Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Zákon a Právo » tzv. Legalizace konopí pro léčebné účely
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
kniga
Stálý Člen

Karma uživatele kniga - 19% PěstitelskáKarma uživatele kniga - 19% PěstitelskáKarma uživatele kniga - 19% Pěstitelská

Registrován: Nov 2003
Příspěvků: 65530 

tzv. Legalizace konopí pro léčebné účely Příspěvek č. 1

Zdarec groweři,

zítra to je 13.3 budou v posl. sněmovně projednávat novelizaci zákona tzv. Legalizace konopí pro léčebné účely. Z ní to honosně a i v mediích je o tom mluveno v pozitvním. Ale! Není tomu tak, jednak v novele prosazují to že se ganja bude sdovážet (někdo si zas namastí kapsu) místo toho aby zde vznikali pěstírni nebo samotní nemocní si mohli samy pěstovat.
Taky je pro nás growera podstatné to, že touto novelizací přichází ganja z tzv. přílohy zákona č. 3 do č.1 mezi ostatní léčiva, bude s ní (výrobou a držením) zacházeno tedy jinak, jako s léky, což ve svém důsledku může znamenat větší represe.

Takže suma sumárů. Lakujou nás s liberalizací a místo toho dojde ke kriminalizaci!!!!

dávám odkaz na audio nahrávku z neveřejného jednání zdravotního pod výboru. Stojí za to si to poslechnout

TADY

"Dobrá nálada nic nevyřeši, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si jí uchovat" J. Werich


Knigova zahradka

Old Post 12-03-2012 v 09:23 AM
kniga je offline   Profil uživatele kniga   Find more posts by kniga   Foto galerie člena kniga   Click here to Send kniga a Private Message   Add kniga to your buddy list     Navštiv homepage uživatele kniga! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
carlos
at the edge of the future


Registrován: 54278
Příspěvků: 2351 

Team Member: ADMIN

Příspěvek č. 2

Ano v první fázi se plánuje dovoz ze zemí, které již mají státní agenturu pro kontrolu kvality medicínského konopí (Nizozemí, UK). V druhé fázi by pak měl vzniknout dohledový orgán, který bude kvalitu testovat. I pak by mělo však být licencí minimální počet (hrozí korupční prostředí), což je přímý opak např. Kalifornského modelu, který umožňuje liberální trh s konopím (více menších pěstitelů si konkuruje).

Nemyslím si že kohokoliv lakují (na této podobě zákona se podílelo mnoho povolaných odborníků z oblasti), nicméně účel zákona je pro zdravotní uživatele, nikoliv pro rekreační anebo dokonce pěstitele....

"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic
Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy

Old Post 12-03-2012 v 20:24 PM
carlos je offline   Profil uživatele carlos   Find more posts by carlos   Foto galerie člena carlos   Click here to Send carlos a Private Message   Add carlos to your buddy list     Navštiv homepage uživatele carlos! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
carlos
at the edge of the future


Registrován: 54278
Příspěvků: 2351 

Team Member: ADMIN

Příspěvek č. 3

Doporučuji k přečtení článek Petra Třešňáka, který vyšel cca před měsícem v Respektu - 12.2.2012, který narozdíl od jiných novinářů situaci shrnul velmi trefně a je vidět, že se v oblasti orientuje a snaží se nahlédnout trochu pod povrch věcí (což je vůbec doména Respektu).

Pacienti a ti druzí
Marihuana na předpis prolamuje velké tabu

http://respekt.ihned.cz/c1-54664400-pacienti-a-ti-druzi

Neznám nikoho, kdo by konopí podporoval, medicínské autority jsou proti,“ řekl ještě v dubnu 2010 Respektu šéf České lékařské komory Milan Kubek. Tři odborné lékařské společnosti chvilku předtím jednaly o možném léčebném využití marihuany a téměř žádné nenašly, o legalizaci nechtěl slyšet Státní ústav pro kontrolu léčiv ani ministerstvo zdravotnictví. Uplynuly necelé dva roky a všechno je jinak. Poslanecká sněmovna v následujících týdnech s nejvyšší pravděpodobností léčebné konopí legalizuje. Pod návrhem zákona jsou podepsáni poslanci napříč demokratickými stranami, souhlasí vláda, marihuanu pro pacienty posvětila komise složená z předních lékařských kapacit, neprotestuje ani policie.

Je to až nečekaně dobrá zpráva. Než se vychladí šampaňské, stojí ale za to blíže prozkoumat, co tahle pozoruhodná otočka vlastně znamená.

Obměnit slovník

Legalizace léčebného konopí, k níž v uplynulých dvou dekádách přistoupila řada západních zemí, se obvykle neobejde bez důrazného ujišťování úřadů, že tahle povolená medicína nemá nic společného se zneužíváním marihuany na černém trhu. Realita je trochu složitější. Kdyby hippies v utajených sklenících Kalifornie před čtyřiceti lety nevyšlechtili legendárního konopného křížence Skunk No. 1 a generace dalších ilegálů v holandských pěstírnách v jejich díle nepokračovala, neměli bychom dnes čím léčit. Přírodní „tráva“ na onkologické bolesti rozhodně nestačí a účinná kúra zkrátka stojí na silných „modelech“, které stvořila poptávka po pořádném rauši. A tím prolínání léčivého užívání s rekreačním zdaleka nekončí.

V praxi zatím fungují dva základní přístupy k léčebnému konopí. První, zavedený například v Izraeli, počítá s omezeným počtem několika přísně střežených pěstíren, zvláštním režimem dohledu v lékárnách a dvojitou kontrolou pacientů, zda na svůj příděl mají opravdu zdravotní nárok. Zneužívání je v tomhle systému téměř nemožné. Aktuální poslanecký návrh ukazuje, že Česko se chce vydat právě tímto přísným směrem.

Volnější, americká cesta obvykle nechává registrovaným pacientům právo vysadit rostliny na vlastní zahradě (to se u nás nadále nesmí), připouští vznik mnoha soukromých licencovaných obchodů s konopím a kýženou kartičku „Medical Marijuana Patient“ tu může od svého praktického lékaře získat každý, kdo si stěžuje na bolesti zad. Výsledek je jasný – černý trh se přesune pod státní dozor, milovníci marihuany si zajdou k lékaři a svým jointům začnou důsledně říkat medicína. Ve státě Colorado takhle například s uvolněním pravidel v jediném roce (2007) stoupl počet „nemocných“ ze dvou na sto tisíc.

Může to vypadat jako trochu pokrytecké pokuřování, ale americká cesta má své výhody – a nejen ty očividné jako pro stát výnosné zdanění sklizně a prodeje. Její duch je navzdory korektnímu maskovacímu slovníku ve skutečnosti mnohem blíže tomu, co léčba konopím ve skutečnosti znamená.

Dvě rostliny

Traduje se, že když se miliardář George Soros rozhodl počátkem devadesátých let podpořit skupinky aktivistů usilujících o legalizaci marihuany, před podpisem prvního šeku jim poradil: Investujte energii tam, kde můžete vyhrát. Oním klínem úspěšně vraženým do neprůstřelných drogových paragrafů se stalo právě léčebné konopí. V rámci lobbistické strategie se ale brzy zrodila jistá schizofrenie. A tak se v dnešní debatě zdá, jako by vedle sebe existovaly dvě marihuany: jedna špatná – omamná a zakázaná, druhá dobrá – léčivá a legální. Právě touhle optikou můžeme pochopit i bleskovou českou otočku. Úřady i lékaři nejprve ze strachu odmítali tu první, teď vítají tu druhou.

Tohle dělení je ale samozřejmě trochu účelová fabulace. Existují sice potíže, na něž pomáhá zcela specifický efekt konopí, jako například mírnění třasu při roztroušené skleróze, nechutenství po chemoterapii nebo snížení očního tlaku při zeleném zákalu. Velkou část subjektivnějších zdravotních problémů jako bolest, nespavost, premenstruační potíže, posttraumatický stresový syndrom či úzkosti ovšem tiší stejná relaxační kvalita konopí, kvůli níž jej vyhledávají rekreační kuřáci. A naopak, i regulérní pacient si může oblíbit povznesený pocit, který mu zelená medicína skýtá. Marihuana je zkrátka jen jedna – léčivá a omamná zároveň.

Že drogy mohou léčit, vysloveně popřely úmluvy z šedesátých let, které založily mezinárodní represivní politiku. U řady zákonem zakázaných „narkotik“ – namátkou MDMA, ayahuasca, peyotl, iboga – však dnes o léčivém potenciálu není pochyb a dá se očekávat, že budoucnost přinese další hledání legálního rámce, jak jej bezpečně využít. Obnáší to mimo jiné smířit se s faktem, že změněný stav vědomí, jeho rizika i léčebný potenciál patří neodmyslitelně k sobě.

Legalizace léčivého konopí je první krok tímhle směrem a je skvělé, že k ní čeští politici a lékaři našli odvahu. Americký uvolněný model by liberál možná přivítal s větším nadšením, ale v našem prostředí by znamenal příliš velkou revoluci. I spektrum diagnóz, které opravňují k nákupu konopí v lékárně, bude v Česku užší. Architekti přísného modelu by proto neměli zapomínat, že hranice mezi pacientem a rekreačním uživatelem vždycky bude tak trochu nejasná. Z uznání léčebných vlastností marihuany logicky vyplývá požadavek nekriminalizovat běžné uživatele, kteří ji pěstují pro vlastní spotřebu. I někteří z nich se možná svým způsobem léčí.

"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic
Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy

Old Post 12-03-2012 v 20:28 PM
carlos je offline   Profil uživatele carlos   Find more posts by carlos   Foto galerie člena carlos   Click here to Send carlos a Private Message   Add carlos to your buddy list     Navštiv homepage uživatele carlos! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kniga
Stálý Člen

Karma uživatele kniga - 19% PěstitelskáKarma uživatele kniga - 19% PěstitelskáKarma uživatele kniga - 19% Pěstitelská

Registrován: Nov 2003
Příspěvků: 65530 

Příspěvek č. 4

Tak Pavel Bém stáhl návrh novelizace zákona o léčivech tzv. Léčebné konopí z projednání v poslanecké sněmovněv prvním čtení s návrhem zařadit na projednání na dubnové schůzi sněmovny. Důvod je rozpor mezi návrhem poslanců a ministerstvem zdravotnictví.

"Dobrá nálada nic nevyřeši, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si jí uchovat" J. Werich


Knigova zahradka

Old Post 13-03-2012 v 14:41 PM
kniga je offline   Profil uživatele kniga   Find more posts by kniga   Foto galerie člena kniga   Click here to Send kniga a Private Message   Add kniga to your buddy list     Navštiv homepage uživatele kniga! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
carlos
at the edge of the future


Registrován: 54278
Příspěvků: 2351 

Team Member: ADMIN

Příspěvek č. 5

Tak údajný důvod je prý právě drahý dovoz vs. pěstování v ČR... a MZ se prý nelíbil elektronický recept, na základě kterého by mělo být konopí vydáváno v lékárně.

Takže uvidíme v dubnu.

"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic
Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy

Old Post 13-03-2012 v 15:07 PM
carlos je offline   Profil uživatele carlos   Find more posts by carlos   Foto galerie člena carlos   Click here to Send carlos a Private Message   Add carlos to your buddy list     Navštiv homepage uživatele carlos! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
švéd
Nový Člen

Karma uživatele švéd - 0% Pěstitelská

Registrován: Jan 2009
Příspěvků: 11  

Příspěvek č. 6

Otázkou jest, jak pak bude policie přihlížet na takové to domácí pěstování. Výmluva, že to bylo na mastičku pro nemocnou babičku už nebude relevantní!

Takže paradoxně by tenhle zákon mohl rekreačním uživatelům mohl přinést víc starostí než užitku...

Tak či onak, lékařskýmu využití konopí HOWGH.

Old Post 23-04-2012 v 13:27 PM
švéd je offline   Profil uživatele švéd   Find more posts by švéd   Foto galerie člena švéd   Click here to Send švéd a Private Message   Add švéd to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Banány
Stálý Člen

Karma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% PěstitelskáKarma uživatele Banány - 25% Pěstitelská

Registrován: Jan 2010
Příspěvků: 409  

Příspěvek č. 7

Pěkný večer, nekoukal dnes(vlastně včera) někdo na hlasování z poslanecké sněmovny o legalizaci 5ti rostlin pro léčebné účely? Nevíte jak to dopadlo?

"Ve dvou se to rychlejš stáhne"
100w hydro - Northen Light & Carnival
150w hydro - Sensi Skunk & S.A.G.E
150w soil - Nebula & Orange Bud
150w soil - Northen Light
150w soil - Nebula
250w soil - Snow fruit, Black jack & Double white
400w soil - Nebula, Northen light, Ed rosenthal super bud, White russian & Sensi skunk.

Old Post 10-05-2012 v 00:48 AM
Banány je offline   Profil uživatele Banány   Find more posts by Banány   Foto galerie člena Banány   Click here to Send Banány a Private Message   Add Banány to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Slick-ace
Stálý Člen

Karma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% PěstitelskáKarma uživatele Slick-ace - 46% Pěstitelská

Registrován: Nov 2002
Příspěvků: 644  

Příspěvek č. 8

Banány


http://www.ceskatelevize.cz/ct24/do...ednat-nestihli/

Pojďte si zahrát karetní hru BANG ! online.
Z obalu filmu Evil Bong2 : "In 3-D If Your're Stoned !"

Tok mých myšlenek je rychlejší, než proud mých slov.

Food Not Bombs

Old Post 10-05-2012 v 18:59 PM
Slick-ace je offline   Profil uživatele Slick-ace   Find more posts by Slick-ace   Foto galerie člena Slick-ace   Click here to Send Slick-ace a Private Message   Add Slick-ace to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Slick-ace! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
carlos
at the edge of the future


Registrován: 54278
Příspěvků: 2351 

Team Member: ADMIN

Příspěvek č. 9

Ne jedno, ale hned čtyři výběrová řízení budou na pěstování léčebného konopí.

To pokud "bude poptávka" po více než jednom druhu konopí. Aktuální výběrové řízení, do kterého se přihlásilo 16 uchazečů, se týká výhradně jediné odrůdy s THC 19% a CBD 1%.

http://video.aktualne.cz/dvtv/sef-s...ce002590604f2e/

"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic
Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy

Old Post 30-07-2014 v 13:39 PM
carlos je offline   Profil uživatele carlos   Find more posts by carlos   Foto galerie člena carlos   Click here to Send carlos a Private Message   Add carlos to your buddy list     Navštiv homepage uživatele carlos! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 04:38 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
04-03-2013 - Čeští poslanci podpořili legalizaci konopí pro léčebné účely - 35 odpovědí

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.2454420 seconds with 26 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív