioph
Nový Člen

Karma uživatele etioph - 9% Pěstitelská

Registrován: Sep 2016
Příspěvků: 9  

Příspěvek č. 13

Přátelé, nově mám za sebou fyzickou prohlídku vybraných komponent kde se mi aspoň nějaké ty otazníky zodpověděli a především jsem okouknul různé stavebnice hydro/aero a po téhle zkušenosti se mi konečný výběr snížil na Amazon 116. Na to konto koukal jsem na diy řešení těchto nízkotlakých aero systémů a nejspíš tohle taky přehodnotím a nakonec si to postavím sám a to z důvodu ani né tak finanční úspory, ale že bych ve výsledku mohl mít systémek víc vychytaný než Amazon 116 - ty čtyři gardeny se mi tam zdají málo atd., čili bych nejspíš dal nějakou tu trysku navíc atd. Pokud se na to nakonec vrhnu viděl bych to něco na způsob "diy osaď si svůj kalfas nebo lépe dva", tak bych to případně zdokumentoval v jiném threadu

Old Post 15-09-2016 v 08:58 AM
etioph je offline   Profil uživatele etioph   Find more posts by etioph   Foto galerie člena etioph   Click here to Send etioph a Private Message   Add etioph to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 21:23 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.5325550 seconds with 28 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív